Klasszikus

Hagymakupolák, pálmák és fürdők orosz zenével

2003.07.23. 00:00
Ajánlom
Aranyfényű hagymakupolák, színes matrjoska babák, klasszikus és modern orosz muzsika valamint kiváló szentpétervári művészek. Öt héten át ők a főszereplői a Bad Kissingen-i nyári fesztiválnak. A fürdők, források, pálmafák és rózsák városában tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a nemzetközi muzsikus seregszemlét, a Kissinger Sommert, s a programsorozat középpontjában az orosz zene áll.

A fürdők, források, pálmafák és rózsák városában tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a nemzetközi muzsikus seregszemlét, a Kissinger Sommert, s a programsorozat középpontjában az orosz zene áll. A rangos bajorországi fesztivál, június 18-tól július 25-ig várja az érdeklődőket, s a koncerteken most is, mint mindig, világsztárok és fiatal tehetségek lépnek pódiumra. Idén többek között a Bécsi Filharmonikusok, a BBC Szimfonikus Zenekar, az Orosz Nemzeti Zenekar, Arcadi Volodos, Boris Pergamenschikow játékában gyönyörködhet a publikum, s a fellépők sorában megtalálni Fischer Ivánt és a Budapesti Fesztiválzenekart, valamint Tokody Ilonát s a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát is, akik rendszeresen muzsikusvendégei a nagyhírű fesztiválnak.

Bad Kissingenben a nemzetközi nyári seregszemle alatt minden a muzsikáról szól. Nem találni egyetlen üzletet sem, ahol a vásárló ne bukkanna olyan plakátra, fotóra vagy saját készítésű transzparensre, amely a zenei ünnepet hirdeti. A ruházati bolt próbababái kották között, hangszerrel kezükben mutatják be a nyári kollekciót, a cipőüzlet üvege mögött pedig még a jó lábbelikről is dalba szedett reklámvers kottája olvasható. A hentesnél a sonkák halmán hegedű hever, a gyógyszertár vásárlóira hatalmas poszterről Cecilia Bartoli néz le, a bankba lépőket pedig Arcadi Volodos fotója fogadja. Az egyik pékség bejáratánál frakkba öltöztetett, hegedűs bábu fogadja a látogatókat, a másik kirakatában tésztából készült hagymakupolák és violinkulcsok láthatók, a harmadikéban pedig a Kissinger Sommer kalácsból sütött logója díszeleg. Kedvelt a kottás kendő, terítő, de akad több olyan portál is, amely viaszból készült Pavarotti- és Caballé-szobrokkal irányítja magára a figyelmet, s a két énekesfigura mellett ott áll a kissingeni programsorozat intendánsának, dr. Kari Kahl-Wolfjägernek is a portréja. Mivel ebben az esztendőben az orosz zene áll a programsorozat központjában, így a kirakatrendezők jócskán használnak dekorációként matrjoska babákat, ikonokat és cirillbetűs könyveket is. Mindenfelé transzparenseket lebegtet a szél, s a hangulatos, kanyargós kis utcák tele vannak hirdetőoszlopokkal, amelyeken megtalálni a fesztivál részletes programját, s a fellépőkről készült, nagyméretű fotós plakátokat. Természetesen a lemezboltokban is a meghívott művészek CD-i kapják a fő helyet, s ezekből az albumokból óriási a választék.

Bár Bad Kissingen nem messze fekszik Schweinfurttól, ebben az északi bajor városban nyaranta mégis igazi mediterrán miliőben lehet része a látogatóknak. Szinte minden sarkon szökőkutak szórják szerte a vízpermetet, legyezőpálmák, fuksziafák, rózsák és muskátlik sorakoznak mindenütt. A varázsos szépségű parkokban, a padokon pihenő fürdővendégek mellett bronzba öntött muzsikusszobrok sora áll, s a koncertteremmel szomszédos rózsakertben, mindenféle és fajta virágot megtalálni.

A Kissinger Sommer öt hete alatt szinte mindennap világsztárok és ifjú tehetségek lépnek pódiumra. A programsorozat Németország legrangosabb zenei seregszemléi közé tartozik, s a majd negyven tagú kuratóriumában - amelynek dr. Hans Maier az elnöke-, megtalálni Vladimir Ashkenazyt, Sir Roger Norrigtont, Krzysztof Pendereckit, Peter Ruzickát, Sir Peter Ustinovot és Udo Zimmermannt is. A Kissingeni Nyár tizennyolcadik alkalommal is igazi különlegességeket kínált, s a műsorban a klasszikus zene mellett modern műveket, jazzt, régizenét, dalokat, sanzont és operát is találni. Számos helyszín ad otthont a rendezvénynek, hiszen a Regentenbau Nagytermén kívül több kamaraterem, szabadtéri koncerthelyszín, templomi és kolostori hangverseny közül választhatnak a vendégek. Bad Kissingenen kívül több környéki település, Münnerstadt, Bad Brückenau és Hammelburg is előadásokkal várja az érdeklődőket, s ezekre az estekre különbuszok szállítják a közönséget. Ráadásul nemcsak esténként, hanem délelőtt és délután is vannak koncertek, s akad olyan nap, amikor öt különböző program színesíti a kínálatot.

Két tanácskozáson is részt vehettek az érdeklődők, a kultúra finanszírozásról valamint a zenekarok, könyvtárak és múzeumok németországi jövőjéről is tartanak egy-egy előadást. A programsorozat sikerességét jelzi, hogy most is, akárcsak évről-évre mindig, a jegyek jelentős része már elővételben elkelt. Nem csoda, hiszen igazán impozáns a fellépők névsora; két Beethoven-gálát adtak a Bécsi Filharmonikusok, Rudolf Buchbinder vezényletével és zongorajátékával, s két koncerten muzsikált a BBC Szimfonikus Zenekar Sir Andrew Davis dirigálásával. A fesztiválon összesen tizenhét zongorista adott hangversenyt, s köztük van Ivo Pogorelich, Grigory Sokolov, Jean-Yves Thibaudet, Arcadi Volodos, Alexej Grigorjev és Nikolai Lugansky is. Az énekes kínálat is igazán lenyűgöző, az egyik állandó kissingeni vendég, Cecilia Bartoli mellett Vladimir Chernovot, Ana Maria Martinezt, Julia Gertsevát és Waltraud Meiert is hallhatta a közönség. A fellépők sorában megtalálni Vadim Repint, Viktoria Mullovát és Boris Pergamenschikowot is, az orosz gordonkaművész három este is muzsikált. S több magyar művész és zenekar is szerepel a programban, hiszen a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara ötödik alkalommal koncertezik a Kissinger Sommeren, harmadszor énekel a bajor fürdővárosban Tokody Ilona, s harmadszor tapsolhat a közönség a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekarnak is.

Az orosz zene, szólisták, komponisták, együttesek és zenekarok is harmadszor állnak a fesztivál programjának középpontjában. Így aztán nemcsak az üzletek kirakatai utalnak erre, hanem a Regentenbau különleges, fából készült, kristálycsillárokkal díszített Nagytermének színpadán a megszokott virágkompozíciók mellett aranyfényű hagymakupolák sorakoznak, sőt az előtérben is akad belőlük egy csokrokkal és szökőkúttal övezve.

 
 

Természetes hát, hogy a június 18-i nyitókoncerten is a fiatal, orosz sztárdirigens, Semyon Bychkov lépett pódiumra, vezényletével a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara muzsikált, és a francia születésű énekesnő, Sophie Koch közreműködésével Magnus Lindberg, Ravel és Csajkovszkij- művek hangzottak fel.

A Regentenbau Nagytermében adott hangversenyt június 25-én a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara is. Az operagálára zsúfolásig megtelt a terem, hiszen a fellépők a kissingeni közönség kedvencei közé tartoznak. A svéd dirigens, Johan Arnell, aki több mint húsz esztendeje állandó vendégkarmestere a berlini Deutsche Opernek, tizenöt éve szerepel a Kissingeni Nyáron. Népszerűségét jelzi az is, hogy róla is készült viasz-szobor, amelyet az egyik kirakatban láthatnak a járókelők. Tokody Ilona először hat évvel ezelőtt, Vladimir Chernovval koncertezett Bad Kissingenben, s azóta visszatérő vendége a fesztiválnak. A mostani koncerten két fiatal művész volt a partnere. Jochen Kupfer, az ifjú baritonista már számos versenygyőzelmet szerzett, s dal- és oratóriuménekesként Wolfgang Gönnenweinnel, Trevor Pinnockkal, Peter Schreierrel, Kurt Masurral is dolgozhatott, s fellépett a Salzburgi Fesztiválon valamint a Bonni Beethoven Ünnepen. Werner Güra helyett pedig két nappal a koncert előtt kellett beugrania Carsten Süssnek. A gála műsorában Mozart, Rossini, Donizetti, Verdi és Cilea művei kaptak helyet. Kupfer elsősorban a Figaró házassága és A varázsfuvola részleteivel aratott szép sikert, de a Carsten Süss-szel közösen énekelt Nemorino-Dulcamara duettjüket is lelkesen fogadta a publikum. Bár mindkét fiatal énekművész kifinomult muzikalitással és eminens stílusérzékkel énekel operát, hangi adottságaik a barokk zenében és a dal műfajában talán jobban érvényesülnének. Ez leginkább Tokody Ilona színrelépése után vált egyértelművé, aki kivételes bel canto kultúrájával, zenei perfekcionizmusával az est legszebb pillanataival ajándékozta meg a bajor közönséget.

Adriana Lecouvreur kevésbé ismert, ám annál csodálatosabb áriája, valamint a zárószámként felhangzó Verdi-opera, A végzet hatalma II. felvonásának Leonóra áriája és poétikusan szép zárójelenete Tokodynak köszönhetően igazi ünneppé varázsolta a koncertet . A zenekart megbízhatóan, ám kissé hűvös eleganciával vezénylő Johan Arnell és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara leginkább Verdi híres Végzet -nyitányában talált egymásra. A magyar muzsikusok sikerének legfényesebb bizonyítéka, hogy a zenekar már a jövő esztendei Bad Kissingen-i fesztiválra is meghívást kapott.

A másik magyar együttes, a Budapesti Fesztiválzenekar július 16-án adott koncertet a Regentenbau Nagytermében. Estjük szólistája a világhírű gordonkaművész, Boris Pergamenschikow, s Fischer Iván vezényletével a hangversenyen Scsedrin-, Csajkovszkij- és Rachmanyinov-művek hangzottak fel.

S aztán, a fesztivál befejezéseként - rendhagyó módon- több izgalmas záróest is akad. A zárógálán, július 19-én az Orosz Nemzeti Zenekar játszott, Alexander Verenikow vezényletével, aki nyolc esztendeje irányítja főzeneigazgatóként az együttest. Az esten Liza Rybentseva hegedült, a két énekes szólista Vladimir Chernov és Lisa Delan, s koncerten az Eric Ericson Kórus is közreműködik. A műsorban Prokofjev, Csajkovszkij és Gordon Getty művei szerepelzek. A zárókoncerten, július 20-án Beethoven- és Rachmaninov-kompozíciók hangzottak fel, szintén az Orosz Nemzeti Zenekar előadásában Paavo Berglund dirigálásával. A zongoraszólista Nikolai Lugansky volt. A finálé pedig méltó koronája a programsorozatnak, hiszen július 25-én Cecilia Bartoli énekel olasz áriákat és dalokat.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Géppel dedikálták Bob Dylan új könyvét, a Nobel-díjas zenész bocsánatot kért

599 dollárért (234 ezer forint) árulták Bob Dylan legújabb könyvének azon kilencszáz példányát, amelyek a Nobel-díjas zenész, dalszerző „saját kezű aláírását” tartalmazzák, ám kiderült, hogy mégsem saját kézzel születtek.
Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Plusz

Tóth Krisztina, Székely Csaba és Erdős Virág kéziratára is lehet licitálni a Freeszfe aukcióján

A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. A támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek –felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én.
Klasszikus

Online formában újjászületett a Muzsika című lap

Újraindult a Muzsika komolyzenei kiadvány. Az online kiadvány ügyvezetője, megbízott főszerkesztője, Bonecz Ervin úgy fogalmaz, céljuk, hogy a megújult Muzsika – a hagyományok megőrzése mellett – merészen és inspirálóan mutassa meg a jelen zenei élet innovatív folyamatait.
Vizuál

Elhúzza az aranycsíkot a legújabb Kolodko-mini

Satuba fogott Rejtő-kötet és egy 14 karátos kisautó szerepel azokon a képeken, amelyeket Kolodko Mihály osztott meg közösségi oldalán.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.