Klasszikus

Hámori Máté: Olyan ez, mint amikor éjszaka rákapcsolod a villanyt a zugevőre

2020.04.19. 09:50
Ajánlom
Az Óbudai Danubia Zenekar a karantén idején otthon zenél. Művészeti vezetőjük, Hámori Máté azt mondja, a közönségnek legalább annyira szüksége van a zenészre, mint a zenésznek a közönségére. De mit lehet tenni olyankor, amikor nincsenek koncertek? És milyen felismerései vannak a járványhelyzetnek?

​Egy hónapja nincsenek koncertek az országban. Az Óbudai Danubia Zenekar az interneten épít közösséget. Mire alkalom ez a leállás a zenekar életében?

Ha nem is ilyen mértékben, de ráfért a zenekarra egy kis pihenés, mert nagyon kemény és igényes műsorok sokasága követte egymást az év első hónapjaiban. Most már persze másról van szó, így egy hónap után, mert egy újfajta működésre álltunk át: az online zenekari jelenlét sok új ötlete rugalmasságot igényel a zenészek részéről, ami szerencsére mindig is erőssége volt a tagjainknak. Ez az időszak az online tanításhoz hasonlóan mélyvíz és nagyszabású kísérlet is egyben, ami szerintem megmutatja, hogy a jövőben milyen új iránya lehet a működésünknek. Terra incognita ez alapvetően a zenekaroknak, amit jól mutat a közösségi oldalakon rövid idő alatt aktivizálható sok új követő.

Persze nagyon más szintű tevékenységre ad ez lehetőséget, mint a hús-vér koncert, de ezzel együtt az online térfoglalás a következő évek fontos eleme lesz.

Tavaszi szél vizet áraszt – Otthonról dolgozik az Óbudai Danubia Zenekar

Kapcsolódó

Tavaszi szél vizet áraszt – Otthonról dolgozik az Óbudai Danubia Zenekar

„Nem bírtuk már az otthoni karantént, muszáj volt összejönnünk egy kis zenélésre” – írja az Óbudai Danubia Zenekar. Talán kevesen tudják, de az otthoni munkavégzés a szimfonikus zenekarok esetében kifejezetten ritka.

Egy 60–80 fős szimfonikus zenekar erős közösségként működik. De mi tarthat össze titeket egy ilyen időszakban? Miben változik ilyenkor a művészeti vezető/vezető karmester szerepe?

A vezetők szerepe válsághelyzetben felértékelődik, mert az alternatív működési lehetőségeket pont a vezetőnek kell kitalálnia, és lehetőleg mielőbb, mert a bizonytalanságban az időtényező kulcsfontosságú.

Mielőbb feladatot kap a kényszerpihenőre küldött zenész, annál kisebb valószínűséggel jelentkeznek nála az ilyenkor gyakori szorongásos, depressziós tünetek, amiknek a hátterében a bezártságon túl a tehetetlenség, a feleslegesség érzése áll.

Az online projektek, amiket mi is elkezdtünk, nem elsősorban a zenei minőség Mount Everestjeit akarják ostromolni, hanem pszichés szerepük van: egyrészt a követőink számára üzenik, hogy csináljuk, itt vagyunk, nektek zenélünk, ne aggódjatok, másrészt a muzsikusaink számára is fontos visszacsatolás, hogy lám, mennyien kíváncsiak a munkátokra, továbbra is fontos és értékes, amit csináltok. Egy vezetőnek ilyenkor az a szerepe, hogy ilyen programokkal segítse a zenekar lelki egységének, a zenészek önértékelésének megőrzését, esetleg fejlesztését, hiszen a válság nemcsak szétzilálni, de összekovácsolni is képes egy ilyen közösséget.

Személyesen hogyan éled meg a bezártságot?

Vegyesen, mert bár a vezénylés egyre jobban hiányzik, van egy része, ami tetszik. Van időm gondolkodni és olvasni, ami nagyon fontos eleme a megújulásnak, ha az ember kreatív munkát végez. Emellett szerencsés vagyok, mert szuper család vesz körül, a feleségem és a kislányom élménnyé teszik az összezártságot. A sok otthoni koszt és csökkentett napi stressz miatt meg is híztam szerintem.

hamori_mate-144604.jpg

Hámori Máté az Óbudai Danubia Zenekar élén 2019. február 14-én a Zeneakadémián (Fotó/Forrás: Valuska Gábor)

Mit gondolsz, van a koronajárványnak tanulsága? Hogyan látod, miben tesz próbára minket, és mit mutat meg az emberből ez a helyzet?

Számomra az a tanulság, hogy csökkentett fogyasztási módban is nagyon boldogan lehet élni. Egy hónapja nem voltam étteremben és boltban, nem vettem semmit, csak olyat, ami ehető, és mégis nagyszerűen vagyok.

A klímaválsággal együtt nézve ez a járvány biztosan rámutat az ember bulimiás fogyasztói állapotára, mint amikor éjszaka rákapcsolod a villanyt a hűtő előtt zabáló zugevőre: hát, ilyenek vagyunk mi itt, a jólét országaiban. A fogyasztásunk minimum kétharmada teljességgel fölösleges.

Mi lesz az első dolgod, ha vége?

Nem tudom, hogy lesz ennek vége, de biztosan nem hirtelen, egyik napról a másikra. Ami hiányzik, azok a barátaimmal való találkozások. Belőlük nincs sok, de annál becsesebbek nekem, úgyhogy valószínűleg meghívom őket egy jó vacsorára. És elviszem táncolni a feleségemet, az már nagyon ránk fér.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.