Klasszikus

Hajóvonták találkozója Bárkán innen és túl

2004.08.26. 00:00
Ajánlom
Premierrel és fesztivállal kezdődik az új színházi évad a Bárka Színházban, amely minden más kőszínházat megelőzve már augusztus végén bemutatót tart. Holnaptól Golding nem éppen mesébe illő gyermektörténete, A legyek ura látható a Bárkában. A hétvégi budapesti programok egyik meghatározó színfoltja pedig a Ráday Kultucca elnevezésű fesztivál lesz, melynek keretében a bárkások a Művészetek Völgyében horgonyzó képzeletbeli kultúrhajót vontatják ez alkalommal - már másodjára - Ferencváros közkedvelt sétálóutcájába.

Nyolc, tíz, tizenkettő; kevés. Valaki hiányzik - összegzi az egyik utolsó összpróba létszámellenőrzését a Bárka Színház rendezője, Vidovszky György. William Golding A legyek ura című regényéből Nigel Williams készített színpadi adaptációt, melyet Deres Péter fordításában holnap mutat be a Bárka Színház, ám ma este már a nyilvános főpróbán is láthatja a túlélőjátékként aposztrofált produkciót a közönség. A mű rövid összegzése szerint az atomháború idején iskolás fiúk egy csoportja, az őket menekítő repülőgép balesete miatt egy lakatlan szigetre vetődik.

Eleinte izgalmasnak indul a felnőttek nélküli kaland: a sziget gazdagsága, a felhőtlen szabadság élménye elkápráztatja őket. Ismert társadalmi minták alapján próbálják berendezni életüket: vezért választanak, gyűléseket tartanak, feladatokat jelölnek ki egymás között. A csapat azonban elég hamar két táborra szakad. A választott vezér, Ralph (Szatory Dávid) a menekülés egyetlen reményét, a tűz életben tartását tartja a legfontosabbnak, míg ellenlábasa, Jack (Dér Zsolt) a vadászat, a hús megszerzésének rabja lesz. Mindeközben pedig úrrá lesz rajtuk a félelem, amelyet egy titokzatos szörny felbukkanása vált ki.

A Bárka előadásában tizenéves fiúk tizenhárman, egyetlen felnőtt színész - Horváth Kristóf -, valamint a professzionális színházi alkotók és körülmények segítségével játsszák el A legyek urát. Ám a gyerekszínészek között is vannak gyakorlottak: az előadásban részt vesz A Pál utcai fiúk történetéből forgatott olasz film egyik magyar főszereplője, Mesés Gáspár, aki akkor Nemecseket alakította. A Molnár-műből készült Bárkás előadást egyébként szintén Vidovszky György rendezte - a jeles drámapedagógus akkor is számos gyermekszínészt bízott meg fontos feladattal, az előadás pedig két éven át szerepelt a színház műsorán a legnépszerűbb előadások között. A gyermekek kinőtték Molnár figuráit, ezért döntött úgy a színház, hogy nem osztja ki újra A Pál utcai fiúk szerepeit, hanem új előadást hoz létre. Igaz, a Molnár-előadásból mindössze egy fiú köszön vissza A legyek ura szereposztásában: a Röfit játszó Egri Bálint.

Közben a Bárka Színház munkatársai ismét a ferencvárosi Ráday "Kultuccában" horgonyoztatják le a Bárka Kikötő hajóját, mely a Művészetek Völgyéből érkezik a pesti belvárosba, akárcsak tavaly. Ugyanarra készülnek most is, mint az előző évben: a Káli-medence tíznapos összművészeti fesztiváljának sűrített keresztmetszetét kívánják bemutatni a Bakáts tér környékén. A Ráday Fesztiválok hagyományos három helyszínén öt művészeti ág kiváló képviselői váltva eveznek majd - írja az ingyenesen látogatható programok ajánlója. A Kultucca így olyan csemegéket kínál, mint a Bárka Társulat Operett-koncertjét, vagy Cseh Tamás legújabb dalainak bemutatóját.

A színház, itt nem csak prózai színházat jelent, hanem gyermek- utca- és táncszínházat, a zenei kínálatban megtalálható a népzene, klasszikus- világ- és dzsessz zene, az irodalmi programokat pedig felolvasás, beszélgetés és előadóest alkotja. A Bárka a pulai "kikötői rend" alapján építi fel a Ráday utcai programot is. Augusztus utolsó hétvégéjén a Kultuccában újra bemutatkoznak a Völgy programsorozatának esszenciális elemei. Már a megnyitó előtt gólyalábasok, óriásbábosok és muzsikások parádéznak, tűzfúvók, ostorpattintók és zászlóforgatók attrakcióját láthatjuk.

Megelevenedik egy kentaur, énekel a Szent Efrém Bizánci Férfikar, válogatott versek hangzanak el az angol líra klasszikus alkotásaiból, Lajkó Félix bemutatja különleges válogatásalbumát, melyen csupa eddig kiadatlan filmzene és koncertfelvétel hallható majd. A Kultucca péntektől vasárnapig várja a közönséget, ingyenes programjaira.

*

Beindult a színházi nagyüzem, a héten számos társulat megtartotta évadnyitó ülését országszerte. A Nemzeti Színház minden bizonnyal rekordot döntött, Jordán Tamás főigazgató üdvözlete ugyanis - mellőzve a hivatalos kereteket - nem tartott tovább hét percnél. A fővárosban a következő kőszínházi premiert itt tartják majd: Bíró Lajos Sárga liliom című darabját a Mohácsi-testvérek fazonírozták erre a társulatra. Debrecenben, ahol a legjelentősebb társulati változást - húsz fős bővülést - jelentette be a direktor, szeptember 3-án tartják az első bemutatót. Nyíregyházán a Csókos asszonyt már javában próbálják, premier a Vidor-fesztivál után, 18-án. Szintén a Zerkovitz-operettel nyitnak Pécsett is. Kálmán Imre A cirkuszhercegnő című operettjének októberi bemutatója lesz az új évad első premierje a Kecskeméti Katona József Színházban.

Veszprémben délutáni mesejátékkal nyitnak, Két kicsi hód címmel, a Madách Színházban Békés Pál zenés gyermekdarabját Cseke Péter rendezi. Győrött Webber-esttel, az IBS-ben bűnügyi játékkal kezdődik a szezon: Paul Portner Hajmeresztő című darabját Földessy Margit rendezi. A Katonában Brecht műve, a Puntila úr és szolgája, Matti október 1-étől látható, a szokásos Katona-est (nyilvános beszélgetés az évad új produkcióiról a rendezőkkel) szeptember 26-án lesz. A Miskolci Nemzeti Színház 181. évadjának első bemutatója Madách Mózes című darabja lesz. Szegeden a kőszínházi évad Puccini-operával, a Pillangókisasszonnyal indul október elsején. A Vígszínház nagyszínpadán Shakespeare Tévedések vígjátékának próbái folynak Eszenyi Enikő vezetésével. A Pesti Színházban az első előadás szeptember 24-én Martin McDonagh Vaknyugat című művének bemutatója lesz, amelyet Gothár Péter rendez.

A Budapesti Operettszínházban október 1-én tartják Michael John LaChiusa Helló! Igen?! (Hello Again!) című musicaljének premierjét. Kuriózumra készül a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház: Az ember tragédiáját újrarendezi Ruszt József a 22 évvel ezelőtti főszereplőkkel. Ádámot Szalma Tamás, Évát Fekete Gizi alakítja, Lucifer szerepében viszont Kamarás Iván lesz látható az időközben elhunyt Gábor Miklós helyett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.