Klasszikus

Hála egy gazdátlan kalapácsért – Pierre Boulezre emlékezik az UMZE Kamaraegyüttes

2022.01.11. 14:25
Ajánlom
Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében tartott koncert műsorán a legendás zeneszerző különleges vokális kompozíciója mellett két olyan kortárs magyar darab is szerepel, melyek Boulez munkásságára reflektálnak.

Pierre Boulez a 20. század egyik legnagyobb hatású zeneszerző-karmestere, matematikai tanulmányai után fordult a zenéhez. Olivier Messiaen tanítványa volt, majd olyan zeneszerzők hatottak pályájára, mint Cage és Stockhausen, akikkel gyümölcsöző művészeti kapcsolatban is állt. Az ötvenes években a szerializmus felé fordult, a korszak kiemelkedő jelentőségű műve és Boulez egyik első zeneszerzői sikere A gazdátlan kalapács volt.

Alea című, a véletlenszerűségről szóló cikke alapján kapta nevét az erre az alapelvre építő kompozíciós irányzat, az aleatória.

Karmesterként kortárs művek bemutatása mellett olyan nevezetes előadások fűződnek személyéhez, mint az 1976-os, centenáriumi Ring Bayreuthban, Patrice Chéreau rendezésében. 1976-ban megalapította az Ensemble Intercontemporain nevű, máig igen jelentős együttest, kifejezetten kortárs művek előadására.

Az UMZE Kamaraegyüttes Pierre Boulez korszakos remekművét, A gazdátlan kalapácsot állítja a hangverseny középpontjába. A René Char szürrealista költő verseire, énekhangra és hat hangszerre írt, kilenctételes kompozíció

minden előadó számára rendkívüli kihívás.

133737875_1281831618882334_5605246166079584149_n-142512.jpg

Az UMZE Kamaraegyüttes a BMC színpadán (Fotó/Forrás: UMZE Kamaraegyüttes)

A koncert második felében két Boulez-ihlette kompozíciót hallhat a közönség. Csapó Gyula ugyancsak énekhangra, valamint hét hangszerest foglalkoztató együttesre írta Huacas című darabját, melynek ez alkalommal lesz a magyarországi bemutatója. A mű azték és spanyol szövegekre íródott, ajánlása, a konkvisztádorok és az inkvizíció áldozatai mellett, Pierre Bouleznek szól,

hálából A gazdátlan kalapácsért.

A műben leginkább Boulez ciklusformáló zenei gondolkodásmódjának hatása figyelhető meg, kreatív módon értelmezve.

Horváth Balázs Unisono című darabja nyolc hangszeresre készült. Boulez hatása itt konkrétabban jelentkezik a partitúrában: a szerző Boulez műveiben használt hangsorokat, akkordokat is alkalmazott a művében, jóllehet, ezek a hallgató számára többnyire rejtve maradnak.

A gazdátlan kalapács – Pierre Boulezre emlékezve
január 15. 19:30, BMC

Pierre Boulez: A gazdátlan kalapács (Le marteau sans maître)

Csapó Gyula: Huacas – magyarországi bemutató
Horváth Balázs: Unisono – hommage á Pierre Boulez – ősbemutató

Közreműködik: Bódi Zsófia – szoprán, Molnár Anna – mezzoszoprán, Duleba Lívia – fuvola, Bársony Péter – brácsa, Koltai Katalin – gitár, Holló Aurél – ütőhangszerek, Schlanger Tamás – ütőhangszerek, Joó Szabolcs – ütőhangszerek

UMZE Kamaraegyüttes
Vezényel: Tihanyi László

Fejléckép: Pierre Boulez (fotó/forrás: Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Improvizáció, ütősök és ősbemutatók az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjein

Végéhez közeledik az év elejének izgalmas kortárs zenei programsorozata, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, ám február elején még a tőlük megszokottan sokszínű koncertekkel várják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Korcsolán Orsolya modern és kortárs műveket játszik a Zeneakadémián

A ragyogó külföldi sikereket elérő hegedűművész Eötvös Péter, Richard Strauss és Kurt Weill műveiből ad hangversenyt, amely egyben doktori képzésének zárókoncertje is lesz.
Klasszikus ajánló

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.
Klasszikus interjú

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án a schuberti életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára.