Klasszikus

Händel: Belsazar

2004.05.23. 00:00
Ajánlom
George Friderich Händel kétségkívül az oratóriumok legnagyobb mestere. Ezt a tényt megerősítik a legnépszerűbb ilyen jellegű művei, mint a Messiás, a Saul, a Sámson vagy a Júdás Makkabeus. Ám van Händelnek egy olyan oratóriuma, amely talán nem annyira híres, mint az előbbiek, viszont színvonalban melléjük sorolandó. Ez a Belsazar.

A mű 1745-ben (a Herculessel egy időben) keletkezett, Charles Jennens (többek közt a Messiás szövegírója) librettójára. Bár a közönség ünnepelve fogadta, jelentősebb sikert mégsem aratott.

A története Babilon perzsa meghódításáról szól. A perzsák királyukkal, Kürosszal az élen ostromolják a babiloni várat. Eközben a babiloni uralkodó, Belsazar – mit sem törődve ezzel – orgiákat szervez, miközben itt raboskodnak a zsidók, akik szabadulásukat várják. Händel egyik legdrámaibb, legcsodálatosabb oratóriuma ez, hiszen három nép – a zsidók, a perzsák és a babiloniak – sorsáról, harcaikról szól.

Lenyűgöző, ahogy Händel e három különböző nép jellemét ábrázolja. A babiloniak kórusai gúnyosak, „orgiásak”, a perzsákéi harciasak, militárisak, a zsidókéi imaszerűek. De ugyanakkor a szereplők jellemábrázolása is nagyszerű. Mindemellett gyönyörű dallamokat, megindító hangulatokat, mesteri kórusfúgákat is találhatunk benne. Ugyanakkor az egyes tételtípusok arányosan vannak elosztva.

Ezt a művet minden zenerajongónak ajánlom, különösen azoknak, akik jól ismerik Händelt és stílusát. Sajnos nem könnyű beszerezni, de aki szeretné, annak leginkább a Dietrich Knothe és a Berlini Énekkar és Kamarazenekar-féle felvételt ajánlom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.