Klasszikus

Hagyományteremtés – második fejezet

2009.01.06. 00:00
Ajánlom
Az újévi koncert sokak számára intézmény, minden január elsejének természetes velejárója. Ahogyan az is, hogy ezt az eseményt az ember rádióban hallgatja, vagy televízión nézi, mert a közvetítés Bécsből érkezik.

Budapest hagyományosan inkább az óévbúcsúztató szilveszteri hangversenyek gyakorlatát követte egészen a legutóbbi időkig, amelyek után valamiféle könnyed vállrándítással csusszant át az új esztendőbe, másokra bízva a friss reggelt és az ünnepélyes köszöntőket. Tavaly azonban Fischer Ádám és a Művészetek Palotája együttműködésének köszönhetően új tradíció született: a pesti újévi koncert, ami – hasonló rendezvényektől eltérően – nem a másnaposság kiheverésének barátságosan klasszikus módját kínálja, hanem a bécsi klasszika esszenciáját. A műsoron mindig ugyanaz az alkotás szerepel, Haydn Teremtés című oratóriuma, az előadók azonban évről évre változnak. A zeneszerző halálának 200. évfordulójára emlékező 2009-es évet a Londoni Filharmonikus Zenekar és Kórus nyitotta meg, mintegy rímelve Haydn angliai élményeire – köztük is elsősorban a Händel-oratóriumokkal való találkozására –, és zsúfolásig megtöltve a Bartók-termet.

A híres együttes a maga részéről sem éles csalódást, sem kirobbanó lelkesedést nem váltott ki a hallgatóiból. A zenészek nem nyújtottak látványosan jobb teljesítményt, mint valamelyik nevesebb itthoni zenekar tagjai tették volna a helyükben, de ha a lenyűgöző ragyogást nélkülözték is, összeszedetten, megbízhatóan és meggyőzően játszottak, igaz, időnként bizonytalanul lassuló fúvósokkal sújtva. Alapvetően üzembiztosnak bizonyult a kórus produkciója is, amelynek a szoprán kellő tömörséget és fényt biztosított, miközben a többi szólam – mint az imitációs tételeknél világosan kiderült – hangszín és intenzitás szempontjából inkább a hangzás szilárd alapjának megteremtésére szorítkozott. Érdekes módon hasonló szereposztás alakult ki a szólisták között is. A fiatal, szlovák Simona Šaturová nem túl erős, de csillogóan szép árnyalatú, karcsú, mégsem testetlen hangja, hajlékony díszítései nagyszerűen illeszkedtek Gábriel és Éva zenei megjelenítéséhez, a férfiakat azonban Haydn tagadhatatlanul próbára tette. Nathan Berg túlságosan is baritonnak mutatkozott a kompozíció elvárásaihoz képest, akit minden igyekezete ellenére nem egyszer sarokba szorított tulajdon hangterjedelmének szűkössége. Bernard Richter több színnel és élettel énekelt ugyan, de az intonációs és hangképzési problémák kivédése érdekében szólamának kényesebb hangjai időnként erőltetetten ércessé váltak. Ráadásul mindkét énekest zavarta, hogy a színpad előteréből a mögöttük álló karmestert jószerével csak oldalazva láthatták volna, és ez széteséssel fenyegető nyomot hagyott kissé szeszélyesen lötyögő tempóikon.

Ugyanakkor, bár ez az újévi hangverseny nem volt meglepő és különleges élmények forrása, az oratórium elegánsan artikulált részletei mindvégig megnyugtató biztonságot sugároztak, azt a régen elveszett hitet és meggyőződést, hogy létezik rend az univerzumban, és ez a rend világos és egyszerű jelekkel reprezentálható. Fischer Ádám ebben a szellemben bontotta ki egymás után a mű tételeit, feltűnő kontrasztok és emocionális kataklizmák nélkül, derűs okossággal formálva meg a teremtéstörténet szinte naivan szemléletes zenei képeit az őskáosztól a viharos tengerek háborgásán át a madárcsicsergés békéjéig és az első emberpár jámbor, bűnbeesésről még mit sem tudó hálájáig.

(2009. január 1. 19:00 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Londoni Filharmonikus Zenkear és Kórus újévi koncertje; km.: Simona Saturová (szoprán), Bernard Richter (tenor), Nathan Berg (bariton); vez.: Fischer Ádám; Haydn: A teremtés, Hob. XXI:2)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.
Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.