Klasszikus

Hamburg és Genf a Pannon Filharmonikusok útvonalán

2013.12.31. 14:11
Ajánlom
Félidőhöz érkezett a Pannon Filharmonikusok nyugat-európai hangversenykörútja, melynek keretében az együttes Svájc és Németország impozáns koncerttermeiben lép közönség elé.

Sorrendben a hatodik koncertjét december 29-én Hamburgban adta a pécsi társulat Giuliano Sommerhalder trombitaművész és Romaine Bolinger hegedűművész közreműködésével. A hangversenynek a Laeiszhalle kamaraterme adott otthont.

Carl Laeisz, egy hajózási társaság tulajdonosa végrendeletében 1,2 millió márkát ajánlott fel koncertterem létesítésére. Tervét özvegye tovább támogatta, így nyitott meg 1908-ban a Laeiszról elnevezett csarnok, Németország akkori legmodernebb hangversenyterme, mely máig az egyik legszebb neobarokk terem Európában. Az impozáns épület kezdetektől nagy szerepet játszott a város zenei életében, a klasszikus zene csillagainak sorát vonzotta Hamburgba. Olyan zenei nagyságok vezényelték a Laeiszhalléban műveiket, mint Prokofjev, Richard Strauss, Stravinsky vagy Paul Hindemith. Az 1930-as években megfordult a teremben Yehudi Menuhin és Maria Callas is.

A második világháború bombázásait csodálatos módon sértetlenül vészelte át az épület, ám a brit fegyveres erők katonai hírközlési és rádiós célokra használták a 2025 fő befogadására alkalmas nagytermt, itt tárolva több mint 60000 lemezt is. Napjainkban a terem a legkülönbözőbb rendezvényeknek ad otthont, komolyzenei koncerttől népzenén át a jazzig.

A zenekar következőhangversenyére december 31-én kerül sor a genfi Victoria Hallban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus hír

Eötvös Péter az Évad Művésze a Müpa 15. évadában

Bryn Terfel, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, Waltraud Meier, a Concentus Musicus Wien, Paavo Järvi és Rolando Villazón is fellép a Müpa 2019/20-as évadában.
Klasszikus hír

Tóth-Vajna Zsombor kapta a Bach Mindenkinek Fesztivál díját

A fiatal billentyűs művész tegnap vette át az elismerést.
Klasszikus magazin

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Klasszikus magazin

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.