Klasszikus

Hang-szálak

2008.05.08. 00:00
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nemrég ünnepelte fennállásának 85. évfordulóját, ez alkalomból Hang-szálak címmel könyv jelent meg az együttes történetéről. De ez csak egy szelete a zenekar sokrétű munkájának, amely a jövő évadban is ugyanilyen lendülettel folytatódik. Május 13-tól már a 2008/09-es évad bérletei közül válogathatunk.

Az elmúlt időszak eseménydús volt a zenekar életében, hiszen munkájuk gyümölcseként már öt album megjelent a Kocsis Zoltán szerkesztette Bartók Új Sorozatból, s ezek közül kettőn az NFZ is játszik; az Ünnepi Könyvhéten mutatják be A csodafa című gyermeklemezüket, a hozzá tartozó mesekönyvvel együtt; nyáron éppen 50 éve, hogy Martonvásáron a Brunszvik-kastély parkjában koncerteznek.

A következő évad hangversenyei is magukért beszélnek. A zenekar mindkét nagyzenekari bérletének első hangversenye rendkívüli élményt ígér: a Ferencsik-bérletben Vadim Repin, az egyik legkiválóbb hegedűművész, a Klemperer-bérlet első hangversenyén pedig a Ránki család (Ránki Dezső, Klukon Edit, és kisebbik fiuk Ránki Fülöp) lesz az együttes vendége. Novemberben Sakari Oramo, a Birminghami Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója lép a zeneakar elé, aki többek között Debussy-dalokból készített saját hangszereléseit dirigálja. 2008 novemberében japán vendégkarmester érkezik Komatsu Kazuhiko személyében, februárban Soyoung Yoon játssza Sosztakovics I. hegedűversenyét, a magyar származású Gilbert Varga vezényletével. Karácsony előtt immár negyedik alkalommal jótékonysági koncertet rendeznek az UNICEF javára. 2009 áprilisában Olli Mustonen játssza Stravinsky zongoraversenyeit, az évad végén pedig érkezik majd a Cseh Filharmonikus Zenekar az "Európa szívében" sorozat keretében, és persze folytatódnak a külföldi turnék: jövő februárban a Kanári-szigetek, májusban pedig Spanyolország lesz az úti cél. Az NFZ évtizedek óta a vidéken leggyakrabban koncertező fővárosi szimfonikus zenekar, és hagyományaihoz híven a következő évadban is az ország hét városában lép fel térítésmentesen.

A Nemzeti Énekkarnak is lesz bőven dolga, hiszen legalább húsz alkalommal lépnek majd fel országszerte, a Kanári-szigeteken Ligeti Requiemjét adják majd elő, és persze számos közös hangverseny vár rájuk a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral.

A zenekar a gyerekekről sem feledkezik meg. Zenevarázslat elnevezésű bérletük első két hangversenyén Ránki György Muzsikus Péter Hangszerországban című gyermekoperáját, illetve Mozart Varázsfuvolájának keresztmetszetét mutatják be az ifjú közönségnek, a harmadikon pedig "Témák és változatok" címmel vonultatnak fel érdekes műveket Mozarttól Dohnányiig és Paganinitől Rahmanyinovig. Folytatódik majd a Művészetek Palotájával közös edukációs programjuk is, amelynek keretében kisiskolásokat hívnak meg egy-egy próbára, akik beülhetnek a zenészek mellé a pultokba, majd a főpróbát és a hangversenyt is meghallgathatják.

Az 2007/08-as évadot fémjelzik a Bartók Új Sorozat első darabjának sikerei (2007 október: Diapason d’or, 2008 január: MIDEM Classic Arward), és az eladási statisztikák is, melyek alapján 15 hónap alatt aranylemez lett a Kossuth szimfóniai költeményt és A fából faragott királyfi felvételét tartalmazó korong. Kocsis Zoltánt, az NFZ főzeneigazgatóját nem lepték meg ezek a díjak, mert – ahogy fogalmazott – igen aprólékos munka, zenetudományi-, és előadás-történeti kutatások állnak a lemezek mögött, és a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából az anyagi fedezet is megvan. Ezek a felvételek nem egyszerűen csak jól sikerültek – megalapozott tudás és elmélyült munka áll mögöttük.

Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója kiemelte, hogy mindkét együttes óriási eltökéltséggel lát hozzá a következő évadhoz. "A Bartók Új Sorozat lemezeiért járó díjak is jelzik, hogy amit csinálunk, az világszínvonalon mérhető." – mondta. "Az együttes 100. évfordulóját is olyan emelt fővel szeretnénk ünnepelni, mint a 85.-ket. Nem magunkat pesze, hanem az elmúlt évek munkáját, amely talán a magyar kultúrhistória jelesebb napjait fémjelzi majd."

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus ajánló

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!
Klasszikus ajánló

Újévi Díszhangverseny – a Pannon Filharmonikusok adventi ajánlata

Újév. Egy rövid, de gazdagon összetett szó. Magában hordozza a jövő várakozását, az új reményeinket és egy viszonylag hosszú, ámbár gyorsan elröppeni látszó 365 napos időszakot. Újévi üdvözletünket, bizakodásunkat és vágyainkat töltjük ilyenkor a pezsgőspoharakba, amelyekhez Pécs legrangosabb társadalmi eseményén újra ünnepi klasszikus muzsika társul.