Klasszikus

Hajóvonták találkozója Bárkán innen és túl

2004.08.26. 00:00
Ajánlom
Premierrel és fesztivállal kezdődik az új színházi évad a Bárka Színházban, amely minden más kőszínházat megelőzve már augusztus végén bemutatót tart. Holnaptól Golding nem éppen mesébe illő gyermektörténete, A legyek ura látható a Bárkában. A hétvégi budapesti programok egyik meghatározó színfoltja pedig a Ráday Kultucca elnevezésű fesztivál lesz, melynek keretében a bárkások a Művészetek Völgyében horgonyzó képzeletbeli kultúrhajót vontatják ez alkalommal - már másodjára - Ferencváros közkedvelt sétálóutcájába.

Nyolc, tíz, tizenkettő; kevés. Valaki hiányzik - összegzi az egyik utolsó összpróba létszámellenőrzését a Bárka Színház rendezője, Vidovszky György. William Golding A legyek ura című regényéből Nigel Williams készített színpadi adaptációt, melyet Deres Péter fordításában holnap mutat be a Bárka Színház, ám ma este már a nyilvános főpróbán is láthatja a túlélőjátékként aposztrofált produkciót a közönség. A mű rövid összegzése szerint az atomháború idején iskolás fiúk egy csoportja, az őket menekítő repülőgép balesete miatt egy lakatlan szigetre vetődik.

Eleinte izgalmasnak indul a felnőttek nélküli kaland: a sziget gazdagsága, a felhőtlen szabadság élménye elkápráztatja őket. Ismert társadalmi minták alapján próbálják berendezni életüket: vezért választanak, gyűléseket tartanak, feladatokat jelölnek ki egymás között. A csapat azonban elég hamar két táborra szakad. A választott vezér, Ralph (Szatory Dávid) a menekülés egyetlen reményét, a tűz életben tartását tartja a legfontosabbnak, míg ellenlábasa, Jack (Dér Zsolt) a vadászat, a hús megszerzésének rabja lesz. Mindeközben pedig úrrá lesz rajtuk a félelem, amelyet egy titokzatos szörny felbukkanása vált ki.

A Bárka előadásában tizenéves fiúk tizenhárman, egyetlen felnőtt színész - Horváth Kristóf -, valamint a professzionális színházi alkotók és körülmények segítségével játsszák el A legyek urát. Ám a gyerekszínészek között is vannak gyakorlottak: az előadásban részt vesz A Pál utcai fiúk történetéből forgatott olasz film egyik magyar főszereplője, Mesés Gáspár, aki akkor Nemecseket alakította. A Molnár-műből készült Bárkás előadást egyébként szintén Vidovszky György rendezte - a jeles drámapedagógus akkor is számos gyermekszínészt bízott meg fontos feladattal, az előadás pedig két éven át szerepelt a színház műsorán a legnépszerűbb előadások között. A gyermekek kinőtték Molnár figuráit, ezért döntött úgy a színház, hogy nem osztja ki újra A Pál utcai fiúk szerepeit, hanem új előadást hoz létre. Igaz, a Molnár-előadásból mindössze egy fiú köszön vissza A legyek ura szereposztásában: a Röfit játszó Egri Bálint.

Közben a Bárka Színház munkatársai ismét a ferencvárosi Ráday "Kultuccában" horgonyoztatják le a Bárka Kikötő hajóját, mely a Művészetek Völgyéből érkezik a pesti belvárosba, akárcsak tavaly. Ugyanarra készülnek most is, mint az előző évben: a Káli-medence tíznapos összművészeti fesztiváljának sűrített keresztmetszetét kívánják bemutatni a Bakáts tér környékén. A Ráday Fesztiválok hagyományos három helyszínén öt művészeti ág kiváló képviselői váltva eveznek majd - írja az ingyenesen látogatható programok ajánlója. A Kultucca így olyan csemegéket kínál, mint a Bárka Társulat Operett-koncertjét, vagy Cseh Tamás legújabb dalainak bemutatóját.

A színház, itt nem csak prózai színházat jelent, hanem gyermek- utca- és táncszínházat, a zenei kínálatban megtalálható a népzene, klasszikus- világ- és dzsessz zene, az irodalmi programokat pedig felolvasás, beszélgetés és előadóest alkotja. A Bárka a pulai "kikötői rend" alapján építi fel a Ráday utcai programot is. Augusztus utolsó hétvégéjén a Kultuccában újra bemutatkoznak a Völgy programsorozatának esszenciális elemei. Már a megnyitó előtt gólyalábasok, óriásbábosok és muzsikások parádéznak, tűzfúvók, ostorpattintók és zászlóforgatók attrakcióját láthatjuk.

Megelevenedik egy kentaur, énekel a Szent Efrém Bizánci Férfikar, válogatott versek hangzanak el az angol líra klasszikus alkotásaiból, Lajkó Félix bemutatja különleges válogatásalbumát, melyen csupa eddig kiadatlan filmzene és koncertfelvétel hallható majd. A Kultucca péntektől vasárnapig várja a közönséget, ingyenes programjaira.

*

Beindult a színházi nagyüzem, a héten számos társulat megtartotta évadnyitó ülését országszerte. A Nemzeti Színház minden bizonnyal rekordot döntött, Jordán Tamás főigazgató üdvözlete ugyanis - mellőzve a hivatalos kereteket - nem tartott tovább hét percnél. A fővárosban a következő kőszínházi premiert itt tartják majd: Bíró Lajos Sárga liliom című darabját a Mohácsi-testvérek fazonírozták erre a társulatra. Debrecenben, ahol a legjelentősebb társulati változást - húsz fős bővülést - jelentette be a direktor, szeptember 3-án tartják az első bemutatót. Nyíregyházán a Csókos asszonyt már javában próbálják, premier a Vidor-fesztivál után, 18-án. Szintén a Zerkovitz-operettel nyitnak Pécsett is. Kálmán Imre A cirkuszhercegnő című operettjének októberi bemutatója lesz az új évad első premierje a Kecskeméti Katona József Színházban.

Veszprémben délutáni mesejátékkal nyitnak, Két kicsi hód címmel, a Madách Színházban Békés Pál zenés gyermekdarabját Cseke Péter rendezi. Győrött Webber-esttel, az IBS-ben bűnügyi játékkal kezdődik a szezon: Paul Portner Hajmeresztő című darabját Földessy Margit rendezi. A Katonában Brecht műve, a Puntila úr és szolgája, Matti október 1-étől látható, a szokásos Katona-est (nyilvános beszélgetés az évad új produkcióiról a rendezőkkel) szeptember 26-án lesz. A Miskolci Nemzeti Színház 181. évadjának első bemutatója Madách Mózes című darabja lesz. Szegeden a kőszínházi évad Puccini-operával, a Pillangókisasszonnyal indul október elsején. A Vígszínház nagyszínpadán Shakespeare Tévedések vígjátékának próbái folynak Eszenyi Enikő vezetésével. A Pesti Színházban az első előadás szeptember 24-én Martin McDonagh Vaknyugat című művének bemutatója lesz, amelyet Gothár Péter rendez.

A Budapesti Operettszínházban október 1-én tartják Michael John LaChiusa Helló! Igen?! (Hello Again!) című musicaljének premierjét. Kuriózumra készül a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház: Az ember tragédiáját újrarendezi Ruszt József a 22 évvel ezelőtti főszereplőkkel. Ádámot Szalma Tamás, Évát Fekete Gizi alakítja, Lucifer szerepében viszont Kamarás Iván lesz látható az időközben elhunyt Gábor Miklós helyett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.