Klasszikus

Hair – musical másképp

2010.08.10. 14:04
Ajánlom
Minden idők egyik legkedveltebb zenés darabja most klasszikus zenekari átirat formájában szólal meg a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál augusztus 12-i zárókoncertjén.

A világpremiernek számító koncert egyben lemezbemutató is, melyen közel száz zenész működik közre. A Musica Sonora Kamarazenekar, a Semmelweis Vegyeskar és kiváló énekes szólisták szólaltatják meg Pejtsik Péter átdolgozását. Az est karmestere Illényi Péter lesz.  

Pejtsik Péter, az After Crying zenekar alapító tagja, a legkeresettebb hangszerelők egyike. Szimfonikus zenekari munkái hallhatók többek között Ákos, a Crystal, és a Bon-Bon albumain is. A Torzók című filmhez az After Crying tagjaival közösen írt zenéje a 2002-es Berlini Filmfesztiválon Special Prix Europe díjat nyert. 

A különleges munka kiindulópontja az az egyszerű igény volt, hogy a rockzenekarra írt, emblematikus musicalt egy klasszikus zenekar is el tudja játszani. Pejtsik az átdolgozáshoz a darab legelső, 1967-es színpadi változatát választotta. "Aki a filmet ismeri jobban, annak a számára ismeretlen dalok is elhangzanak majd, jól ismert kedvencek viszont esetleg hiányozhatnak" - mondta a hangszerelő. „Nem az egész történet hangzik el, csak egyes dalokat emeltem ki, amelyeket a legszellemesebben tudtam ilyen módon megjeleníteni. A koncert így inkább "szimfonikus dalfüzér", mint "oratorikus musical". A "concept musical" erőssége amúgy sem a fordulatos cselekmény, vagy a színes történetmesélés, hanem a közvetíteni kívánt "üzenet"." 

A zenei csemegét egy igazi klasszikus vezeti be, ugyanis az előadás első felében Beethoven VII. szimfóniája hangzik el a Musica Sonora Kamarazenekar előadásában.

Musica Sonora Kamarazenekar, Semmelweis Kórus
2010. augusztus 12. 20:30

Vajdahunyad vára

Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál

Km.: Andrejszki Judit (szoprán), Pejtsik Bogi (gyermekszoprán), Bozi Péter (kontratenor), Légrádi Gábor (tenor)
Műv. vez.: Oláh Márta
Vez.: Illényi Péter

James Rado-Gerome Ragni-Galt MacDermot: Hair - musical klasszikus zenekari átiratban, átdolg.: Pejtsik Péter
Beethoven: VII. szimfónia, op. 92
Esőnap: augusztus 13. Jegyár: 2500 Ft

  

http://www.vajdahunyadvar.hu/

http://www.pejtsik.com/
http://www.musicasonora.hu/
http://www.semmelweiskorus.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.