Klasszikus

Hangtünemény a Fesztiválon

2008.03.26. 00:00
Ajánlom
Barokk ritkaságot hallhat a budapesti közönség március 27-én az Olasz Kultúrintézetben. A kortárs- és barokk zene régi motorosa, René Clemencic saját együttese élén Tomaso Giovanni Albinoni Auróra születése című, 1710-ben komponált darabját fogja vezényelni. A remek énekeseket – Terry Wey, Jónás Krisztina, Adrineh Simonian, Gemot Heinrich – felvonultató produkcióban az isteni Zeffiro szerepében Radu Mariant csodálhatjuk majd szájtátva.

A moldáviai férfiú idén tölti be 31. életévét, hangja ehhez mérten igen intenzív, színe, magassága viszont egy 12 esztendős kislányé. Napjaink énekes sztárjai között manapság nem ritka a kontratenor – gondoljunk csak David Danielsre vagy Philippe Jarousskyra –, jellegzetes, fejhangon képzett altjukhoz vagy szopránjukhoz hozzászokott a fülünk, elfogadjuk, sőt szeretjük is. Miközben persze tudjuk, hogy a magas férfihangok aranykorában, a 17-18. században a kasztráltak hangja nem egészen ilyen volt. Hát akkor milyen? Valószínűleg olyan lehetett, mint Radu Mariané, neki ugyanis természetes (!) szoprán hangja van, s hogy orvosilag ez mit is jelent, most ne firtassuk. Aki egyszer is hallotta már Mariant énekelni, az tudhatja, hogy ő olyan, mintha egy harmadik "nem" képviselője lenne. De mit érne mindez, ha nem lenne ez a ritka tünemény egyben elképesztően jó zenész is egyben. Zeffiróként – tanú rá a közelmúltban vele felvett dupla CD – ellenállhatatlan volt.

A barokk zene fanjainak nyilván nem is ismeretlen Radu Marian, ők bizonyára nem szerveznek maguknak családi programot 27-ére. A beavatatlan többségnek viszont van lehetősége felkészülni az élményre, böngésszenek sürgősen a youtube-on (ahol természetesen csatlakozhatnak a Marian-rajongók táborához is…)! Hallgassanak bele például egy tipikus barokk áriába Vagy borzolják idegeit azzal, hogy a Varázsfuvola Éj királynőjének gyilkosan magas áriáját micsoda könnyedséggel nótázza el e jeles fiatalember. Esetleg hallgassák meg az egyik legnagyobb Händel-slágert, a Lascia ch’io pianga-t.

(2008. március 27. 19:30 Olasz Kultúrintézet (Budapest) - Albinoni: Il Nascimento dell’Aurora (Aurora születése); km.: Terry Wey, Jónás Krisztina, Radu Marian, Adrineh Simonian, Gernot Heinrich (ének), Clemencic Consort; vez.: René Clemencic)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.