Klasszikus

Hangtünemény a Fesztiválon

2008.03.26. 00:00
Ajánlom
Barokk ritkaságot hallhat a budapesti közönség március 27-én az Olasz Kultúrintézetben. A kortárs- és barokk zene régi motorosa, René Clemencic saját együttese élén Tomaso Giovanni Albinoni Auróra születése című, 1710-ben komponált darabját fogja vezényelni. A remek énekeseket – Terry Wey, Jónás Krisztina, Adrineh Simonian, Gemot Heinrich – felvonultató produkcióban az isteni Zeffiro szerepében Radu Mariant csodálhatjuk majd szájtátva.

A moldáviai férfiú idén tölti be 31. életévét, hangja ehhez mérten igen intenzív, színe, magassága viszont egy 12 esztendős kislányé. Napjaink énekes sztárjai között manapság nem ritka a kontratenor – gondoljunk csak David Danielsre vagy Philippe Jarousskyra –, jellegzetes, fejhangon képzett altjukhoz vagy szopránjukhoz hozzászokott a fülünk, elfogadjuk, sőt szeretjük is. Miközben persze tudjuk, hogy a magas férfihangok aranykorában, a 17-18. században a kasztráltak hangja nem egészen ilyen volt. Hát akkor milyen? Valószínűleg olyan lehetett, mint Radu Mariané, neki ugyanis természetes (!) szoprán hangja van, s hogy orvosilag ez mit is jelent, most ne firtassuk. Aki egyszer is hallotta már Mariant énekelni, az tudhatja, hogy ő olyan, mintha egy harmadik "nem" képviselője lenne. De mit érne mindez, ha nem lenne ez a ritka tünemény egyben elképesztően jó zenész is egyben. Zeffiróként – tanú rá a közelmúltban vele felvett dupla CD – ellenállhatatlan volt.

A barokk zene fanjainak nyilván nem is ismeretlen Radu Marian, ők bizonyára nem szerveznek maguknak családi programot 27-ére. A beavatatlan többségnek viszont van lehetősége felkészülni az élményre, böngésszenek sürgősen a youtube-on (ahol természetesen csatlakozhatnak a Marian-rajongók táborához is…)! Hallgassanak bele például egy tipikus barokk áriába Vagy borzolják idegeit azzal, hogy a Varázsfuvola Éj királynőjének gyilkosan magas áriáját micsoda könnyedséggel nótázza el e jeles fiatalember. Esetleg hallgassák meg az egyik legnagyobb Händel-slágert, a Lascia ch’io pianga-t.

(2008. március 27. 19:30 Olasz Kultúrintézet (Budapest) - Albinoni: Il Nascimento dell’Aurora (Aurora születése); km.: Terry Wey, Jónás Krisztina, Radu Marian, Adrineh Simonian, Gernot Heinrich (ének), Clemencic Consort; vez.: René Clemencic)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Vizuál

Öt híres művész, akiket megihletett a karácsony

Ki gondolná, hogy Andy Warhol imádta a karácsonyt, olyannyira, hogy egyenesen a Karácsony Királyának nevezték, Salvador Dalí pedig egy időben karácsonyi lapok tervezésére adta a fejét? Szubjektív válogatásunkban öt képzőművész karácsonyhoz kapcsolódó művét ajánljuk, az ünnepre hangolódva. 
Vizuál

Csaknem száz év után tért haza Rippl-Rónai remekműve

160 millió forintos kikiáltási árról indul a Virág Judit Galéria december 19-i aukcióján A geszti kastély kertje című alkotás, amely Rippl-Rónai egyik legmerészebb festménye. Az árverésen Vaszary János ritkán látható művét is bemutatják. December 17-én pedig kortárs festményekre licitálhatunk.
Vizuál

KÉP-regény: A modernista zseni

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal véletlenszerűen kiválasztott képe adott okot rá, hogy felidézze Brazíliavárosban tett látogatását és megossza velünk Oscar Niemeyer iránti rajongásának okát.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Egymást húzták fölfelé – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Klasszikus ajánló

Fesztivállal emlékeznek César Franck születésének 200. évfordulójára

A Franck Fesztivál fókuszában egy eredeti Debain-harmónium és a pesti Jézus Szíve Jezsuita Templom frissen felújított orgonája áll. A hangszereken egy kétnapos mesterkurzus után elhangzik Franck összes harmónium- és orgonaműve is.
Klasszikus hír

Pozsonyban díjazták a Magyar Rádió Gyermekkórusát

A Pozsonyban megrendezett nemzetközi kórusversenyen 16 éven aluli kategóriában a legmagasabb minősítést kapta a Magyar Rádió Gyermekkórusa, akik Walter Judit és Dinyés Soma karnagyok vezényletével adták elő műsorukat.
Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.