Klasszikus

Hajóvonták találkozója Bárkán innen és túl

2004.08.26. 00:00
Ajánlom
Premierrel és fesztivállal kezdődik az új színházi évad a Bárka Színházban, amely minden más kőszínházat megelőzve már augusztus végén bemutatót tart. Holnaptól Golding nem éppen mesébe illő gyermektörténete, A legyek ura látható a Bárkában. A hétvégi budapesti programok egyik meghatározó színfoltja pedig a Ráday Kultucca elnevezésű fesztivál lesz, melynek keretében a bárkások a Művészetek Völgyében horgonyzó képzeletbeli kultúrhajót vontatják ez alkalommal - már másodjára - Ferencváros közkedvelt sétálóutcájába.

Nyolc, tíz, tizenkettő; kevés. Valaki hiányzik - összegzi az egyik utolsó összpróba létszámellenőrzését a Bárka Színház rendezője, Vidovszky György. William Golding A legyek ura című regényéből Nigel Williams készített színpadi adaptációt, melyet Deres Péter fordításában holnap mutat be a Bárka Színház, ám ma este már a nyilvános főpróbán is láthatja a túlélőjátékként aposztrofált produkciót a közönség. A mű rövid összegzése szerint az atomháború idején iskolás fiúk egy csoportja, az őket menekítő repülőgép balesete miatt egy lakatlan szigetre vetődik.

Eleinte izgalmasnak indul a felnőttek nélküli kaland: a sziget gazdagsága, a felhőtlen szabadság élménye elkápráztatja őket. Ismert társadalmi minták alapján próbálják berendezni életüket: vezért választanak, gyűléseket tartanak, feladatokat jelölnek ki egymás között. A csapat azonban elég hamar két táborra szakad. A választott vezér, Ralph (Szatory Dávid) a menekülés egyetlen reményét, a tűz életben tartását tartja a legfontosabbnak, míg ellenlábasa, Jack (Dér Zsolt) a vadászat, a hús megszerzésének rabja lesz. Mindeközben pedig úrrá lesz rajtuk a félelem, amelyet egy titokzatos szörny felbukkanása vált ki.

A Bárka előadásában tizenéves fiúk tizenhárman, egyetlen felnőtt színész - Horváth Kristóf -, valamint a professzionális színházi alkotók és körülmények segítségével játsszák el A legyek urát. Ám a gyerekszínészek között is vannak gyakorlottak: az előadásban részt vesz A Pál utcai fiúk történetéből forgatott olasz film egyik magyar főszereplője, Mesés Gáspár, aki akkor Nemecseket alakította. A Molnár-műből készült Bárkás előadást egyébként szintén Vidovszky György rendezte - a jeles drámapedagógus akkor is számos gyermekszínészt bízott meg fontos feladattal, az előadás pedig két éven át szerepelt a színház műsorán a legnépszerűbb előadások között. A gyermekek kinőtték Molnár figuráit, ezért döntött úgy a színház, hogy nem osztja ki újra A Pál utcai fiúk szerepeit, hanem új előadást hoz létre. Igaz, a Molnár-előadásból mindössze egy fiú köszön vissza A legyek ura szereposztásában: a Röfit játszó Egri Bálint.

Közben a Bárka Színház munkatársai ismét a ferencvárosi Ráday "Kultuccában" horgonyoztatják le a Bárka Kikötő hajóját, mely a Művészetek Völgyéből érkezik a pesti belvárosba, akárcsak tavaly. Ugyanarra készülnek most is, mint az előző évben: a Káli-medence tíznapos összművészeti fesztiváljának sűrített keresztmetszetét kívánják bemutatni a Bakáts tér környékén. A Ráday Fesztiválok hagyományos három helyszínén öt művészeti ág kiváló képviselői váltva eveznek majd - írja az ingyenesen látogatható programok ajánlója. A Kultucca így olyan csemegéket kínál, mint a Bárka Társulat Operett-koncertjét, vagy Cseh Tamás legújabb dalainak bemutatóját.

A színház, itt nem csak prózai színházat jelent, hanem gyermek- utca- és táncszínházat, a zenei kínálatban megtalálható a népzene, klasszikus- világ- és dzsessz zene, az irodalmi programokat pedig felolvasás, beszélgetés és előadóest alkotja. A Bárka a pulai "kikötői rend" alapján építi fel a Ráday utcai programot is. Augusztus utolsó hétvégéjén a Kultuccában újra bemutatkoznak a Völgy programsorozatának esszenciális elemei. Már a megnyitó előtt gólyalábasok, óriásbábosok és muzsikások parádéznak, tűzfúvók, ostorpattintók és zászlóforgatók attrakcióját láthatjuk.

Megelevenedik egy kentaur, énekel a Szent Efrém Bizánci Férfikar, válogatott versek hangzanak el az angol líra klasszikus alkotásaiból, Lajkó Félix bemutatja különleges válogatásalbumát, melyen csupa eddig kiadatlan filmzene és koncertfelvétel hallható majd. A Kultucca péntektől vasárnapig várja a közönséget, ingyenes programjaira.

*

Beindult a színházi nagyüzem, a héten számos társulat megtartotta évadnyitó ülését országszerte. A Nemzeti Színház minden bizonnyal rekordot döntött, Jordán Tamás főigazgató üdvözlete ugyanis - mellőzve a hivatalos kereteket - nem tartott tovább hét percnél. A fővárosban a következő kőszínházi premiert itt tartják majd: Bíró Lajos Sárga liliom című darabját a Mohácsi-testvérek fazonírozták erre a társulatra. Debrecenben, ahol a legjelentősebb társulati változást - húsz fős bővülést - jelentette be a direktor, szeptember 3-án tartják az első bemutatót. Nyíregyházán a Csókos asszonyt már javában próbálják, premier a Vidor-fesztivál után, 18-án. Szintén a Zerkovitz-operettel nyitnak Pécsett is. Kálmán Imre A cirkuszhercegnő című operettjének októberi bemutatója lesz az új évad első premierje a Kecskeméti Katona József Színházban.

Veszprémben délutáni mesejátékkal nyitnak, Két kicsi hód címmel, a Madách Színházban Békés Pál zenés gyermekdarabját Cseke Péter rendezi. Győrött Webber-esttel, az IBS-ben bűnügyi játékkal kezdődik a szezon: Paul Portner Hajmeresztő című darabját Földessy Margit rendezi. A Katonában Brecht műve, a Puntila úr és szolgája, Matti október 1-étől látható, a szokásos Katona-est (nyilvános beszélgetés az évad új produkcióiról a rendezőkkel) szeptember 26-án lesz. A Miskolci Nemzeti Színház 181. évadjának első bemutatója Madách Mózes című darabja lesz. Szegeden a kőszínházi évad Puccini-operával, a Pillangókisasszonnyal indul október elsején. A Vígszínház nagyszínpadán Shakespeare Tévedések vígjátékának próbái folynak Eszenyi Enikő vezetésével. A Pesti Színházban az első előadás szeptember 24-én Martin McDonagh Vaknyugat című művének bemutatója lesz, amelyet Gothár Péter rendez.

A Budapesti Operettszínházban október 1-én tartják Michael John LaChiusa Helló! Igen?! (Hello Again!) című musicaljének premierjét. Kuriózumra készül a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház: Az ember tragédiáját újrarendezi Ruszt József a 22 évvel ezelőtti főszereplőkkel. Ádámot Szalma Tamás, Évát Fekete Gizi alakítja, Lucifer szerepében viszont Kamarás Iván lesz látható az időközben elhunyt Gábor Miklós helyett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.