Klasszikus

Halffter hazájában is próféta

2010.02.27. 00:09
Ajánlom
Cristóbal Halffter spanyol zeneszerző-karmester a 400.000 eurós díjat a spanyol zenei élet megújításáért kapta.

Halffter nyilatkozatában kiemelte: sikerként éli meg, hogy a BBVA alapítvány a kitüntetést az orvostudomány, a fizika, a matematika, a biológia, a környezettudományok, az információtechnológia és a közgazdaságtan mellett a kortárs zene területére is kiterjesztette.

Cristóbal Halffter 1930-ban született Madridban. 1939 és 1951 között zongora- és zeneszerzés-tanulmányokat, valamint zenetörténetet folytatott magánúton, többek között Conrado del Campo növendékeként. Spanyolországban az "1951-es generáció" képvielőjeként ismerik. Első, dodekafón darabja 1960-ban botrányt okozott, egy évvel később azonban a madridi Királyi Konzervatórium zeneszerzéstanárává fejezték ki, 1664-től két éven keresztül pedig az intézmény igazgatójaként működött. Karmesteri pályája 1976-ban kezdődött, és még ugyanebben az évben a Heinrich Strobel Alapítvány freiburgi elektronikus zenei stúdiójának vezetője lett. Halffter többféle műfajban alkotott, műveiben korunk kérdéseit és problémáit fogalmazza meg a zene nyelvén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.