Klasszikus

Han-Na Chang dedikálja lemezeit a BFZ koncertjén

2007.05.10. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar május 11-én, 12-én és 13-án ad koncertet a román vendégkarmester, Ion Marin vezényletével. Az estek másik fellépője a kiváló koreai csellista, Han-Na Chang lesz, aki a közönség és rajongói örömére a koncertek szünetében eddig megjelent CD-it fogja dedikálni.

Han-Na Chang, a koreai csodagyerek nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 1994-ben, 11 évesen a Rosztropovics vezette tizenegy tagú zsűri egyhangú döntésével megnyerte a párizsi Rosztropovics Gordonkaversenyt. Azóta a legnagyobb karmesterekkel dolgozik (Maazel, Dutoit, Blomstedt, Jansons, Muti, Ozawa, Mehta) együtt. Meghívást kapott a Berlini Filharmonikusokhoz, New York, Chicago, Washington, Phildelphia, Cleveland, San Francisco, Boston zenekaraihoz, az Izraeli Filharmonikusokhoz, valamint a vezető brit és francia szimfonikus zenekarokhoz. A sikeres szólistapálya mellett a Harvard Egyetemen tanuló Chang az EMI exkluzív művésze. Prokofjev műveiből a Londoni Szimfonikus Zenekarral és Antonio Pappanoval készített CD-jét a Gramophone 2003-ban az év legjobb versenymű-felvételének választotta. Chang első ízben lép fel a Fesztiválzenekarral.

Ion Marin Romániában született, 1986-ban hazáját elhagyni kényszerülő, osztrák állampolgárságú, Svájcban élő kiváló karmester nemzetközi karrierje a Bécsi Operaházban indult, ahol a Claudio Abbado neve fémjelezte időszakban, 1987 és 1991 között rezidens karmester volt. Az opera máig fontos szerepet játszik életében: a legrangosabb dalszínházak keresett vendégkarmestere (New York-i Metropolitan, párizsi Opera Bastille, berlini Deutsche Oper, San Francisco, Zürich, stb.), olyan rendezőkkel dolgozott, mint Kupfer, Polanski, Ponnelle, Strehler. Szívesen látott vendég a vezető szimfonikus zenekaroknál: Berlini Filharmonikusok, Bajor Rádiózenekar, lipcsei Gewandhaus Zenekar, Londoni Filharmonikus Zenekar, Izraeli Filharmonikus Zenekar, drezdai Staatskapelle, Montreáli Szimfonikus Zenekar, Philadelphia Zenekar, Francia Rádiózenekar, stb. Lemezfelvételeit háromszor jelölték Grammy-díjra, elnyerte a Német Lemezdíjat. 2004-ben a kortárs zene szolgálatában kifejtett erőfeszítéséért megkapta az Alfred Schnittke-díjat. Az idei szezonban többek között Manon előadásokat vezényel a milánói Scalában, fellép a Suisse Romande Zenekarral, a Müncheni Filharmonikusokkal, a Bambergi Szimfonikusokkal, Budapestre pedig Berlinbõl érkezik, ahol a Berlini Filhamonikusokat vezényli.

(2007. május 11., 13. 19:45 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest), május 12. 19:45 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje; Ives: Négy ragtime, S 43; Elgar: e-moll gordonkaverseny, Op. 85; Prokofjev: Rómeó és Júlia - részletek a három zenekari szvitbõl, Op. 64/a-b és Op. 101; km.: Han-Na Chang (gordonka); vez.: Ion Marin)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.