Klasszikus

Hagyomány és megújulás Zemplénben

2004.08.12. 00:00
Ajánlom
A Zempléni Művészeti Napok törzsközönsége nem kis aggodalommal hallgatta a fesztivál háza tájáról érkező híreket az év során, hisz sokáig az is kérdéses volt, hogy megmarad-e az évtizedes múltra visszatekintő komolyzenei rendezvénysorozat, mely a keleti országrész értékeire, a tokaji hegyvidék kulturális és természeti értékeire kívánja felhívni a figyelmet.

A mind szűkösebben csörgedező állami forrásokat évről évre a főtámogató Antenna Hungária pótolta ki a büdszében, végül a művészeti napok alapító szervezői, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Rolla János és MerényiJudit is belefáradt az egyre inkább szélmamlomharccá váló pénzszerzési kísérletekbe.

A szervezés feladatait felvállaló InterQultur a jövőre nézvést - ha lehet -, még bizonytalanabb. Hollerung Gábor fesztiváligazgató a rendezvénysorozat beharangozó sajtótájékoztatóján nehéz szívvel panaszolta el, hogy a tavalyi labilis helyzet ellenérre tervezhető volt a programsorozat, ma már azok a pályázati lehetőségek sem léteznek, melyek korábban rendelkezésre álltak.

A nehézségek ellenére a fesztivál szó szerint megfiatalodott: idén több lehetőséget szeretnének adni pályájuk kezdetén járó muzsikusok bemutatkozásának. Sikerült a zenei életben szinte vetélytársaknak számító Danubia Szimfonikus Zenekart és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekart egyaránt Zemplénbe csábítani. A zenészek számos koncerten muzsikálnak együtt különféle felállásokban.

Tematikus szerkezetet kapott a program: külön napot rendeznek a táncnak, a régizenének, a világzenének és az új zenének, valamint az operának. Idén a dzsesszmuzsikusok is bemutatkoznak, fellép a Cotton Club Singers és a Budapest Ragtime Band, lesznek ínycsiklandozó lakomák és kiránduló koncertek. Mesés helyszínek várják a látogatókat, a füzérradványi Károlyi-kastélyban, a mádi zsinagógában vagy a sárospataki Rákóczi-várban a legváltozatosabb koncerteket rendezik meg. Végül, de semmiképpen nem utolsósorban, aki egy kis poharazgatásra vágyik, a legkiválóbb tokaji szőlőlvekből válogathat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.