Klasszikus

Halottak napja Szombathelyen

2007.10.30. 00:00
Ajánlom
November 1-jén az Acadimia Kamarazenekar ad koncertet a szombathelyi Székesegyházban, Alpaslan Ertüngealp vezényletével, Halottak napja alkalmából.

Az Acadimia Kamarazenekar az egyik legdinamikusabb és legfiatalabb kamarazenekaraként mutatkozott be 2002 decemberében a Zeneakadémia Nagytermében. Az együttes tagjai Magyarország vezető zenekarainak (Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Budapesti Fesztiválzenekar, Magyar Virtuózok Kamarazenekara, Liszt Ferenc Kamarazenekar, Operaház Zenekara) koncertmesterei és szólistái. Az Alpaslan Ertüngealp vezette Acadimia Kamarazenekar kezdetektől fogva rangos nemzetközi hangversenyek és fesztiválok fellépője. Európai uniós csatlakozásunkat 2004 májusában budapesti koncertsorozattal ünnepelte az együttes, melyet több európai hangverseny követett a "Föld békéje" sorozat keretében. 2006 őszén a szlovák-magyar barátság jegyében rendezett koncert főszereplője volt az együttes. Első hanglemezük 2008-ban fog napvilágot látni.

Florin Ionescu-Galati, az est hegedűs szólistája Bukarestben született 1970-ben. Négy évesen kezdett hegedülni neves hegedűművész és karmester édesapja irányításával. Nemzetközi karrierje 1982-ben kezdődött. Rendszeresen fellép az Egyesült Államok, Kanada, Svájc, Bulgária, Törökország, Görögország, Ausztria, Moldávia, Franciaország, Norvégia, Németország, Spanyolország és Anglia hangversenytermeiben. Számos nemzetközi zenei versenyen vett részt és nyert díjakat 1984 és 1997 között. 2000-ben az év szólistája díjjal jutalmazták Törökországban. Számos rádió- és lemezfelvétel szólistája. Műsorain a hegedűirodalom remekműveit játssza: Tartini, Bach, Mozart, Beethoven, Brahms, Paganini, Enescu és Csajkovszkij darabjait. Florin Ionescu-Galati jelenleg a Brassói Filharmonikus Zenekar szólistája, egyetemi tanár.

(2007. november 1. 19:30 Székesegyház (Szombathely) - Az Acadimia Kamarazenekar Halottak-napi koncertje; Bach: Air; Corelli: La Folia hegedűre és zenekarra; Grieg: Peer Gynt szvit - Aase halála; Holberg szvit - Andante religioso; Nardini: E-moll versenymű hegedűre és zenekarra; Borogyin: II. vonósnégyes, vonószenekari átirat - Notturno; Albinoni: Adagio orgonára és vonósokra; km.: Florin Ionescu-Galati (hegedű), Tóth Rita Zsófia (orgona), Savaria Szimfonikus Zenekar fúvósai; vez.: Alpaslan Ertüngealp)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.