Klasszikus

Halottak napja Szombathelyen

2007.10.30. 00:00
Ajánlom
November 1-jén az Acadimia Kamarazenekar ad koncertet a szombathelyi Székesegyházban, Alpaslan Ertüngealp vezényletével, Halottak napja alkalmából.

Az Acadimia Kamarazenekar az egyik legdinamikusabb és legfiatalabb kamarazenekaraként mutatkozott be 2002 decemberében a Zeneakadémia Nagytermében. Az együttes tagjai Magyarország vezető zenekarainak (Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Budapesti Fesztiválzenekar, Magyar Virtuózok Kamarazenekara, Liszt Ferenc Kamarazenekar, Operaház Zenekara) koncertmesterei és szólistái. Az Alpaslan Ertüngealp vezette Acadimia Kamarazenekar kezdetektől fogva rangos nemzetközi hangversenyek és fesztiválok fellépője. Európai uniós csatlakozásunkat 2004 májusában budapesti koncertsorozattal ünnepelte az együttes, melyet több európai hangverseny követett a "Föld békéje" sorozat keretében. 2006 őszén a szlovák-magyar barátság jegyében rendezett koncert főszereplője volt az együttes. Első hanglemezük 2008-ban fog napvilágot látni.

Florin Ionescu-Galati, az est hegedűs szólistája Bukarestben született 1970-ben. Négy évesen kezdett hegedülni neves hegedűművész és karmester édesapja irányításával. Nemzetközi karrierje 1982-ben kezdődött. Rendszeresen fellép az Egyesült Államok, Kanada, Svájc, Bulgária, Törökország, Görögország, Ausztria, Moldávia, Franciaország, Norvégia, Németország, Spanyolország és Anglia hangversenytermeiben. Számos nemzetközi zenei versenyen vett részt és nyert díjakat 1984 és 1997 között. 2000-ben az év szólistája díjjal jutalmazták Törökországban. Számos rádió- és lemezfelvétel szólistája. Műsorain a hegedűirodalom remekműveit játssza: Tartini, Bach, Mozart, Beethoven, Brahms, Paganini, Enescu és Csajkovszkij darabjait. Florin Ionescu-Galati jelenleg a Brassói Filharmonikus Zenekar szólistája, egyetemi tanár.

(2007. november 1. 19:30 Székesegyház (Szombathely) - Az Acadimia Kamarazenekar Halottak-napi koncertje; Bach: Air; Corelli: La Folia hegedűre és zenekarra; Grieg: Peer Gynt szvit - Aase halála; Holberg szvit - Andante religioso; Nardini: E-moll versenymű hegedűre és zenekarra; Borogyin: II. vonósnégyes, vonószenekari átirat - Notturno; Albinoni: Adagio orgonára és vonósokra; km.: Florin Ionescu-Galati (hegedű), Tóth Rita Zsófia (orgona), Savaria Szimfonikus Zenekar fúvósai; vez.: Alpaslan Ertüngealp)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.