Klasszikus

Hangnemek bűvöletében

2010.07.12. 08:26
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok idén is Beethoven műveiből adnak koncerteket Martonvásáron. Játsszon a Fidelióval és legyen a vendégünk a július 31-i esten!

Hangnem - különös szó: a hang, a hangzás nemét jelöli. Mert bizony, ez a hangzás lehet férfias, kemény (olaszul: duro) és lehet nőies, puha (molle), sőt a zenében ennél jóval többféle. Még az azonos csoportba tartozó hangnemek között is mekkora a különbség! Milyen más egy érces Esz-dúr vagy egy meleg, telt Asz-dúr! Ahogyan a nőies hangzatok sem ugyanolyan árnyalatúak: nem mindegy, hogy gyöngéd, simogató e-mollt vagy szenvedéssel teli, patetikus c-mollt hallunk. Még a bécsi klasszikában is nagy kultusz övezte a barokk korban gyökerezett, és bizonyos hangszerek természetével kapcsolatban állt hangnemkaraktereket, ami persze nem azt jelentette, hogy egy hangnemhez csak és kizárólag egy bizonyos hangulat fűződhetett; ez zeneszerzőnként is változott. Az azonban biztos, hogy a kürtökön gyönyörűen szól az Esz-dúr, a magas trombitákon királyi pompával ragyog a D-dúr - ezek a hagyományok Beethoven korában is elevenen befolyásolták a mű születését, hangzásvilágát, asszociációs körét.

Beethovenhez a komoly-komor hangnemek álltak igazán közel - legalábbis az utókor ezekre helyezte a hangsúlyt. Egyik legerőteljesebb közülük a római hadvezér történetét feldolgozó színműhöz született Coriolan-nyitány, amelyben a nyughatatlan, elkeseredett, de harcias lelkület áll szemben a gyöngéd érzelmeket sugalló dúr melléktémával. Ugyanez a hősies c-moll az Eroica-szimfóniában már megrázó gyászzenévé alakul át, dúr hangnemmé válva pedig - a mozarti Jupiter-szimfónia szellemében - uralkodói, méltóságteljes, isteni fényében ragyog, ahogyan az eredetileg a Rudolf főhercegnek komponált, de később Lobkowitz hercegnek ajánlott Hármasversenyben, vagy az Esterházy II. Miklós névnapjára írt C-dúr misében.

A hangnemek köré szerkesztett, hangulatos martonvásári esteken a fiatal zenészgeneráció legjobb hangszeres és énekes szólistái a közreműködők; a Nemzeti Filharmonikus Zenekart a zeneigazgató Kocsis Zoltán és a Nemzeti Énekkart vezető Antal Mátyás mellett a magyar zenei élet másik köztiszteletben álló szereplője, Vásáry Tamás vezényli. 

Kérdésünk: Hány éve rendez a Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyári Beethoven-esteket Martonvásáron?

Ha a helyes választ július 26-ig megjelöli, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre.

A játékban csak regisztrált felhasználóink vehetnek részt a bejelentkezést követően.

Nemzeti Filharmonikusok
2010. július 17. 19:00

MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Parkja

Km.: Borbély László (zongora)
Vez.: Kocsis Zoltán


Beethoven: D-dúr zongoraverseny, op. 61/a; II., D-dúr szimfónia, op. 36
Esőnap: július 18.


2010. július 24. 19:00

MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Parkja

Km.: Banda Ádám (hegedű)
Vez.: Vásáry Tamás


Beethoven: Coriolan-nyitány, op. 62; D-dúr hegedűverseny, op. 61; III., Esz-dúr "Eroica" szimfónia, op. 5
Esőnap: július 25.

2010. július 31. 19:00

MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Parkja

Km.: Baráti Kristóf (hegedű), Hernádi Ákos (zongora), Fenyő László (gordonka), Fodor Beatrix (szoprán), Meláth Andrea (alt), Brickner Szabolcs (tenor), Bretz Gábor (basszus), Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás)
Vez.: Antal Mátyás

Beethoven: Hármasverseny, C-dúr, op. 56; C-dúr mise, op. 86
Esőnap: augusztus 1.

http://www.filharmonikusok.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.