Klasszikus

Hangot adunk

2006.09.25. 00:00
Ajánlom
Adni jó – tartja a régi bölcsesség. De hogy annak is jó legyen, aki kapja, nem árt, ha mindenkinek azt adjuk és úgy, amire szüksége van. Kérni és kapni ugyanis a legnehezebb dolgok egyike.

Ezekben a napokban éppen négy éve, hogy szabadúszó zenei szakíróként – kevésbé szépen, ám annál pontosabban szólva: önfoglalkoztató munkanélküliként –, egy akkor még totálisan ismeretlen komolyzenei weboldal képviseletében először kopogtattam a Fidelio.hu jelenlegi szponzorának ajtaján. Néhány hónappal később egy maroknyi koncertrendező és lemezkiadó képviselőjét sikerült meggyőznöm arról, hogy a Fidelio Magazin ötlete életképes, és hogy csak nyerhetnek azzal, ha egy számukra fontos piac többszereplőssé válik.

Vajon pénzt kértünk és kaptunk? Sokkal többet: bizalmat. A pénz csak vak – habár sokszor égetően hiányzó – eszköz, és a világon több van belőle, mint gondolnánk. A bizalom ellenben tőke – mégpedig egy olyan speciális tőke, amely nemcsak annak fial, aki kapja, hanem annak is, aki adja. A pénzt kölcsön lehet adni, és amikor a kölcsönt visszaadják, legfeljebb a kamattal leszünk gazdagabbak. De aki bizalmat kapott, az meghálálja – és mindketten gazdagabbak lesznek azzal az értékkel, amit a bizalom szült. Mert valódi értéket csupán pénzből létrehozni lehetetlen: hit és elkötelezettség is kell hozzá. Mi is igyekeztünk meghálálni a bizalmat: főtámogatónk ma már nem egy ismeretlen weboldalt, hanem az egyik legerősebb hazai kulturális brandet támogatja, partnereink pedig, akik a kezdeti időkben kiálltak mellettünk, ma jóval több emberhez juttathatják el üzenetüket, mint valaha.

Most, négy év elteltével a Fidelio abban a szerencsés helyzetben van, hogy – fokozatosan többet és többet – visszaadhat annak a zenei életnek, amely megszülte és azóta is élteti. A kezdetektől ingyenes programközlés mellett a magunk szerény eszközeivel számos rendezvényt támogattunk: a Bartók-vetélkedőt, a Liszt-versenyt, tavasz óta pedig megpróbáljuk a talán legnagyobb múltú ifjúsági zenei szervezet, a Jeunesses Musicales Hungary tevékenységét is feltámasztani tetszhalott állapotából. Talán feltűnt, hogy a Fidelio Magazin címoldalán ezúttal nem az Operaház vagy valamelyik nagy fesztivál hirdetése látható, hanem egy jótékonysági hangversenyé. Mielőtt bárki aggódni kezdene: nem a hirdetőink pártoltak el tőlünk. Mi pártoltunk egy kezdeményezéshez.

Október 29-én a Művészetek Palotájának szokásos játszóháza, a Cifra Palota azoké a hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő gyermekeké lesz, akik egyébként aligha juthatnának el ebbe a csodálatos intézménybe. A gyerekek délután egy koncertet is meghallgathatnak a Nemzeti Hangversenyteremben, mégpedig öt kiemelkedően tehetséges fiatal magyar szólista – akik összesen talán már több nemzetközi díjat nyertek, mint a vízilabda-válogatott – és az ezúttal Hamar Zsolt vezette Danubia-zenekar előadásában. Este pedig Fenyő László, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Zempléni Szabolcs és Zsoldos Bálint egy jótékonysági koncert keretében egy-egy versenyművel lép pódiumra – immár a nagyérdemű előtt. Ha Ön is úgy gondolja, csatlakozzon hozzánk! Mi ott leszünk.

(A Fidelio Magazin 2006. októberi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.