Klasszikus

Händel és a foci

2010.09.15. 15:24
Ajánlom
Elkezdődtek a Bajnokok Ligája csoportkörei, ami nem csak sok jó meccset jelent, hanem azt is, hogy újra milliókhoz jut el Händel zenéje.

Händel (vagy angolosan: Handel) igen népszerű crossover téma. Nemrégiben Jimi Hendrixszel nyílt közös kiállítása, most pedig arról időszerű megemlékezni, hogy 1992 óta minden egyes Bajnokok Ligája-meccs előtt a Zadok the Priest című koronázási himnusz szólal meg. Pontosabban annak átdolgozása, ugyanis az UEFA húsz évvel ezelőtt kérte fel Tony Brittent, hogy Händel zenéjét adaptálja a bajnokcsapatokat éltető szöveghez. Az elkészült művet a Royal Philharmonic Orchestrával és az Academy of St. Martin in the Fields kórusával vették fel.  

A Zadok the Priest Händel ünnepi alkalmakra íródott egyházi művei közé tartozik. 1727-ben, II. György megkoronázására alkalmából hangzott el, korábban sohasem látott méretű előadóapparátus közreműködésével. A szertartásra Händel négy, eltérő karakterű himnuszt komponált, az ősi angol koronázási liturgiához illő bibliai szövegre.  A Zadok the Priest a Királyok I. könyvéből azt a jelenetet idézi fel, amikor az agg Dávid király tanácsadói, Sádók főpap és Nátán próféta királlyá kenték fiát, Salamont. A korabeli beszámolók szerint azzonban az ünnepi protokollba kisebb baki csúszott, ugyanis a muzsikusok egy része összekeverte a négy himnusz sorrendjét, és a Let Thy Hand Be Strengthened kezdetű helyett a The King Shall Rejoice címűt kezdték el. A Zadok the Priest megszólalásával már nem volt gond. Azóta is ez a himnusz hangzik el minden koronázáson -  és Bajnokok Ligája-meccsen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.