Klasszikus

Hangszerkészítők fesztiválja a Budai Várban

2004.08.10. 00:00
Ajánlom
A Mesterségek Ünnepe rendezvénysorozat keretén belül augusztus 19. és 22. között rendezik meg a Hangszerkészítők fesztiválját. A Budapesti Történeti Múzeum Király Pincéjének látogatói a Magyar Hangszerész Szövetség fa- és rézfúvós hangszer-, hegedű-, gitár-, és zongorakészítő, valamint historikus és népi hangszerkészítő szakosztályainak kiállításait tekinthetik meg, sőt, a mesterek jelenlétében ki is próbálhatják az instrumentumokat.

A fesztivál szakmai programokat és koncerteket is kínál az érdeklődőknek; utóbbiak érdekessége, hogy a művészek kortárs magyar mesterhangszereket szólaltatnak meg. Igazi kuriózum Kovács Margit estje, melyen a művésznő a világ egyetlen lantcsembalóján, Romanek Tihamér ezüstkoszorús mester alkotásán játszik. A hangszer mindössze két hete érkezett haza külföldről (többek között a párizsi Louvre-ban volt kiállítva). Szintén érdekesnek ígérkezik Kóta Judit és Nagy János Szent István-napi ünnepi koncertje, valamint Pusztai Antal, a montreux-i gitárverseny győztesének hangversenye.
A Rondellában minden nap népi hangszerkészítők és muzsikusok hangszerbemutató koncertjei szórakoztatják a közönséget.

PROGRAM

Augusztus 19. 15 óra:
Ünnepélyes megnyitó. A kiállítást megnyitja Szerényi Béla, a Magyar Hangszerész Szövetség elnöke. Köszöntőt mond Semmelweis Tibor tiszteletbeli elnök.
Km.: Andrejszki Judit, Győri István

Augusztus 20.
15 óra:
Kovács Margit lantcsembaló koncertje Romanek Tihamér Ezüstkoszorús Mester hangszerén
15.40:
"Beszélünk a zenéről, zenélünk" - Hangszer és Zene produkció Domonkos Máté főszerkesztő vezetésével. Beszélgetőpartnerek: Bősze Ádám zenetudós, újságíró, Romanek Tihamér hangszerkészítő mester, Nagy János zeneszerző, zongoraművész.

Augusztus 20. 17 óra:
„Ó, hol vagy magyarok tündöklő csillaga” – Szent István-napi ünnepi koncert
Km.: Kóta Judit (ének), Nagy János (zongora)

Augusztus 21.
13 óra:
Klasszikus zongoramuzsika Müller György zongorakészítő mester hangszerén
Km.: Nyírő Sebestyén (zongora), Csapó Éva (ének)
14 óra:
"Beszélünk a zenéről, zenélünk"
Km.: Andrejszki Judit, Győri István és a Tabulatúra együttes
15 óra:
A Tabulatúra régizene-együttes koncertje Kovács Emil hangszerkészítő mester kópiáin
16 óra:
Klasszikus zongoramuzsika az Opera Zongoraterem hangszerén
Km.: Nyírő Sebestyén (zongora), Csapó Éva (ének)

Augusztus 22.
15 óra:
"A lantok európai vándorútja" - Kónya István lantművész hangszerbemutató koncertje
16 óra:
"Beszélünk a zenéről, zenélünk"
Km.: Pusztai Antal (gitár), a 2004-es montreux-i gitárverseny győztese, Roth Ede (gitár), főiskolai tanár

Hangszerkészítők zenepavilonja
Bemutatót tart: Balogh Sándor citera- és fúvóshangszer-készítő népi iparművész, Bán György fúvóshangszer-készítő népi iparművész, Gáts Tibor citerakészítő, Kozák József duda- és cserépsípkészítő népi iparművész, Micsik Béla citerakészítő népművész, Szerényi Béla tekerőkészítő mester.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.