Klasszikus

Hagyomány és megújulás Zemplénben

2004.08.12. 00:00
Ajánlom
A Zempléni Művészeti Napok törzsközönsége nem kis aggodalommal hallgatta a fesztivál háza tájáról érkező híreket az év során, hisz sokáig az is kérdéses volt, hogy megmarad-e az évtizedes múltra visszatekintő komolyzenei rendezvénysorozat, mely a keleti országrész értékeire, a tokaji hegyvidék kulturális és természeti értékeire kívánja felhívni a figyelmet.

A mind szűkösebben csörgedező állami forrásokat évről évre a főtámogató Antenna Hungária pótolta ki a büdszében, végül a művészeti napok alapító szervezői, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Rolla János és MerényiJudit is belefáradt az egyre inkább szélmamlomharccá váló pénzszerzési kísérletekbe.

A szervezés feladatait felvállaló InterQultur a jövőre nézvést - ha lehet -, még bizonytalanabb. Hollerung Gábor fesztiváligazgató a rendezvénysorozat beharangozó sajtótájékoztatóján nehéz szívvel panaszolta el, hogy a tavalyi labilis helyzet ellenérre tervezhető volt a programsorozat, ma már azok a pályázati lehetőségek sem léteznek, melyek korábban rendelkezésre álltak.

A nehézségek ellenére a fesztivál szó szerint megfiatalodott: idén több lehetőséget szeretnének adni pályájuk kezdetén járó muzsikusok bemutatkozásának. Sikerült a zenei életben szinte vetélytársaknak számító Danubia Szimfonikus Zenekart és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekart egyaránt Zemplénbe csábítani. A zenészek számos koncerten muzsikálnak együtt különféle felállásokban.

Tematikus szerkezetet kapott a program: külön napot rendeznek a táncnak, a régizenének, a világzenének és az új zenének, valamint az operának. Idén a dzsesszmuzsikusok is bemutatkoznak, fellép a Cotton Club Singers és a Budapest Ragtime Band, lesznek ínycsiklandozó lakomák és kiránduló koncertek. Mesés helyszínek várják a látogatókat, a füzérradványi Károlyi-kastélyban, a mádi zsinagógában vagy a sárospataki Rákóczi-várban a legváltozatosabb koncerteket rendezik meg. Végül, de semmiképpen nem utolsósorban, aki egy kis poharazgatásra vágyik, a legkiválóbb tokaji szőlőlvekből válogathat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.