Klasszikus

Hagyomány és újdonságok a Pannon Filharmonikusok évadtervében

2013.09.13. 12:36
Ajánlom
Ami a most induló évadban az együttesre vár: 87 hangverseny, 10 külföldi világhírű koncertterem, 66 zeneszerző 111 eljátszott zeneműve, 21 dirigens. Ezt jelenti 2013/2014. évadban a hívószó: Pannon Filharmonikusok.

A három éve átadott Kodály Központ mára a művészi alkotómunka centruma lett Pécsett. A ház 2013-ra a Pannon Filharmonikusok szakmai otthonává érett, sikereinek inspiratív bölcsőjévé és hathatós közvetítőjévé vált. A hangversenyterem 2009-ben letett alapkövének időkapszulájába a Pannon Filharmonikusok alapításának története is bekerült, bár tény, hogy az mára csupán lelet az utókornak, hiszen ezt a történetet azóta a zenekar koncertről koncertre tovább és újraírja.

Ahogy a Kodály Központ építészeti koncepciójának fontos pillére a zeneművekben is szerephez jutó Fibonacci-számsor, úgy a zenekar tizedik éve gondozott szakmai fejlődésének íve is leképezhető számokban: 2003-ban alig párszáz szóló jegyet értékesített az együttes egy évadban, míg napjainkban az értékesített jegyek száma éves szinten a tíz évvel ezelőttihez képest több mint százszorosára nőtt. Bérleteseinek száma megháromszorozódott, és a zenekar éves programjainak száma is több mint háromszorosa a korábbinak. Számos új programsorozat indult útjára, a fiataloknak és gyerekeknek szóló műsoroknak köszönhetően jelentősen csökkent a közönség átlagéletkora. Az elmúlt évadban közel 400 különböző magyarországi településről érkezett vendég az együttes koncertjeire, és több mint 50 országból fogadtak külföldi zenebarátokat. Ez a Pannon Filharmonikusok és Pécs közös sikere. (Horvátország EU-csatlakozása nyomán pedig különösen fontossá vált, hogy a kulturális nagyrégió a déli világban is kialakulhasson a horvát kapcsolataink erősödése által.)

E számoktól övezett út a 2013/2014-es évadban töretlenül folytatódik. A zenekar az idei évadban megnyújtott lépésekkel halad előre, kilép megszokott környezetéből az országhatáron túlra, a rég kitűzött szakmai csúcspont felé.

Az együttes 2013 novemberében a VII. Őszi Normandiai Fesztivál meghívásának tesz eleget, majd nem sokkal később 13 hangversenyből álló turnéra indul Európa kiemelkedő koncerttermeibe, köztük Lipcsébe, Luzernbe, Hamburgba, Zürichbe, Genfbe, ahol közel 20.000 fős közönség hallhatja a pécsi együttes produkcióit. A turné megkoronázásaként a világ vezető szimfonikus zenekara, a Berlini Filharmonikusok otthonában,
a Philharmonie Berlin 2600 fős, rendkívül impozáns nagytermében játszik a társulat Bogányi Tibor vezető karmester dirigálásával. „Egy előadó-művészettel foglalkozó szervezet mögött komoly stratégiai gondolkodásnak kell állnia. Jövőképünket 2003-ben fogalmaztuk meg, és akkor függesztettük ki a zenekar otthonát jelentő folyosók falára. Ez volt a zsinórmérték ahhoz, hogy milyen gondolatisággal kell a munkánkat folytatni. A tetején az állt: Berlini Filharmónia" - fejtette ki Horváth Zsolt, igazgató a társulat évadnyitó sajtótájékoztatóján. Az európai hangversenykörút műsorát a pécsi közönség a december 8-i turnébemutató válogatáskoncerten ismerheti meg.

Nem újdonság, hogy a Pannon Filharmonikusok nemzetközi színvonalú produkcióiért nem kell külföldre utazni. A már megszokott helyi bérletsorozatait változatlan formában folytatja az együttes, ahogyan a Budapesten tizenegyedik éve futó bérletes sorozatot is a Művészetek Palotájában, melyet a Budapesti Fesztiválzenekar minden évben megrendezett, tematikus komolyzenei maratonja koronáz meg, ahol a Pannon Filharmonikusok a kezdetektől a kitüntetett szereplők sorában lép színpadra.

Újdonság és megtiszteltetés viszont a zenekar életében, hogy az önmagától elvárt művészi színvonal folyamatos fenntartása érdekében új rezidens szólistát köszönthet ettől az évadtól soraiban, Bogányi Gergely személyében. A világhírű pianista kimagasló játéka szavatolja, hogy a Pannon Filharmonikusok Pécs város beavatott követeként adhatja tovább más vidéki nagyvárosok közönségének a helyi zenei kultúrát. Szombathely és Debrecen után az idei évad januárjában Miskolcon játszik az együttes a Bogányi testvérek közreműködésével. „A testvéremmel egyazon színpadon lenni mindig egy zenei nagyélmény. Olyan kérlelhetetlen minőségben játszik el mindent, olyan kérlelhetetlen kvalitást jelent, hogy el is felejtem: ő a testvérem. " - mondta Bogányi Tibor a közös játékról.

Újdonság viszont, hogy az MMA és a ZSÖK koprodukciós partnereként - a tavaly elnyert nemzeti minősítéssel vállalt kötelezettségének eleget téve - 2013 őszén a már megszokott ünnepi előadások mellett október 23. alkalmából, az 1956-os forradalom emlékére is díszhangversenyt ad a társulat. Hasonlóképp, a nemzeti kontextus sorai között, az együttes májusban a Kodály Központban vendégül látja a kiváló szólistákkal érkező Kolozsvári Szimfonikus Zenekart.

Nem újdonság, hogy - a minél magasabb szintű művészi teljességet célként megjelölve - nemzetközi rangú vendégművészekkel folytat kimagasló szakmai munkát a zenekar. Az idei évad kiemelkedő művésze lesz szeptemberben Kelemen Barnabás, Penderecki I. hegedűversenyének szólistája, októberben pedig a tavaly örökös taggá választott, egykori vezető karmester, Howard Williams dirigálja majd a zenekart. Novemberben a fennállásának a 30 éves jubileumát ünneplő Amadinda Ütőegyüttes működik közre Gyöngyösi Levente művének ősbemutatójában. Decemberben Andrei Gavrilov zongoraművész mutatkozik be Pécsett, és ismét fellép a kiváló karmester, Kocsis Zoltán. A 2014. év februárjában Rakonczai Viktor szerzeményeiből hallhatnak a pécsiek Valentin-napi válogatást, a hónap végén pedig Rost Andrea érkezik a városba Wagner-dalokkal. Márciusban a hárfa új oldala mutatkozik be a Kodály Központ színpadán Vígh Andrea tolmácsolásában, valamint igazi kuriózumként Lukács Miklós (cimbalom) és Borbély Mihály (tárogató) "jazzszimfonikus" estjére is sor kerül. Az évad végéhez közeledvén Várdai István, Várjon Dénes és Baráti Kristóf lép pódiumra Beethoven Hármasversenyében, májusban Fenyő László gordonkaművész játszik az együttessel, az évadot pedig a pécsi kötődésű Ligeti András és Jandó Jenő vendégjátéka zárja. A karmesteri pulpituson Bogányi Tibor vezető és Vass András állandó karmesterek mellett a közönség a színpadon köszöntheti még Michael Zukerniket, Ola Rudnert, Christian Schumannt és Kobayashi Ken-Ichirót is.

Nem újdonság az sem, hogy a Pannon Filharmonikusok méltán büszke saját muzsikusaira. A 2013/2014-es évadban szólista szerepben lesz hallható az elmúlt évad két közönségdíjasa, Laduver Mihály, az Év zenekari művésze, és Tímár Judit. A szeptember elsején adott díszhangversenyen a város mellett Herpay Ágnes fagottjátékával ünnepelte az együttes a művésznő harmincéves zenekari hűségét. Nem kevésbé büszke a Pannon Filharmonikusok Deák Márta koncertmesterre, aki tehetségével 2013-ban immár második alkalommal bizonyult méltónak az állam Fischer Annie-ösztöndíjára. Barkóczi László harsonaművész pedig a tehetséggondozásban nyújtott kiemelkedő munkájáért részesült kitüntető elismerésben. „A Pannon Filharmonikusok szenzációs muzsikusokkal bír, ez a jó zenekar ismérve" - véli Bogányi Tibor.

Újdonság ellenben minden új CD-felvétel, melyből nem lesz hiány a Pannon Filharmonikusok 2013/2014-es évadában sem. Várdai István pécsi születésű gordonkaművész közreműködésével januári koncertjén - a holland Brillant Kiadó gondozásában megjelenő - élő lemezfelvételre készül a zenekar Csajkovszkij műveiből válogatva, szeptember 20-án pedig az együttes kamaraformációja mutatja be Schubert: d-moll  vonósnégyesét ("A halál és a lányka"), ami a Vass András által készített nagyzenekari átirattal együtt szerepel majd egy új CD-n a BMC kiadásában.

Különleges újdonság, hogy idén az elhunytak emlékére adott koncerten Verdi Requiemje a Pécsi Bazilika helyett kivételesen a Kodály Központban szólal meg.

A sok újdonság mellett ugyanakkor a hagyományteremtő szándékkal indított korábbi együttműködésekről, koncertekről, sorozatokról sem feledkezik meg a zenekar. A Pécsi Tudományegyetemmel történő szoros együttműködés keretében a Pécsi Egyetemi Zenekarral közös előadáson mutatják be Monteverdi Poppea megkoronázása című operáját. Különösen fontos az együttes számára, hogy újraindítja Még1esély! sorozatát, amellyel a megváltozott életkörülmények között élőknek is biztosítják a koncert élményét. Ezeken a hangversenyeken jelképes, 1 forintos összegért hallhatják például Bogányi Gergely Kossuth-díjas pianistát a rászorulók. „Ilyen szerződés egy művésszel nem a pénz mentén köttetik, a megállapodás a szakmai gondolkodás azonosságán és a zenekar iránti elkötelezettségen áll" - mondta Horváth Zsolt. Ettől az évadtól kezdve egyébként esélyegyenlőségi referenst is foglalkoztat a zenekar.

A Pannon Filharmonikusok az idei évadban is testreszabott programokkal, filmzenei, klasszikus-jazz és Valentin-napi koncertekkel várja a fiatalokat. Emellett egyre népszerűbbek a korosztályokra szabott, változatos gyerekprogramok is. Természetesen továbbra is a Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Szimfonietta látja el a Pécsi Nemzeti Színház zenés feladatait, és a Pécsi Szimfonietta lép fel az országos Filharmónia által szervezett ifjúsági hangversenyeken is. Október 1-jén pedig szintén azzal ünnepli az együttes a Zene világnapját, amihez vitathatatlanul ért.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Klasszikus

Egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Nagy öröm, hogy a bezártság után a Filharmónia Magyarország szervezésében több száz programon vehetünk részt a nyáron. A fesztiválok mellett országos programokkal, nyáresti kikapcsolódással várják a közönséget. Több mint 60 városban, több mint 100 koncerttel érkezik idén az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik tovább a hangszerek királynőjét. Különlegesség, hogy Ferenc pápa énekeggyüttese, a világ legrégebbi kórusa is csatlakozik a programhoz.
Zenés színház

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Színház

Nem akarta, hogy bárki lássa hanyatlani – Sződy Szilárd emlékére

81. életévében elhunyt Sződy Szilárd rendező, dramaturg, oktató, Sződy Szilárd szobrász- és éremművész unokája. Bicskei Kiss László színész, rendező emlékezett meg róla.
Vizuál

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A korábbi kulturális államtitkár megbízatása öt évre szól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Nagy öröm, hogy a bezártság után a Filharmónia Magyarország szervezésében több száz programon vehetünk részt a nyáron. A fesztiválok mellett országos programokkal, nyáresti kikapcsolódással várják a közönséget. Több mint 60 városban, több mint 100 koncerttel érkezik idén az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik tovább a hangszerek királynőjét. Különlegesség, hogy Ferenc pápa énekeggyüttese, a világ legrégebbi kórusa is csatlakozik a programhoz.
Klasszikus magazin

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.
Klasszikus ajánló

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.