Klasszikus

Hangverseny a Prohászka Ottokár Emléktemplomért

2005.08.23. 00:00
Ajánlom
A római Pantheon mintájára épült székesfehérvári Prohászka Ottokár Emléktemplomban (Kaszap István u. 1.) hatodik éve rendezik meg az épület felújítását is segítő hangversenysorozatot, amelynek következő koncertjén, augusztus 26-án 18:30-kor Somogyi-Tóth Dániel játékát hallhatja a közönség. Közreműködik Tompa Ákos (trombita).

A hangversenysorozat 1999-től szinte teljes mértékben végigkísérte a templom nagyszabású felújításának menetét. A koncertek önkéntes adományokból álló bevételét teljes egészében a renoválásra fordították; a még hátralévő feladatok közé tartozik a templom belső kifestése, illetve az akusztika kérdésének megoldására.

Az augusztus 26-i hangversenyen egy kivetítőnek köszönhetően a templomban ülő közönség nem csak hallja, de láthatja is majd az orgonistát, Somogyi-Tóth Dánielt. A művész 1981-ben született Budapesten. A Bartók Béla Konzervatóriumot 1995 és 1999 között zongora és zeneszerzés szakon végezte el. 1999 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója karmester és orgona szakon, professzorai Gál Tamás és Lehotka Gábor. Tanulmányai mellett Lukács Ervin, Jurij Szimonov és Rudolf Barsai mesterkurzusain vett részt. 2000 óta a Danubia Szimfonikus Zenekar, 2002 óta pedig a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar állandó orgonistája, zongoristája és csembalistája. Zenekari tagként vagy szólistaként Zürichben, Rómában, Stuttgartban, Prágában, Chateauroux-ban és Barcelonaban lépett fel, és olyan világhírű művészekkel dolgozott együtt, mint Sir Neville Marriner, Jurij Szimonov, Ligeti András vagy Bobby McFerrin. A Magyar Rádió és Televízió évek óta számos produkcióját rögzíti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.