Klasszikus

Hámori Máté: Olyan ez, mint amikor éjszaka rákapcsolod a villanyt a zugevőre

2020.04.19. 09:50
Ajánlom
Az Óbudai Danubia Zenekar a karantén idején otthon zenél. Művészeti vezetőjük, Hámori Máté azt mondja, a közönségnek legalább annyira szüksége van a zenészre, mint a zenésznek a közönségére. De mit lehet tenni olyankor, amikor nincsenek koncertek? És milyen felismerései vannak a járványhelyzetnek?

​Egy hónapja nincsenek koncertek az országban. Az Óbudai Danubia Zenekar az interneten épít közösséget. Mire alkalom ez a leállás a zenekar életében?

Ha nem is ilyen mértékben, de ráfért a zenekarra egy kis pihenés, mert nagyon kemény és igényes műsorok sokasága követte egymást az év első hónapjaiban. Most már persze másról van szó, így egy hónap után, mert egy újfajta működésre álltunk át: az online zenekari jelenlét sok új ötlete rugalmasságot igényel a zenészek részéről, ami szerencsére mindig is erőssége volt a tagjainknak. Ez az időszak az online tanításhoz hasonlóan mélyvíz és nagyszabású kísérlet is egyben, ami szerintem megmutatja, hogy a jövőben milyen új iránya lehet a működésünknek. Terra incognita ez alapvetően a zenekaroknak, amit jól mutat a közösségi oldalakon rövid idő alatt aktivizálható sok új követő.

Persze nagyon más szintű tevékenységre ad ez lehetőséget, mint a hús-vér koncert, de ezzel együtt az online térfoglalás a következő évek fontos eleme lesz.

Tavaszi szél vizet áraszt – Otthonról dolgozik az Óbudai Danubia Zenekar

Kapcsolódó

Tavaszi szél vizet áraszt – Otthonról dolgozik az Óbudai Danubia Zenekar

„Nem bírtuk már az otthoni karantént, muszáj volt összejönnünk egy kis zenélésre” – írja az Óbudai Danubia Zenekar. Talán kevesen tudják, de az otthoni munkavégzés a szimfonikus zenekarok esetében kifejezetten ritka.

Egy 60–80 fős szimfonikus zenekar erős közösségként működik. De mi tarthat össze titeket egy ilyen időszakban? Miben változik ilyenkor a művészeti vezető/vezető karmester szerepe?

A vezetők szerepe válsághelyzetben felértékelődik, mert az alternatív működési lehetőségeket pont a vezetőnek kell kitalálnia, és lehetőleg mielőbb, mert a bizonytalanságban az időtényező kulcsfontosságú.

Mielőbb feladatot kap a kényszerpihenőre küldött zenész, annál kisebb valószínűséggel jelentkeznek nála az ilyenkor gyakori szorongásos, depressziós tünetek, amiknek a hátterében a bezártságon túl a tehetetlenség, a feleslegesség érzése áll.

Az online projektek, amiket mi is elkezdtünk, nem elsősorban a zenei minőség Mount Everestjeit akarják ostromolni, hanem pszichés szerepük van: egyrészt a követőink számára üzenik, hogy csináljuk, itt vagyunk, nektek zenélünk, ne aggódjatok, másrészt a muzsikusaink számára is fontos visszacsatolás, hogy lám, mennyien kíváncsiak a munkátokra, továbbra is fontos és értékes, amit csináltok. Egy vezetőnek ilyenkor az a szerepe, hogy ilyen programokkal segítse a zenekar lelki egységének, a zenészek önértékelésének megőrzését, esetleg fejlesztését, hiszen a válság nemcsak szétzilálni, de összekovácsolni is képes egy ilyen közösséget.

Személyesen hogyan éled meg a bezártságot?

Vegyesen, mert bár a vezénylés egyre jobban hiányzik, van egy része, ami tetszik. Van időm gondolkodni és olvasni, ami nagyon fontos eleme a megújulásnak, ha az ember kreatív munkát végez. Emellett szerencsés vagyok, mert szuper család vesz körül, a feleségem és a kislányom élménnyé teszik az összezártságot. A sok otthoni koszt és csökkentett napi stressz miatt meg is híztam szerintem.

hamori_mate-144604.jpg

Hámori Máté az Óbudai Danubia Zenekar élén 2019. február 14-én a Zeneakadémián (Fotó/Forrás: Valuska Gábor)

Mit gondolsz, van a koronajárványnak tanulsága? Hogyan látod, miben tesz próbára minket, és mit mutat meg az emberből ez a helyzet?

Számomra az a tanulság, hogy csökkentett fogyasztási módban is nagyon boldogan lehet élni. Egy hónapja nem voltam étteremben és boltban, nem vettem semmit, csak olyat, ami ehető, és mégis nagyszerűen vagyok.

A klímaválsággal együtt nézve ez a járvány biztosan rámutat az ember bulimiás fogyasztói állapotára, mint amikor éjszaka rákapcsolod a villanyt a hűtő előtt zabáló zugevőre: hát, ilyenek vagyunk mi itt, a jólét országaiban. A fogyasztásunk minimum kétharmada teljességgel fölösleges.

Mi lesz az első dolgod, ha vége?

Nem tudom, hogy lesz ennek vége, de biztosan nem hirtelen, egyik napról a másikra. Ami hiányzik, azok a barátaimmal való találkozások. Belőlük nincs sok, de annál becsesebbek nekem, úgyhogy valószínűleg meghívom őket egy jó vacsorára. És elviszem táncolni a feleségemet, az már nagyon ránk fér.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

Petőfi menedzsere – Takács Ákos a Kult50-ben

Ezreket mozgat meg, százezreket ér el. A Red Bull Pilvaker ötletes performance-ként indult, mára viszont komoly misszióvá vált, amely kreatív módon népszerűsíti a magyar irodalmat a fiatalok körében. Ötletgazdája, Takács Ákos talán maga sem gondolta az elején, hova jut majd el a kezdeményezésük.
Zenés színház

A legkiemelkedőbb művészeket díjazták a Magyar Operett Napján

Immár hagyomány, hogy a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának évfordulóján – amit 2002 óta a Magyar Operett Napjaként tartanak számon – díjazza az évadban legjobb teljesítményt nyújtó színészeket.
Könyv

Zsigerien ismerős történetek Szöllősi Mátyás új könyvében

Feszes, izgalmas és jelenkori próza Szöllősi Mátyás új kötete, amely két elbeszélést tartalmaz. Párdarabok: az egyik kíméletlen gyomros jelenkorunk Magyarországáról. A másik viszont gyönyörű katarzis a figyelmes olvasó számára. Spoilermentes kritika.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Novemberben újra fiatal zenészeket hallgathatunk a Párbeszéd Házában

November 3-án folytatódik a fiatal művészek koncertsorozata: az előadáson Bach és Liszt művei is elhangzanak.
Klasszikus hír

Kórházba került Rost Andrea

„Szeretettel és együttérzéssel gondolok minden embertársamra, aki a fertőzéssel küzd!” – írta Facebook oldalán Rost Andrea, akit a bejegyzés tanúsága szerint néhány napja a Szent László Kórházban kezelnek koronavírussal.
Klasszikus hír

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Klasszikus díj

Londoni díj közelében a Concerto Budapest koncertfilmje – az Ön szavazatán is múlhat!

A Concerto Budapest Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmjét beválasztották a 10. LOVIE AWARDS döntőjébe. Október 29-ig tart a kategória döntőseiről rendezett nemzetközi internetes szavazás. Szavazzon október 29. éjfélig, hogy ez a magyar film legyen a befutó!
Klasszikus interjú

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.