Klasszikus

Hallott már a Bard College-ról?

2013.01.08. 17:45
Ajánlom
A neves amerikai zeneoktatási intézmény magyar ösztöndíjasai adnak koncertet január 13-án a megnyitás előtt álló Budapest Music Centerben.

A Bard College Conservatory of Music azzal a küldetéssel nyitotta meg kapuit, hogy a jövő nemzedékének legkiválóbb zenészeit nevelje fel. Az intézmény programjának alapfilozófiája, hogy egy zenésznek széleskörű tudással kell rendelkeznie mind a zene, mind a tudományok és társművészetek területein ahhoz, hogy tehetségét a legjobban kiaknázhassa.

A Conservatory of Music tanári kara világhírű zenészekből áll. Tagjai többek között a Guarneri, Emerson, Shanghai és Orion vonósnégyesek, a Beaux Arts Trió, a Windscape és New York Fúvósötösök, a So Percussion, a Metropolitan Opera Orchestra, a New York Philharmonic és az Orpheus Chamber Orchestra kiváló zenészei, de a háromszoros Grammy-díjas Joan Tower zeneszerző, valamint olyan világhírű művészek is megtalálhatóak a tanárok között, mint Peter Serkin, Soovin Kim, Jeremy Denk, Ida Kavafian, Ani Kavafian, Richard Goode, Shmuel Ashkenasi, Jeffrey Kahane, Tara Helen O'Connor, David Krakauer, Anthony McGill, Elaine Douvas, Julie Landsman, Jeffrey Lang és Dawn Upshaw.

A Bard Conservatory Orchestra 2012 júniusában Taiwan és Kína nagyvárosait érintve turnézott, amely folyamán Tajpej, Hongkong, Shanghai, Peking, Tianjin, Wuhan és Guangzhou hangversenytermeiben hatalmas sikerrel adott teltházas koncerteket. A zenekar otthonául szolgáló Fisher Centerben megrendezett négy sikeres évad után, az együttes 2010 áprilisában mutatkozott be Manhattanben, a Lincoln Centerben kivívta, a közönség és a New York Times kritikusainak elismerését is. 2013 májusában a zenekar ismét a Lincoln Centerbe látogat, ahol a Bard Music Festival 24. évadának (Stravinsky and His World) apropóján ad koncertet.

A január 13-i budapesti koncerten a Bard College magyar ösztöndíjasai lesznek a főszereplők, de közreműködik Bársony Péter brácsaművész, az intézmény korábbi ösztöndíjasa, valamint dr. Robert Martin csellóművész, a Bard College Conservatory of Music igazgatója. A hangversenyre egy hatállomásos közép-európai turné keretében kerül sor, s ez alkalomból kérték fel az előadók fiatal kollégájukat, a Bard College középiskolai programján tanuló Sunbim Kim-et, hogy komponáljon számukra új kamaraművet. A Két tükör című darab ősbemutatója a turné első állomásán, január 10-én a debreceni Kodály Teremben lesz. A részletes műsorért és a fellépők listájáért kattintson a lenti program linkre!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.