Klasszikus

Hangszer és Zene est

2004.02.26. 00:00
Ajánlom
A zene rejtett összefüggéseit, az alkotási folyamatok eredetét keresik egy március 5-én este hét órakor kezdődő beszélgetéssorozat résztvevői. A Hangszer és Zene című zenei magazin által szervezett estekre a Budai Várban (1014 Kapisztrán tér 1., Aula) gyűlnek össze, hogy együtt kutassák a különböző szakterületek, folyamatok, stílusok közös szálait.

Az első alkalommal Madarász Iván (Erkel-, Bartók-Pásztory díjas zeneszerző, a Zeneakadémia egyetemi tanára) mesél majd alkotási attitűdjeiről, problémáiról, régi zenével való kapcsolatáról. Az est második felében Márkus Barbarossa János, a világhírű hangszerkészítő és hangszer restaurátor, a Dorotheum vezető hangszerszakértője lesz a vendég. Festő és költő, a legnagyobb erdélyi írószövetséget alapította és működteti, számtalan jazz zenekarban játszott, még Joe Pass együttesének egyik tagjával is; világhírű muzsikusok és Faludy György barátja, a nagy értékű hangszerek kiemelkedő szakértője. A hangszerek, a zene kapcsolata, a mai zenei, hangversenyvilág olyan szemléletét kapjuk, amely egyedülálló tapasztalatokból és tudásból érlelődött ki.

A meghívottakkal Domonkos Máté, a Hangszer és Zene magazin főszerkesztője beszélget. Gondolataikat zongoraszóval is illusztrálják majd. A rendezvényre a belépés díjtalan. Az Est programját élőben közvetítik interneten, a www.hangszereszene.hu honlapon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.