Klasszikus

Hangokkal beszélünk

2008.06.10. 00:00
Ajánlom
A 101 éves Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar életében az előző évad valódi megújulást jelentett. De hogy mit hoz a következő, 2009/10-es évad? Nos, erről tartottak ma sajtótájékoztatót.

A hosszabb távra tervezett koncertsorozatok és a 2008/09-es évadban átalakított műsorstruktúra folytatódik a következő időszakban is. A Fischer Annie bérlet keretében Mozart további nyolc zongoraversenyét hallhatják az érdeklődők Haydn Londoni szimfóniái mellett, a legkiválóbb hazai és külföldi vendégművészek előadásában. Vashegyi György (aki rendszeres fellépője a zenekar koncertjeinek) Mozart G-dúr és F-dúr zongoraversenyét fogja dirigálni 2008. október 2-án, ahol a szólista a fiatal tehetség, Fejérvári Zoltán lesz. 2009. február 12-én Michel Dalberto, április 6-án pedig korunk egyik legjelentősebb zongoristája, a Bécsben élő Oleg Misenberg lép színpadra. Csalog Gábor május 26-án lesz hallható, akinek koncertjét a Telekom Szimfonikus Zenekar első állandó karmestere, Takács-Nagy Gábor fogja dirigálni. Takács-Nagy Gábor a mai naptól viseli ezt a tisztet – mondta el Keller András a Telekom Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója –, ami nem érinti a MÁV Szimfonikus Zenekarnál megkezdett munkáját.

A régi nagy szimfonikus bérlet a következő évadban a Romantikus nevet veszi fel, mivel a műsorban hangsúlyos szerepet kapnak a romantika korában keletkezett alkotások. Olyan neves szólisták fogadták el a zenekar meghívását, mint Perényi Miklós, Gidon Kremer, Várjon Dénes és Fekete Attila. Kremer 2008. december 17-i műsorán egy magyarországi ősbemutató is szerepel: Kancheli eredetileg brácsára írt Styx című darabjának legújabb, hegedűre készített átiratát fogja előadni. A zenekart Kovács János és Kocsis Zoltán is dirigálja majd 2008. november 2-án, valamint 2009 június 7-én.

A zenekar bérleteinek sorában újdonságként szerepel a Beethoven-bérlet, amelynek keretében a német zeneszerző összes zongoraversenyét, és további négy szimfóniáját mutatják majd be Ránki Dezső közreműködésével, a Budapest Music Centerrel közös szervezésben. "Ránki Dezső először vállalta azt, hogy ezeket a zonograversenyeket sorozat keretében mutatja be. Számára és számunkra is új kihívás lesz ez a munka. Az, hogy Ránki Dezső és Kocsis Zoltán is bérlet keretében vállalta a fellépést, az a bizalom és a zenekar munkájának elismerése is egyben." – fogalmazott Keller András.

Folytatódik a Bach és a XX. század című sorozat is – ennek a bérletnek a meghirdetésére ősszel kerül majd sor –, mert a kortárs zenének jelentős szerepet kell kapnia a zenekar repertoárjában. A népszerű ifjúsági bérletek (Pinokkió, Manó) is megtalálhatók a következő évad programjában, hogy a gyerekeknek, a jövő közönségének is tartalmas zenei élményt kínáljanak.

Nyáron sem pihen az együttes, hiszen a Bakáts téri Ferencvárosi Fesztiválon Verdi Otellóját adják majd elő. Az est karmestere Kaposi Gergely lesz, rendezője Valló Péter. Fellépnek a Vajdahunyad vári koncerteken is, és augusztus 10-én Sárospatakon, a Zempléni Fesztiválon mutatkozik be az együttes, Keller András vezényletével.

A személyi változás a zenekar életében, hogy Bolvári-Takács Gábor szerződése 2008. június 30-án lejár, az új ügyvezető igazgató kiválasztásáig a zenekart Keller András vezeti, aki elmondta, hogy "a munkamegosztás miatt szükség lesz az új emberre, hiszen nekem a zenei tevékenységre kell elsősorben koncentrálnom."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.