Klasszikus

Hagyományok utolsó órában

2004.11.04. 00:00
Ajánlom
Ma és holnap este nyolckor az Állami Népi Együttes a Millenárison játssza a Földön apám fia volnék című műsorát. Az együttes nem költözik a Művészetek Palotájába, de alkalmanként szívesen szerepelne az épülő intézményben.

Meglepetést keltett, amikor júniusban kiderült, hogy a Hagyományok Háza – amelyhez az Állami Népi Együttes, a Lajtha László Folklórdokumentációs Központ és a Népművészeti Módszertani Műhely tartozik – az eredeti tervekkel ellentétben mégsem költözik a Nemzeti Színház mellett épülő Művészetek Palotájába. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a Hagyományok Háza Dél-Pesten megvalósítani szándékozó koncepcióját a szakma végig támogatta. "Nem voltunk hajlandóak leugrani a szikláról – mondta Sebő Ferenc, a Hagyományok Háza szakmai igazgatója arra a kérdésre, hogy végül is miért nem költöztek a Művészetek Palotájába. Kelemen László főigazgató szerint ezt a döntést ma sem bánták meg, hiszen nem kerülhetett az intézmény rosszabb helyzetbe, mint a Corvin téri jelenlegi székhelyükön. "Amenynyiben belemegyünk a költözésbe, elvesztettük volna az önálló színháztermünket, a stúdiókat, a műszaki kiszolgálóhelyiségeket, az irodák egy részét, ezt nem fogadhattuk el" – tette hozzá Kelemen. A főigazgató két hónappal ezelőtt levélben ajánlotta fel Kiss Imrének, a Művészetek Palotája Kft. vezérigazgatójának, hogy az Állami Népi Együttes szívesen adna alkalmanként műsort, vállalna egyéb programokat az új helyszínen, de erre eddig nem kapott választ.

Az együttes jelenlegi Corvin téri székházának homlokzata omladozik, a bejáratot felállványozták. Már 1999-ben készült egy rekonstrukciós terv a Corvin téri székház felújítására, ennek a költsége mai áron 2,5 milliárd forint körül lenne. A rekonstrukció elkezdésének terve most újra felvetődött, e szerint egy hosszú távú beruházási program lenne elfogadható. Kelemen László elmondta, a kulturális tárcától azt az ígéretet kapták, hogy a jövő évi költségvetésben százmillió forintot szerepeltetnek a munkák elindítására. Ebből fedeznék a homlokzat rendbetételét, és jutna némi pénz a belső felújítási munkákra is. A Corvin téren működik a Hagyományok Háza mellett a Magyar Művelődési Intézet is, a Hagyományok Háza helyhiánnyal küzd, ezen segítene, ha a kulturális tárca kivásárolná az épületben lévő szükséglakásokat. A nehéz helyzetre jellemző, hogy a kézművesek például kénytelenek egy vizes pincében dolgozni. A színházterem technikája szintén elavult, hiányzik például a zsinórpadlás. A színházterem korszerűsítésére és egyéb beruházásra egyelőre csupán összesen 1,5 millió forint áll rendelkezésre. Az együttes Földön apám fia volnék című új nyári produkcióját már technikailag a Művészetek Palotájába tervezte, ezért saját Corvin téri székházában nem tudja játszani. Megegyezett viszont a Millenáris vezetésével és mint ma, holnap is, az érdeklődők ott tekinthetik meg a darabot.

Tavaly az Állami Népi Együttes kétszáz előadást tartott, ebből százhúszat rendeztek a Corvin téren.
"Ha holnap a budapesti Operának elfogyna a pénze, és nem tudna előadásokat tartani, az opera műfaja akkor sem kerülne veszélybe, de ha a Hagyományok Háza anyagi helyzetét nem erősítik meg, akkor az intézmény nem tudná tovább folytatni a magyar népzene dallamainak és néptáncmotívumainak gyűjtését, és ezek egyszerűen eltűnhetnek. Az utolsó utáni órában vagyunk, mivel az ezt a kultúrát ismerők már idősek. A néhány évvel ezelőtti Utolsó óra elnevezésű gyűjtés adatközlőiből mára jó, ha negyedük él. Ezen érdemes elgondolkodni" – hangsúlyozta Sebő Ferenc.

Az Állami Népi Együttes jelenleg hét produkciót tart repertoáron. Várhatóan júniusban mutatják be Pannon freskók című új műsorukat, amely négy tételből – tavasz, nyár, ősz, tél – áll majd. A produkció zeneszerzője Sebő Ferenc, koreográfusa Mihályi Gábor lesz. 2005-ben az együttes japán meghívásnak tesz eleget, két év múlva pedig három hónapra Észak-Amerikába utazik a társulat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.