Klasszikus

Hang-szálak

2008.05.08. 00:00
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nemrég ünnepelte fennállásának 85. évfordulóját, ez alkalomból Hang-szálak címmel könyv jelent meg az együttes történetéről. De ez csak egy szelete a zenekar sokrétű munkájának, amely a jövő évadban is ugyanilyen lendülettel folytatódik. Május 13-tól már a 2008/09-es évad bérletei közül válogathatunk.

Az elmúlt időszak eseménydús volt a zenekar életében, hiszen munkájuk gyümölcseként már öt album megjelent a Kocsis Zoltán szerkesztette Bartók Új Sorozatból, s ezek közül kettőn az NFZ is játszik; az Ünnepi Könyvhéten mutatják be A csodafa című gyermeklemezüket, a hozzá tartozó mesekönyvvel együtt; nyáron éppen 50 éve, hogy Martonvásáron a Brunszvik-kastély parkjában koncerteznek.

A következő évad hangversenyei is magukért beszélnek. A zenekar mindkét nagyzenekari bérletének első hangversenye rendkívüli élményt ígér: a Ferencsik-bérletben Vadim Repin, az egyik legkiválóbb hegedűművész, a Klemperer-bérlet első hangversenyén pedig a Ránki család (Ránki Dezső, Klukon Edit, és kisebbik fiuk Ránki Fülöp) lesz az együttes vendége. Novemberben Sakari Oramo, a Birminghami Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója lép a zeneakar elé, aki többek között Debussy-dalokból készített saját hangszereléseit dirigálja. 2008 novemberében japán vendégkarmester érkezik Komatsu Kazuhiko személyében, februárban Soyoung Yoon játssza Sosztakovics I. hegedűversenyét, a magyar származású Gilbert Varga vezényletével. Karácsony előtt immár negyedik alkalommal jótékonysági koncertet rendeznek az UNICEF javára. 2009 áprilisában Olli Mustonen játssza Stravinsky zongoraversenyeit, az évad végén pedig érkezik majd a Cseh Filharmonikus Zenekar az "Európa szívében" sorozat keretében, és persze folytatódnak a külföldi turnék: jövő februárban a Kanári-szigetek, májusban pedig Spanyolország lesz az úti cél. Az NFZ évtizedek óta a vidéken leggyakrabban koncertező fővárosi szimfonikus zenekar, és hagyományaihoz híven a következő évadban is az ország hét városában lép fel térítésmentesen.

A Nemzeti Énekkarnak is lesz bőven dolga, hiszen legalább húsz alkalommal lépnek majd fel országszerte, a Kanári-szigeteken Ligeti Requiemjét adják majd elő, és persze számos közös hangverseny vár rájuk a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral.

A zenekar a gyerekekről sem feledkezik meg. Zenevarázslat elnevezésű bérletük első két hangversenyén Ránki György Muzsikus Péter Hangszerországban című gyermekoperáját, illetve Mozart Varázsfuvolájának keresztmetszetét mutatják be az ifjú közönségnek, a harmadikon pedig "Témák és változatok" címmel vonultatnak fel érdekes műveket Mozarttól Dohnányiig és Paganinitől Rahmanyinovig. Folytatódik majd a Művészetek Palotájával közös edukációs programjuk is, amelynek keretében kisiskolásokat hívnak meg egy-egy próbára, akik beülhetnek a zenészek mellé a pultokba, majd a főpróbát és a hangversenyt is meghallgathatják.

Az 2007/08-as évadot fémjelzik a Bartók Új Sorozat első darabjának sikerei (2007 október: Diapason d’or, 2008 január: MIDEM Classic Arward), és az eladási statisztikák is, melyek alapján 15 hónap alatt aranylemez lett a Kossuth szimfóniai költeményt és A fából faragott királyfi felvételét tartalmazó korong. Kocsis Zoltánt, az NFZ főzeneigazgatóját nem lepték meg ezek a díjak, mert – ahogy fogalmazott – igen aprólékos munka, zenetudományi-, és előadás-történeti kutatások állnak a lemezek mögött, és a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából az anyagi fedezet is megvan. Ezek a felvételek nem egyszerűen csak jól sikerültek – megalapozott tudás és elmélyült munka áll mögöttük.

Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója kiemelte, hogy mindkét együttes óriási eltökéltséggel lát hozzá a következő évadhoz. "A Bartók Új Sorozat lemezeiért járó díjak is jelzik, hogy amit csinálunk, az világszínvonalon mérhető." – mondta. "Az együttes 100. évfordulóját is olyan emelt fővel szeretnénk ünnepelni, mint a 85.-ket. Nem magunkat pesze, hanem az elmúlt évek munkáját, amely talán a magyar kultúrhistória jelesebb napjait fémjelzi majd."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Plusz

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.