Klasszikus

Ha szeptember, akkor Bukarest

2013.08.30. 11:52
Ajánlom
A klasszikus zene nemzetközi találkozópontjává válik a román főváros a jövő hónapban: szeptember 1. és 28. között rendezik meg a George Enescu Fesztivált, amelyen a világ legkeresettebb zenekarai, karmesterei és szólistái adnak koncerteket.

A kétévente megtartott fesztivál vezetősége az idén úgy határozott, hogy a költségek csökkentése érdekében nem hirdeti meg a fesztivállal egy időben a Enescu-versenyt, azt jövőre szervezik meg.

A takarékoskodás azonban nem nyomta rá a bélyegét a mintegy 35 millió lej (2,3 milliárd forint) költségvetésű fesztivál programjára. Összesen százötven koncertet, mesterkurzust és egyéb kulturális rendezvényt tartanak Bukarestben, illetve Románia több városában. A fesztivál legtöbb hangversenyére az idén is a román fővárosban kerül sor, a két fő helyszín a bukaresti George Enescu Filharmónia székhelyeként is funkcionáló Atheneum és a Sala Palatului kulturális központ lesz.

A szervezők közlése szerint az idei rendezvénysorozatra olyan neves zenei együttesek térnek vissza, mint az amszterdami Royal Concertgebouw Orchestra, amelynek két bukaresti koncertjén Mariss Jansons fog vezényelni, valamint a berlini Staatskapelle Daniel Barenboim vezetésével. A római Santa Cecilia Akadémia zenekara és kórusa Antonio Pappano irányításával többek között megszólaltatja majd Verdi Requiemjét is olyan kiemelkedő művészek közreműködésével, mint René Pape és Johan Botha.

A berlini rádiózenekar ebben az évben játszik először a fesztiválon: román és külföldi operaénekesekkel együtt adják elő a Ringet a bukaresti operaházban. Szintén először üdvözölheti a román közönség a Pittsburgh-i Szimfonikus Zenekart, az Orosz Nemzeti Filharmonikusok együttesét, valamint a Camerata Salzburg zenészeit is. Mindez azonban voltaképp csak ízelítő, a világhírű művészek névsora ugyanis meghökkentően impozáns: a Müncheni Filharmonikus Zenekar két hangversenyt is ad a fesztiválon, ezek közül az egyiken Gautier Capuçon lesz a szólista, a Paavo Järvi vezette Orchestre de Paris többek között Vilde Franggal lép pódiumra, az Orosz Nemzeti Zenekart természetesen Pletnyov vezényli, a Londoni Filharmonikusokat Vladimir Jurowsky dirigálja, de az érdekődők választhatják a Wiener Akademie és John Malkovich műsorát vagy Jevgenyij Kiszin szólóestjét is, meghallgathatják Jordi Savall és együttesei koncertjét, Murray Perahia és Borisz Berezovszkij, Radu Lupu, Yuja Wang és Vadim Repin játékát, és olyan karmestereket üdvözölhetnek a román fővárosban a fentebb említetteken túl, mint Bertrand de Billy, Vladimir Spivakov és Manfred Honeck. A gálakoncert teljes bevételét jótékonysági célra fordítják.

A fesztivál keretében Aradon és Nagyváradon fellép Szalai Antal magyar hegedűművész is, aki a 2011-es Enescu-verseny egyik díjazottja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabadon hozzáférhető Sára Sándor hét emblematikus filmje

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor emléke előtt tisztelegve, hét emblematikus filmjét mától 20 napon át szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap.
Klasszikus

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Zenés színház

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.
Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Zenés színház

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Nők a zenében

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Klasszikus ajánló

Simic Aleksander a Carnegie Hall előtt Budapesten ad koncertet

A fiatal csellista, a Virtuózok harmadik évadának döntőse és kétszeres különdíjasa október 13-án a Benczúr Házban ad szólókoncertet.
Klasszikus turné

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Klasszikus ajánló

Rolla János az életéről mesél a Fidelio Klasszikban

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása október 12-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Fila Balázsal, Hámori Mátéval és Rolla Jánossal.
Klasszikus felhívás

Október 11-én különleges szakmai nappal indul Müpa kritikaíró pályázata, a Karc

A Müpa a 2019/2020-as évadban negyedik alkalommal hirdeti meg a Karc kritikaíró pályázatot. A szervezők ismét a Müpa teljes programpalettájához kapcsolódóan várják a fiatal szerzők jelentkezését, valamint 2019. október 11-én rendezik meg a kritikaírással foglalkozó szakmai napot, mely komoly segítséget nyújt a pályázóknak.