Klasszikus

Händel nyomdokain járva

2007.04.20. 00:00
Ajánlom
2007. március 30-án vette kezdetét az I. Nemzetközi Händel Énekverseny melynek Eger városa adott otthont. A kezdeményezés célja az volt, hogy a hazai és külföldi fiatal énekesek összemérhessék tudásukat Händel szellemében. A megmérettetés három díjazottja: Bakos Kornélia, Bányai Júlia, Szerdahelyi Pál és Hegyi Barnabás.

A verseny célja tehát nem első sorban tehetségkutatatás, hangszépség verseny volt, hanem a barokk zene, s ezen belül is a händeli sokszínűség hiteles megszólaltatása. A zsűri is ennek a sokszínűségnek szelemében alakult meg. Helyet kapott benne Shultz Katalin, Pászthy Júlia, Dinyés Soma, Váradi Marianna. A zsűri elnöke az olaszországi Comoi Konzervatórium professzora, Stefano Molardi volt.

Az első fordulóban a legfőbb bírálati szempontok alapján (stílus ismeret, technika, darab választás, kifejezés) a zsűri 13 versenyzőt juttatott a középdöntőbe. A középdöntő szoros küzdelméből nyolcan vehettek részt a Megyeháza Barkóczy-termében tartandó döntőben április 1-én.

A döntőben díjazottak lettek:
I. díj Bakos Kornélia
II. díj Bányai Júlia
III. díj (megosztva) Szerdahelyi Pál, Hegyi Barnabás

Különdíjak:
- Koncertlehetőség a VI. Bükki Művészeti napok nyitóhangversenyén 2007. július 27-én a bélapátfalvi Apátságban: Bakos Kornélia, Bányai Júlia, Páll Levente
- Magyar Rádió különdíja koncertlehetőség a Márvány teremben: Páll Levente
- koncertlehetőség az egri Szimfonikus Zenekarral: Szerdahelyi Pál
- a Concerto hanglemezbolt 50ezer forintos ajándékutalványa: Csereklyei Andrea
- kiemelt megjelenési lehetőség a musicianswho-n: Hegyi Barnabás
- közönség díj (könyv és CD ajándékcsomag): Bányai Júlia

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.