Klasszikus

Hallgassa meg a Dán Vonósnégyest!

2012.05.21. 23:44
Ajánlom
Május utolsó napján lép fel a Dán Vonósnégyes Budapesten. Játsszon a Fidelióval, és legyen vendégünk a koncerten!

A korábban Dán Ifjúsági Vonósnégyesként ismert Dán Vonósnégyes elhivatott muzsikálásának és lenyűgöző stílusának köszönhetően szokatlanul rövid idő alatt a figyelem középpontjába került, mára a dán klasszikus zenei világ legígéretesebb együttesének számít. A Dán Rádió 2004-es P2 Kamarazenei Versenyén aratott győzelem óta a négy fiatal zenész dán fesztiválok, zenei intézmények és nemzetközi kamarazenei találkozók gyakori vendége. Versenyeredményeik sorát azóta számos díjjal gazdagítoták: 1. díjat szereztek a Vagn Holmboe Vonósnégyesversenyen és a Charles Hennen Nemzetközi Kamarazenei Versenyen Hollandiában, a 2005-ös Trondheimi Nemzetközi Vonósnégyesversenyen az 1. díjat és a közönségdíjat nyerték el. 2009 márciusában a 11. Londoni Nemzetközi Vonósnégyesversenyen első helyezést értek el. 2006-ben a Dán Rádió Szimfonikus Zenekarával és a Dán Radio Sinfoniettával Elgar és O. A. Thommesen művevel koncerteztek, és lemezre játszották a Dán Rádió koncerttermében Carl Nielsen vonósnégyeseit. A felvételeket a Dacapo lemezcég adta ki 2007-ben és 2008-ban; a kritikusok nagyon sikeres felvételként emlegették. 2011-ben a Kvartett a dán Carl Nielsen díjban részesült. Budapesten május 31-én Dánia EU-elnöksége tiszteletére lépnek fel, műsorukon Janácek, Webern és Beethoven művei szerepelnek. A Károlyi Palotában rendezendő koncerten másodmagával a Fidelio két olvasója is részt vehet, amennyiben az alábbi kérdésre a helyes választ jelöli meg:

Mikor került sor a Dán Vonósnégyes bemutatkozó fellépésére? (A helyes válaszhoz segítséget kaphat a hangversenyt rendező Filharmónia Budapest honlapján!)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.