Klasszikus

Händel: Belsazar

2004.05.23. 00:00
Ajánlom
George Friderich Händel kétségkívül az oratóriumok legnagyobb mestere. Ezt a tényt megerősítik a legnépszerűbb ilyen jellegű művei, mint a Messiás, a Saul, a Sámson vagy a Júdás Makkabeus. Ám van Händelnek egy olyan oratóriuma, amely talán nem annyira híres, mint az előbbiek, viszont színvonalban melléjük sorolandó. Ez a Belsazar.

A mű 1745-ben (a Herculessel egy időben) keletkezett, Charles Jennens (többek közt a Messiás szövegírója) librettójára. Bár a közönség ünnepelve fogadta, jelentősebb sikert mégsem aratott.

A története Babilon perzsa meghódításáról szól. A perzsák királyukkal, Kürosszal az élen ostromolják a babiloni várat. Eközben a babiloni uralkodó, Belsazar – mit sem törődve ezzel – orgiákat szervez, miközben itt raboskodnak a zsidók, akik szabadulásukat várják. Händel egyik legdrámaibb, legcsodálatosabb oratóriuma ez, hiszen három nép – a zsidók, a perzsák és a babiloniak – sorsáról, harcaikról szól.

Lenyűgöző, ahogy Händel e három különböző nép jellemét ábrázolja. A babiloniak kórusai gúnyosak, „orgiásak”, a perzsákéi harciasak, militárisak, a zsidókéi imaszerűek. De ugyanakkor a szereplők jellemábrázolása is nagyszerű. Mindemellett gyönyörű dallamokat, megindító hangulatokat, mesteri kórusfúgákat is találhatunk benne. Ugyanakkor az egyes tételtípusok arányosan vannak elosztva.

Ezt a művet minden zenerajongónak ajánlom, különösen azoknak, akik jól ismerik Händelt és stílusát. Sajnos nem könnyű beszerezni, de aki szeretné, annak leginkább a Dietrich Knothe és a Berlini Énekkar és Kamarazenekar-féle felvételt ajánlom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.