Klasszikus

Hajba kapott Cecilia Bartoli és Sol Gabetta?

2017.09.05. 16:14
Ajánlom
A klasszikus zene két állócsillaga képzeletbeli párbajt vív legfrissebb, Dolce Duello című közös lemezén, amin a barokk repertoárból válogattak.
Dolce Duello

Dolce Duello

A november 10-én megjelenő lemez anyaga egy évszázadnyi zeneirodalmat fog át. Vivaldi, Händel, Domenico Gabrielli, Albinoni és Luigi Boccherini művei mellett három világpremier is szerepel a lemezen, mégpedig Nicola Antonio Porpora Giusto Amor, tu che m'accendi című darabja, valamint Antonio Caldara két kompozíciója, a Nitocri című operában szereplő Fortuna e speranza, és a Gianguir című operából a Tanto, e con sì gran piena. Ezek a művek nagyon eltérő követelményeket támasztanak a szólistákkal szemben, és mind az énekes, mind pedig a csellista részéről alapos felkészültséget igényelnek.

A lemez a két szólista szerint egy elegáns párbajt mutat be a cselló és az énekhang között.

A barokk hajnalától kezdve e kettő elválaszthatatlan volt: a cselló hangja nagyon hasonlít az emberi hangra, ezért szépen tudják egymást támogatni, "de ha egymás ellen fordulnak, akkor a cselló kitolja az emberi hangot a legvégsőbb határokig, míg az énekes a fa és a húrok nyers érzelmeit kéri számon” - fogalmaznak az ajánlóban. Bartoli és Gabetta egyébként évek óta jó barátok, és rég óta keresik az alkalmat a közös munkára. Bár a mostani album egy „párbajról” szól, az igazi nyertes minden bizonnyal a hallgató lesz, aki két csodálatos nő örömteli zenéjében gyönyörködhet. A lemez megjelenését követően európai turnéra indulnak, addig is, az album előrendelhető ITT. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.