Klasszikus

Hamarosan kezdődik az V. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál

2004.08.04. 00:00
Ajánlom
Augusztus 16. és 21. között rendezik meg az V. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivált. A programsorozat helyszínei Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye különböző települései lesznek. A rendezvényhez Szabó Dénes vezetésével karnagyi mesterkurzus is kapcsolódik.

A fesztivál gondolata a nyíregyházi Kodály Iskolához, azon belül is Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy nevéhez köthető. A mára már jelentős nemzetközi elismertségnek is örvendő rendezvénysorozat keretében számos magyar és külföldi együttest hallhatnak az érdeklődők. A hazai énekkarokat a nyíregyházi Banchieri Énekegyüttes, a Pro Musica Leánykar, a Cantemus Vegyeskar és a Napsugár Gyermekkórus, a debreceni Vox Antiqua Kamarakórus és a Vox Juventutis Gyermekkar, valamint a Miraculum Gyermekkórus (Kecskemét), a Testvérvárosok Terei Általános Iskola Gyermekkórusa (Pécs), a Kis Fazekas Kórus (Miskolc) és az Arany János Általános Iskola kórusa (Gyöngyös) képviseli. A fesztivál külföldi vendégei a Rigai Katedrális Gyermekkórusa és az ugyanebből a városból érkező Sapnis Leánykar (Lettország), az Unicovi Gyermekkórus (Csehország), a Magnólia Gyermekkar (Szlovákia), valamint a japán Fény kórus és a belga Scala énekkar lesznek.
Augusztus 21-én a mesterkurzus résztvevőinek záróhangversenyével fejeződik be az V. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.