Klasszikus

Hajba kapott Cecilia Bartoli és Sol Gabetta?

2017.09.05. 16:14
Ajánlom
A klasszikus zene két állócsillaga képzeletbeli párbajt vív legfrissebb, Dolce Duello című közös lemezén, amin a barokk repertoárból válogattak.
Dolce Duello

Dolce Duello

A november 10-én megjelenő lemez anyaga egy évszázadnyi zeneirodalmat fog át. Vivaldi, Händel, Domenico Gabrielli, Albinoni és Luigi Boccherini művei mellett három világpremier is szerepel a lemezen, mégpedig Nicola Antonio Porpora Giusto Amor, tu che m'accendi című darabja, valamint Antonio Caldara két kompozíciója, a Nitocri című operában szereplő Fortuna e speranza, és a Gianguir című operából a Tanto, e con sì gran piena. Ezek a művek nagyon eltérő követelményeket támasztanak a szólistákkal szemben, és mind az énekes, mind pedig a csellista részéről alapos felkészültséget igényelnek.

A lemez a két szólista szerint egy elegáns párbajt mutat be a cselló és az énekhang között.

A barokk hajnalától kezdve e kettő elválaszthatatlan volt: a cselló hangja nagyon hasonlít az emberi hangra, ezért szépen tudják egymást támogatni, "de ha egymás ellen fordulnak, akkor a cselló kitolja az emberi hangot a legvégsőbb határokig, míg az énekes a fa és a húrok nyers érzelmeit kéri számon” - fogalmaznak az ajánlóban. Bartoli és Gabetta egyébként évek óta jó barátok, és rég óta keresik az alkalmat a közös munkára. Bár a mostani album egy „párbajról” szól, az igazi nyertes minden bizonnyal a hallgató lesz, aki két csodálatos nő örömteli zenéjében gyönyörködhet. A lemez megjelenését követően európai turnéra indulnak, addig is, az album előrendelhető ITT. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Megütközéssel fogadta Bolyki György állításait a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyelőre nem kíván érdemben reagálni Bolyki György lapunknak tett kijelentéseire, ám jelezték, megütközéssel fogadták az interjúban szereplő, a valóságnak nem megfelelő állításokat.
Vizuál

Vecsei H. Miklós: „Nagyon remélem, hogy a Szép csendben bátorságot ad” 

„Végre egy gondolat, ami nem bűnöst és vádlottat hirdet, hanem a viszonyok teljes újragondolását” - mondja Vecsei H. Miklós a Szép csendben című új magyar filmről, amelyből egy nappal a bemutató előtt több filmrészlet is felkerült a netre. Mutatjuk.
Vizuál

Férje betiltotta birodalmában Grace Kelly filmjeit

Az Oscar-díjas amerikai filmszínésznő, akinek élete is egy tündérmesébe illő filmre hasonlított, hiszen filmcsillagból lett valódi, monacói hercegné.
Klasszikus

Húszévesen már fesztivált alapított: Balog Alexandra

November 16-án szombaton mutatkozik be a Budapest Music Centerben szólistaként a Londonban diplomázó Balog Alexandra, aki alig 20 évesen alapította meg a Bozsoki Zenei Fesztivált és nemzetközi Nyári Akadémiát. Beethoven, Schubert és Kecskés D. Balázs művei hangoznak fel.
Klasszikus

Schiff András összerúgta a port a Montréali Szimfonikusokkal

A Montréali Szimfonikus Zenekar állítja: nem gondolják, hogy Schiff András tud vezényelni. A magyar muzsikus október végén dirigálta a kanadai zenekart, akkor történt az összetűzés.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

A Mozart, aki nem a Wolfgang Amadeus

Háromszáz éve született Leopold Mozart, korának egyik legjobb hegedűtanára, akire csodagyerek és csodafelnőtt fia révén emlékezünk.
Klasszikus hír

Schiff András összerúgta a port a Montréali Szimfonikusokkal

A Montréali Szimfonikus Zenekar állítja: nem gondolják, hogy Schiff András tud vezényelni. A magyar muzsikus október végén dirigálta a kanadai zenekart, akkor történt az összetűzés.
Klasszikus hír

Ők azok az „amatőr karmesterek”, akik vezényelhetik a Fesztiválzenekart

Először hirdettek amatőröknek karmesterpályázatot, melynek eredményeként egy jogász, egy aneszteziológus, egy korrepetitor és egy csellóművész vezényelheti a Budapesti Fesztiválzenekart.
Klasszikus hír

Centenáriumát ünnepli a Salzburgi Ünnepi Játékok

Anna Nyetrebko Toscát énekelt, a fiatal női karmester, Mirga Grazinyte-Tyla rekviemet vezényel. Így készült a századik évre a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus magazin

Így érdemes zenét hallgatni Steve Reich szerint

A neves minimalista zeneszerző szerint olyan zenét érdemes írni, amely a székhez szegez, és a hallgatót semmi más nem érdekli, csak ami megszólal.