Klasszikus

Hagyomány és haladás

2006.05.29. 00:00
Ajánlom
Strém Kálmán halála után az örökösök kérésére én vettem át cége vezetését. Nagyon jó barátságban voltam Kálmánnal, és amikor elhunyt, úgy éreztem, tovább kell folytatni, amit ő elkezdett.

Kálmán, akinek erejére, tudására, kitartására, emberségére és jóindulatára észrevétlenül is annyian támaszkodtunk, most egyszerre mindannyiunknak feladta a leckét. A Mester, aki fáradságot nem ismerve éveken át tanította nevelte diákjait, gondoskodott róluk, hirtelen bedobta őket a mély vízbe, hogy önállóan folytassák útjukat.

Az elmúlt fél évben rengeteg kötelezettségnek, kihívásnak kellett megfelelnünk. Nagyon igyekeztünk, sokat dolgoztunk, és mindehhez rengeteg segítséget kaptunk. Az első célunk a túlélés volt, mostanra viszont elhatároztuk, megpróbáljuk úgy folytatni a munkát, ahogyan és amerre Kálmán terelgette korábban munkatársait. Próbáljuk az ő elképzeléseit megvalósítani, új koncerteket, sorozatokat tervezünk – úgy, hogy közben számtalanszor feltesszük magunknak a kérdést: „Kálmán ezt vajon hogyan csinálná?” Biztos, hogy néha hibázunk is, hiszen őt nem helyettesítheti senki, de a csapat igyekszik tudása legjavát adni, hogy a Strém nevet méltó módon vihesse tovább.

A művészek, akikkel Kálmán évekig együtt dolgozott, most is mellettünk állnak, segítenek, tanácsot adnak. Folytatjuk a közös munkát Schiff Andrással, Perényi Miklóssal, Várjon Dénessel, Keller Andrással, Rév Líviával, Frankl Péterrel, Csalog Gáborral, Vashegyi Györggyel és együtteseivel és még sok más jeles művésszel. Továbbra is szeretnénk minél több fellépési lehetőséggel támogatni a fiatal tehetségeket. Folytatjuk a nagysikerű „A Zongora” sorozatot, és ott leszünk Eszterházán is. A kamarazenélésnek teret adni – ez is a legfontosabb törekvések közé tartozik, amit a jövő évadban a „Végh Sándor Zenei Estek” című, öt részes sorozaton keresztül szeretnénk megvalósítani. A sorozat szerkesztői Várjon Dénes és Keller András lesznek.

Igyekszünk a közönség egyre szélesebb rétegét egyre sokszínűbben megszólítani, és a fiatalokat is koncertlátogatásra nevelni. Megindult honlapunk (www.stremkoncert.com), é elindult hírlevelünk is, amelyre, reméljük, minél többen feliratkoznak majd.

Hagyomány vagy haladás? Az örök kérdés. Amit mi képviselni szeretnénk: hagyomány ÉS haladás. Jó tanonc módjára megpróbálunk állandóan visszatekintve előre haladni.

Dr. Rényi Gábor
a Strém Koncert Kft. ügyvezető igazgatója

(A Fidelio 2006. június-júliusi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.