Klasszikus

Háború és béke

2015.03.30. 12:14
Ajánlom
Április 2-án, a Zeneakadémia Nagytermében folytatódik az Óbudai Danubia Zenekar Íme az ember című bérletsorozata. A hetedik koncert címe: Háború és béke, különlegessége, hogy a zenekart most először vezényli Kocsis Zoltán.

A Táncszvitet Bartók Béla 1923-ban, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének félévszázados jubileumának tiszteletére komponálta. A darab valamennyi tétele Bartók eredeti invenciója, bár zenei anyaguk sokszor úgy hat, mintha népdalból származna. Bartók erről úgy beszélt, hogy a Táncszvit a maga népzenegyűjtői múltjának tapasztalatait foglalja össze; az első és negyedik tánc az arab zene területén végzett kutatómunkájának reminiszcenciája, a második, harmadik és a ritornell szellemükben magyarosak, az ötödik pedig a román népdalok sajátságos természet-közelségét árasztja; majd a fináléban újra felhangzik mindegyik téma.

Igor Stravinsky: Capriccio zongorára és zenekarra

1928-29-ben, Nizzában írta Stravinsky ezt a művet. A capriccio jelentése: szeszélyes, csapongó, kötetlen formában írt zeneművet jelent, és ahogy Stravinsky írta: "ez a forma lehetővé tette számomra, hogy zenémben különféle epizódokat helyezzek egymás mellé, és ezeknek sajátosságai adják meg a mű capriccio jellegét" A capriccio nem nélkülözi az iróniát, különösen két szélső tételében kelti ezt a benyomást. A megnyitó Presto erőteljes körvonalú, ritmikus témával kezdődik, amelyet a zongora és az üstdob szólaltat meg. Ez a bevezető zene a tétel befejezésénél ismét visszatér. A második tétel a zongora és a fafúvósok barokk stílust idéző párbeszéde. A zárótételhez a zongora kadenciája és a fuvola szólója vezet át; ez a perpetuum mobile-zenéknek és a jazz-ritmusoknak szellemes keveréke.

Ravel: Couperin sírja

Az első világháború előtti időszakban a Genfi-tónál élt, ahol együtt dolgozott Stravinskyval. A darabot 1914-ben kezdte komponálni, és 1917-ben fejezte be. A közben eltelt időszakban katonaként megtapasztalta a háború borzalmait, látta barátai hősi halálát, átérezte rokonaik fájdalmát. A mű tételeit a hősöknek ajánlotta. 1919. április 11-én került sor a zongoraszvit bemutatójára. Az eredetileg zongorára írt művet egy évvel később Ravel áthangszerelte szimfonikus zenekarra, illetve elkészítette balettváltozatát is. Az április 2-i koncert egyik érdekessége, hogy Ravel eredetileg a nagyzenekarra hangszerelt változatból kihagyta a Fúga és a Toccáta tételt, de ezen a hangversenyen ezt is meghallgathatja a közönség, mégpedig Kocsis Zoltán hangszerelésében.

Debussy: Ibéria  

A Zenekari képek című, 3 műből álló sorozat középső része, a spanyol népzenei elemeket dolgozza fel benne Debussy. Bár maga alig valamivel lépte túl a spanyol határt, ennek az országnak romantikus tájai és eredeti népművészete igen közel állt hozzá. A mű első tételében (Az utcákon és utakon) kasztanyetták és baszk dobok segítségével idézi fel a sevillana jellegzetes ritmusát. A második tétel (Az éjszaka illatai) habanera-ritmust alkalmaz, hasonlóképpen a harmadik tétel, amelynek címe: Ünnepnapok reggele.

Program:

Bartók Béla: Táncszvit
Igor Stravinsky: Capriccio zongorára és zenekarra, (Fejérvári Zoltán zongoraművész közreműködésével)
Claude Debussy: Iberia,
Maurice Ravel: Couperin sírja (Kocsis Zoltán és Ravel hangszerelése).

A koncertről ide kattintva olvashat bővebben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.