Klasszikus

Hagyomány és haladás

2006.05.29. 00:00
Ajánlom
Strém Kálmán halála után az örökösök kérésére én vettem át cége vezetését. Nagyon jó barátságban voltam Kálmánnal, és amikor elhunyt, úgy éreztem, tovább kell folytatni, amit ő elkezdett.

Kálmán, akinek erejére, tudására, kitartására, emberségére és jóindulatára észrevétlenül is annyian támaszkodtunk, most egyszerre mindannyiunknak feladta a leckét. A Mester, aki fáradságot nem ismerve éveken át tanította nevelte diákjait, gondoskodott róluk, hirtelen bedobta őket a mély vízbe, hogy önállóan folytassák útjukat.

Az elmúlt fél évben rengeteg kötelezettségnek, kihívásnak kellett megfelelnünk. Nagyon igyekeztünk, sokat dolgoztunk, és mindehhez rengeteg segítséget kaptunk. Az első célunk a túlélés volt, mostanra viszont elhatároztuk, megpróbáljuk úgy folytatni a munkát, ahogyan és amerre Kálmán terelgette korábban munkatársait. Próbáljuk az ő elképzeléseit megvalósítani, új koncerteket, sorozatokat tervezünk – úgy, hogy közben számtalanszor feltesszük magunknak a kérdést: „Kálmán ezt vajon hogyan csinálná?” Biztos, hogy néha hibázunk is, hiszen őt nem helyettesítheti senki, de a csapat igyekszik tudása legjavát adni, hogy a Strém nevet méltó módon vihesse tovább.

A művészek, akikkel Kálmán évekig együtt dolgozott, most is mellettünk állnak, segítenek, tanácsot adnak. Folytatjuk a közös munkát Schiff Andrással, Perényi Miklóssal, Várjon Dénessel, Keller Andrással, Rév Líviával, Frankl Péterrel, Csalog Gáborral, Vashegyi Györggyel és együtteseivel és még sok más jeles művésszel. Továbbra is szeretnénk minél több fellépési lehetőséggel támogatni a fiatal tehetségeket. Folytatjuk a nagysikerű „A Zongora” sorozatot, és ott leszünk Eszterházán is. A kamarazenélésnek teret adni – ez is a legfontosabb törekvések közé tartozik, amit a jövő évadban a „Végh Sándor Zenei Estek” című, öt részes sorozaton keresztül szeretnénk megvalósítani. A sorozat szerkesztői Várjon Dénes és Keller András lesznek.

Igyekszünk a közönség egyre szélesebb rétegét egyre sokszínűbben megszólítani, és a fiatalokat is koncertlátogatásra nevelni. Megindult honlapunk (www.stremkoncert.com), é elindult hírlevelünk is, amelyre, reméljük, minél többen feliratkoznak majd.

Hagyomány vagy haladás? Az örök kérdés. Amit mi képviselni szeretnénk: hagyomány ÉS haladás. Jó tanonc módjára megpróbálunk állandóan visszatekintve előre haladni.

Dr. Rényi Gábor
a Strém Koncert Kft. ügyvezető igazgatója

(A Fidelio 2006. június-júliusi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.