Klasszikus

Hamarosan kezdődik a Zsidó Nyári Fesztivál

2004.08.06. 00:00
Ajánlom
Kortárs és klasszikus szerzők, fiatal tehetségek és nemzetközi sztárok várják a VII. Zsidó Nyári Fesztivál vendégeit augusztus 29. és szeptember 5. között a Dohány utcai Zsinagógában, a Könyvnapoknak új otthont adó Síp utcában és más helyszíneken. Az idén hét vidéki város – Pannonhalma, Szeged, Debrecen, Hódmezővásárhely, Nagykőrös, Szombathely és Zalaegerszeg – is kapcsolódik a budapesti programokhoz.

Augusztus 28-án, a Fesztivál nyitókoncertjén Wolf Péter zeneszerző a Nobel-békedíjas író, Elie Wiesel tiszteletére komponált Öröm és bánat című concertinóját hallhatja a közönség a Dohány utcai Zsinagógában, ahol Kincses Veronika és az Ankor jeruzsálemi gyermekkórus lép fel. A Liszt Ferenc Kamarazenekart Nagy István Zsolt vezényli. Augusztus 29-én este Haydn Teremtés című oratóriumának hangjai töltik be a zsinagógát. A Corvinus zenekart és az Óbudai Kamarakórust (karigazgató: Erdős Ákos) a Németországban élő, magyar származású fiatal karmester, Daniel Grossman dirigálja. Az előadás szólistái Anna Virovlansky, Andrea Lauren Brown, Friedeman Röhlig és Donat Havar lesznek, akik fiatal koruk ellenére valamennyien büszkélkedhetnek fesztiválgyőztesi címmel.

Ugyancsak a zsinagógában csendülnek fel Halévy: A zsidónő című operájának dallamai. A koncertszerű előadás főszerepét Tokody Ilona énekli. A Nemzeti Énekkart (karigazgató: Antal Mátyás) és a Szombathelyi Szimfonikus Zenekart Pál Tamás vezényli. A Fesztivál visszatérő sztárvendége Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesnő, aki Budapesten kívül a szegedi Új Zsinagógában is fellép a Kovács László vezette Miskolci Szimfonikus Zenekar társaságában. A rendezvénysorozat keretében most először ad hangversenyt Varnus Xavér, aki Beethoven IX. szimfóniájának orgonaátiratát adja elő. A Lucidarium együttes olasz zsidó reneszánsz zenét játszik az Olasz Kultúrintézetben. A Fesztivál zárásaként a huszonhét hivatásos kántorból szerveződött Jerusalem Cantors Choir különleges koncertjét hallgathatja meg a közönség.

Érdekes program helyszíne lesz a Spinoza Ház is: a Lauder iskola növendékei Zsidó mesék című összeállításukkal szórakoztatják a közönséget. A Dohány utcai Zsidó Múzeumban önálló kiállítással emlékeznek a száz éve elhunyt Herzl Tivadarra, az Örökmozgóban pedig Herzl-filmhetet szerveznek. Az Odeon Lloyd moziban ritkán látható Latabár-filmeket vetítenek a Fesztivál ideje alatt. A hagyományos „Nekem szülőhazám…” című kiállítás Bálint Endre, Vajda Lajos és Vajda Júlia műveit mutatja be. A Dohány utcai Zsinagógát körülvevő árkádsor oszlopai között lesz látható az Óvás! című, a régi pesti zsidónegyedről készült fényképeket bemutató utcai fotókiállítás. Alföldi Róbert képzőművészeti alkotásait a Budapesti Zsidó Hitközség Dísztermében tekinthetik meg az érdeklődők. A Síp utca Dohány és Wesselényi utca közé eső szakaszát a rendezvénysorozat ideje alatt lezárják: itt kerül sor a Könyvnapok megrendezésére, melyet Hóra-táncház és író-olvasó találkozók színesítenek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.