Klasszikus

Hanggal a falnak

2004.10.26. 00:00
Ajánlom
Idén ezernégyszáz éve hunyt el az az első Gergely pápa, akinek emlékét a nevére utaló „gregorián” szó is őrzi. S bár régen bebizonyosodott, hogy a gregorián dallamok szerzői joga nem illeti meg őt, mégis eleven a régi kép, amelyen írnokainak diktálja a szentlélek galambja által fülébe súgott dallamokat. A Szent Gergely pápa-emlékév alkalmából a Magyar Gregorián Társaság Gyöngyösi Leventét kérte fel, hogy komponáljon misét e hatalmas dallamkincsből merítve. A Missa Lux et origot ifjabb Sapszon Ferenc vezényletével a Jubilate Leánykar és a Cantate kórus nőikara mutatta be október 17-én a Szent Imre templomban.

Gyöngyösi Levente már eddigi életművében is különös figyelemmel fordult a vokális művek felé. Az előadók szempontjából rendszerint nagyon magasra teszi a lécet, ugyanakkor a megszülető zene végül – a szó pozitív értelmében – minden alkalommal jól fogyasztható. E vállaltan felhasználóbarát szemlélet tükröződik Gyöngyösinek abból a nemrég tett nyilatkozatából is, amely szerint a kortárs zene és a közönség közti fal áttöréséhez „szakítani kellene a Schönberg – Webern nyomán haladó hiperintellektuális zenei stílussal, és meg kellene találni az arany középutat az igényes önkifejezés és a közönség által befogadható zene egymásnak látszólag ellentmondó követelményei között.”

A Missa Lux et origo a hallgatót folyamatos zenetörténeti asszociációkra készteti. A Kyrie és Gloria gregorián és többszólamú szakaszokat váltogató, ún. alternatim technikával készült tételei éppúgy a XV-XVI. századi vokálpolifóniát idézik emlékezetünkbe, mint a gregorián dallamot parafrazeáló Sanctus. Egyes imitációs szakaszokat és zárlatokat talán Palestrina is elismerne sajátjainak, és a Gloria tétel Cum sancto Spiritu szakaszának barokk fugátója is alapos stílusismeretről tanúskodik. Az időben közelebb álló elődök közül Orbán Györgyöt érdemes említeni: mesteréhez hasonlóan Gyöngyösi Levente is szívesen húz áradó dallamokat szigorú, ritmikus osztinátók fölé vagy közé.

Ifjabb Sapszon Ferenc a tőle megszokott nagy érzékenységgel és lelkiismeretességgel nyúlt Gyöngyösi Levente miséjéhez. A Jubilate és a Cantate összevont nőikara ismét bizonyságát adta, hogy egyaránt otthonosan mozog a gregorián és a kortárs zene világában is. Kivételes az a minőség, ahogyan a mise nagy részét kitevő, éteri finomságú és végtelen ívekre épülő tételeket megszólaltatták. A jazzes beütésű Gloria azonban, ahol a kísérő szólamok szigorú osztinátója úgy hat, mintha egy eredetileg ütőhangszerekre vagy zongorára készült anyag vokális átirata lenne, az erős visszhang miatt több keménységet kívánt volna.

A mise leginkább figyelemre méltó vonása, hogy sokféle alapanyagából nem válik széthulló, eklektikus mozaik. A Gyöngyösi-névjegyek, azaz a mindvégig jelenlévő, sokszorosan osztott harmóniák, az első hallásra ártalmatlannak tűnő akkordok finom, jellegzetes elszínezései, a virulens polifónia révén változatosságában is egységes zenei folyamat tanúja lehet a hallgató. A tömör fogalmazás pedig nem csak attól óvja meg a közönséget, hogy a kontrasztokban kevésbé gazdag nőikari hangzással idő előtt telítődjön a füle, de arra is lehetőséget adhat, hogy a Missa Lux et origo a liturgia keretei között is megszólalhasson, így is tovább tágítván a rést a kortárs zene és a kortárs hallgató közötti falon.

(2004. október 17. Ciszterci Szent Imre templom; Gyöngyösi Levente: Missa Lux et origo (ősbemutató); km.: Jubilate Leánykar, Cantate Kórus női kara; vez.: ifj. Sapszon Ferenc)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.