Klasszikus

Hallható Magyarország – beharangozó Berlinben

2007.05.05. 00:00
Ajánlom
A nagy hagyományokra visszatekintő Schleswig Holstein Musik Festival (SHMF) vendége idén Magyarország. A beharangozó ünnepség április 24-én Berlinben volt.

A Schleswig-Holstein Musik Festival 7 héten keresztül 146 koncerten, 43 helyszínen (a professzionális hangversenyteremtől a kastélyokon át az ipari épületig) mutatja be a magyar zenét. A rendezvénysorozat a világhírű, legnagyobb zenei legendák mellett szóhoz juttatja a fiatal tehetségeket is.

Pedagógiai szempontból is komoly jelentőséggel bír az esemény: a Salzau kastélyban a Leonard Bernstein által alapított nemzetközi ifjúsági zenekarban fiatal művészek 2 hónapon át a világ vezető karmestereivel (Christoph Eschenbach, Fischer Iván, Kocsis Zoltán, Thomas Hengelbrock) dolgozhatnak együtt. Munkájukat a Fesztivál kórusa is segíti.

A rendezvények ideje alatt minden évben fiatal művészek százai vesznek részt mesterkurzusokon, melyek zárásaként egy tehetséges "művészpalánta" veheti át a Leonard Bernstein díjat (2007-ben a Danubia Szimfonikus Zenekar lép fel a díjazott művésszel).

Mintegy 400 meghívott vendég köszöntötte Berlinben Magyarországot. Az ünnepségen részt vett Peisch Sándor a Magyar Köztársaság berlini nagykövete és Peter Harry Carstensen schleswig-holsteini tartományi miniszterelnök is, aki felhívta a figyelmet arra, hogy társadalmunk alapja a kultúra valamint arra, hogy az ember életvitelére óriási hatással van a művészet, alapvető értékeket és véleményeket alakít ki és határoz meg. Rolf Beck, a fesztivál igazgatója röviden ismertette a programot, kiemelte a Fesztiválzenekar, a Keller Quartett, a Takács Quartett a Festetics Quartett és a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar szereplését. Említette még az Aura Musicale és az Orfeo Orchestra koncertjeit, továbbá Schiff András, Csalog Gábor, Bogányi Gergely, Várjon Dénes, Kelemen Barnabás és Perényi Miklós fellépéseit. A magyar zenei hagyományok képviselőinek Roby Lakatost, a Romano Drom és Besh o droM együtteseket, a Budapest Klezmer Band zenekart és a Muzsikás együttest mutatta be még röviden.

A fesztivál igazgatója elmondta, hogy eddig még soha ilyen jó együttműködést nem tapasztalt, mint idén a magyar fesztivál szervezése alatt, ezért külön köszönetet mondott Erdődy Orsolyának, az Ungarischer Akzent programiroda vezetőjének. A köszöntő beszédek után Sebő Ferenc és zenekara gondoskodott a hangulatról.

Az SHMF idén július 14-én kezdődik és szeptember 2-ig tart. A magyar kulturális nyár a német északi vidékeken a zenei programok mellett számos előadás, kiállítás és film gazdagítja a tartomány kulturális kínálatát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.