Klasszikus

Hallgatni arany

2011.11.14. 13:57
Ajánlom
A hagyományos koncertrepertoár legközepéről választotta programját Takács-Nagy Gábor és együttese, ám produkciójuk egy pillanatra sem tűnt sokadik utánjátszásnak.

A büfé üzemel - hangzott a MÁV Szimfonikus Zenekar hűséges bérleteseinek szóló tájékoztatás a koncert első száma előtt; a zenekar üzemel - tehettük hozzá magunkban pár perccel később, immár a Varázsfuvola nyitányát hallgatva. Kedvező árak amott, áradó kedély emitt, minthogy Takács-Nagy Gábor pálca nélküli vezénylését követve roppant lendülettel és derűs komolysággal látott a muzsikáláshoz a szimfonikus együttes. A nyitány előadását már vizuálisan is a közvetlenül a karmester köré ültetett fafúvós hangszercsoport dominálta, ízes és plasztikus játékuk pedig egészen különös bájt kölcsönzött a nyitó perceknek. Míg a vonóskart olykor érezhetően a harsányság külső határvonaláig ragadta saját elánja, addig az élményszerű fagott-belépések és klarinétmelódiák sora, s jószerint mindahány fafúvós megszólalás olyan előadói kultúrát sejtetett, amit jobbára csak tekintélyesebb és ünnepeltebb zenekaroktól szokás méltán elvárni.  

A koncert Esz-dúrban indult, s úgy is folytatódott, hiszen második szám gyanánt Mozart Esz-dúr szimfóniája (No. 39, K. 543) szólalt meg - de csakis Takács-Nagy Gábor szavai után. A rokonszenves művész ugyanis, akinek muzsikusi autoritását kétség kívül nem érheti gáncs, a koncert minden száma előtt intézett néhány keresetlen szót a közönséghez. A hangulati alapozás és a szubjektív műismertetés zsánereit váltogató megszólalások nem tűntek éppenséggel nélkülözhetetlenül szükségesnek, de nem bizonyultak különösebben zavarónak sem: inkább csak valamiféle formálódó bizalmasságot jeleztek a vezető karnagy és a bérletes tábor között. Az Esz-dúr szimfóniát például friss filmélménye, Forman Amadeusa, s általában Mozart gyermeki szerepjátszása felől értelmezte Takács-Nagy, s bár mindez élőszóban némiképp sután hangzott, a zenekari előadás meggyőzően igazolta vélekedését. A gyors hangulatváltások és a szélsőséges gesztusok ugyanis valóban érzékletesen kirajzolták a saját játékában gyönyörködő, elsősorban önmagát szórakoztató komponista gyermekded vonásait. A változatlanul remek formát mutató fafúvósok mellé immár a vonósok is felzárkóztak, s különösen a harmadik és a negyedik tételben, az előbbibe energikusan betoppanó ländler vastag derűjének, majd a finálé sebes sodrásának előadásában mintaszerű összjátékkal gyönyörködtettek.

A koncert második felét Johannes Brahms II., D-dúr szimfóniája töltötte ki, amely előtt Tóth Árpád Esti sugárkoszorú című klasszikusát játszották be hangfelvételről, Latinovits Zoltán előadásában. Merthogy Takács-Nagy Gábor az oly népszerű szimfóniát a komponista Clara Schumann iránt táplált romantikus érzéseinek fölemlítésével kívánta a közelünkbe hozni. Mi tagadás, ezen a ponton a recenzens keblében némi elkedvetlenedés támadt, ámde az érdemi produkció ezúttal is felülírta a fenntartásokat. Sőt, az első tétel olyan eszményi szépséggel indult, hogy az még az első rész kiváló Mozart-játéka után is váratlan meglepetést jelentett. Itt végre a rezek is döntő szerephez juthattak, s a főtémát elővezető kürtszólam ki is állta a próbát, méghozzá szó szerint fényesen. A folytatásban ugyan már nem sikerült ezen a rendkívüli formakultúrájú és koncentrációjú szinten tartani az előadást, de azért a két középső tétel megszólaltatása így is kiemelkedett a szabványinterpretációk sorából: leginkább éppenséggel a friss rátekintés nyilvánvaló igényének és a zenei folyamat személyességének köszönhetően. A negyedik tétellel azután a MÁV Szimfonikus Zenekar újra felért az indulás hegymagasára, s az eufórikus hangulatot keltő kitörésekben is kivételesen összefogott együttes játékkal örvendeztetett. Ráadás gyanánt - akárcsak a szimfónia 1877-es bécsi ősbemutatóján - a harmadik tétel hangzott fel még egyszer: Takács-Nagy által ekképp megidézve a mű legelső karmesterét, Richter Jánost, s egy obligát Magyar tánc helyett újfent elszabadítva a táncos léptű scherzót.      

MÁV Szimfonikus Zenekar 

2011. november 10. 19:00

Olasz Kultúrintézet 

Vez.: Takács-Nagy Gábor

Mozart: Varázsfuvola - nyitány; Esz-dúr szimfónia, K. 543
Brahms: II., D-dúr szimfónia, op. 73 

Lukács-bérlet

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és hat napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.