Klasszikus

Hangszobrászat Édentől keletre

2003.12.09. 00:00
Ajánlom
III. East of Eden zenei fesztivál lesz a hét végén a Trafóban: a kétnapos seregszemlén a magyar kortárs elektronikus zene képviselői lépnek fel.

Az előző két évben a fesztivál nem volt ennyire tematikus, az akusztikus zenéktől a dj-k koncertjein át a dzsesszig mindenféle stílus képviseltette magát – meséli Zságer Balázs, akit először kértek fel a program szerkesztőjének, miután az előző években fellépett a fesztiválon. Az ő ötlete volt, hogy az idén szűkítsék a kört, és a mai magyar elektronikus zenére koncentráljanak, természetesen bemutatva annak minél több irányzatát. Így hallható lesz ambient, elektro, downtempó, trip-rock, drum and bass egyaránt.

A koncertek péntek és szombat este kilenckor kezdődnek, előttük és közöttük két filmet vetítenek. Az egyik egy beszámoló a Burning Man fesztiválról, a másik pedig Peter Fischli és David Weiss A dolgok menete című filmje. Ez utóbbi egy vágás nélküli, egyetlen hatalmas teremben felvett alkotás: a két művész kísérletet tett a perpetuum mobile létrehozására. A filmen annak lehetünk tanúi, hogy emberi beavatkozás nélkül egyik történés hogyan hozza létre a másikat. Olyan ez, mint a folyamatzene, ott is egybeszövődnek a dalok, így kötődik a film a fesztiválhoz – magyarázza a szervező.

A koncertek sorát péntek az Ion-Zum nevű csapat kezdi, amely tulajdonképpen két együttest takar. Az Iont T. Bali, a Moszkva tér című film zeneszerzője alapította, zenéjük az elektrodark mellett pszichedelikus és noise hangzásokra épül. A Zum az ambient stílusból építkezik, zenéjük meghatározó elemei az ének, a fúvós és ütős hangszerek. Zságer szerint a két zenekar produkcióját akár hangszobrászatnak is lehet nevezni. Őket a három év után ismét színpadra lépő Éhező Apácák nevű formáció követi, akik eleinte mindig más néven léptek fel, és a stílusokkal is kísérletezgettek. Zenéjüket meghatározza a költészet, a szövegszerűség, ami gyakran kimarad az elektronikus zenéből. A The Cas!o Samples két pécsi „gépmachinátor”, akik tolmács- és protokollrobotokat is használnak zenéjük megalkotásához.

Szombat a Skeg nyitja a napot. A banda érdekessége, hogy tagjai más-más stílusú zenét képviselnek (dzsessz, hip-hop, fekete, klasszikus zene), és nem próbálnak: minden a színpadon alakul ki, ezért fellépéseik egyszeriek és megismételhetetlenek. Az Anorganik néven is fellépő Deutsch Gábor ezen az estén basszusgitárossal, dobossal, dj-vel és énekessel zenekarrá kiegészülve játszik saját dalokat és remixeket. A fesztivált a Zagar zárja, tagjai a rockot, az elektronikus és modern tánczenéket ötvözik. Néhány dalt előadnak azok közül is, amelyeket most írtak Török Ferenc Szezon című filmjéhez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.