Klasszikus

Hamarosan kezdődik a Zsidó Nyári Fesztivál

2004.08.06. 00:00
Ajánlom
Kortárs és klasszikus szerzők, fiatal tehetségek és nemzetközi sztárok várják a VII. Zsidó Nyári Fesztivál vendégeit augusztus 29. és szeptember 5. között a Dohány utcai Zsinagógában, a Könyvnapoknak új otthont adó Síp utcában és más helyszíneken. Az idén hét vidéki város – Pannonhalma, Szeged, Debrecen, Hódmezővásárhely, Nagykőrös, Szombathely és Zalaegerszeg – is kapcsolódik a budapesti programokhoz.

Augusztus 28-án, a Fesztivál nyitókoncertjén Wolf Péter zeneszerző a Nobel-békedíjas író, Elie Wiesel tiszteletére komponált Öröm és bánat című concertinóját hallhatja a közönség a Dohány utcai Zsinagógában, ahol Kincses Veronika és az Ankor jeruzsálemi gyermekkórus lép fel. A Liszt Ferenc Kamarazenekart Nagy István Zsolt vezényli. Augusztus 29-én este Haydn Teremtés című oratóriumának hangjai töltik be a zsinagógát. A Corvinus zenekart és az Óbudai Kamarakórust (karigazgató: Erdős Ákos) a Németországban élő, magyar származású fiatal karmester, Daniel Grossman dirigálja. Az előadás szólistái Anna Virovlansky, Andrea Lauren Brown, Friedeman Röhlig és Donat Havar lesznek, akik fiatal koruk ellenére valamennyien büszkélkedhetnek fesztiválgyőztesi címmel.

Ugyancsak a zsinagógában csendülnek fel Halévy: A zsidónő című operájának dallamai. A koncertszerű előadás főszerepét Tokody Ilona énekli. A Nemzeti Énekkart (karigazgató: Antal Mátyás) és a Szombathelyi Szimfonikus Zenekart Pál Tamás vezényli. A Fesztivál visszatérő sztárvendége Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesnő, aki Budapesten kívül a szegedi Új Zsinagógában is fellép a Kovács László vezette Miskolci Szimfonikus Zenekar társaságában. A rendezvénysorozat keretében most először ad hangversenyt Varnus Xavér, aki Beethoven IX. szimfóniájának orgonaátiratát adja elő. A Lucidarium együttes olasz zsidó reneszánsz zenét játszik az Olasz Kultúrintézetben. A Fesztivál zárásaként a huszonhét hivatásos kántorból szerveződött Jerusalem Cantors Choir különleges koncertjét hallgathatja meg a közönség.

Érdekes program helyszíne lesz a Spinoza Ház is: a Lauder iskola növendékei Zsidó mesék című összeállításukkal szórakoztatják a közönséget. A Dohány utcai Zsidó Múzeumban önálló kiállítással emlékeznek a száz éve elhunyt Herzl Tivadarra, az Örökmozgóban pedig Herzl-filmhetet szerveznek. Az Odeon Lloyd moziban ritkán látható Latabár-filmeket vetítenek a Fesztivál ideje alatt. A hagyományos „Nekem szülőhazám…” című kiállítás Bálint Endre, Vajda Lajos és Vajda Júlia műveit mutatja be. A Dohány utcai Zsinagógát körülvevő árkádsor oszlopai között lesz látható az Óvás! című, a régi pesti zsidónegyedről készült fényképeket bemutató utcai fotókiállítás. Alföldi Róbert képzőművészeti alkotásait a Budapesti Zsidó Hitközség Dísztermében tekinthetik meg az érdeklődők. A Síp utca Dohány és Wesselényi utca közé eső szakaszát a rendezvénysorozat ideje alatt lezárják: itt kerül sor a Könyvnapok megrendezésére, melyet Hóra-táncház és író-olvasó találkozók színesítenek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.