Klasszikus

Hangversenyek a Zene Világnapján

2003.10.01. 00:00
Ajánlom
A Zene Világnapját csaknem három évtizede, 1975 óta – Yehudi Menuhin és az UNESCO zenei tanácsának kezdeményezésére – tartják számon. Ez alkalomból országszerte számos komolyzenei eseményre számíthatnak a zene kedvelői.

A Zeneakadémia nagytermében Weiner Leó életművének talán legfontosabb műve, a Csongor és Tünde című verses mesedrámához írt kísérőzenéje hangzik fel, hangversenytermi változatban. Vörösmarty drámájából - egy 1957-ben a Magyar Rádióban készült felvétel alapján – részletek hangzanak el többek között Gábor Miklós, Ruttkai Éva és Gobbi Hilda tolmácsolásában. A kísérőzenét a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Női Kara kelti életre Héja Domonkos vezényletével.

Az Uránia Filmszínházban a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok adnak koncertet Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével. Az Óbudai Társaskör ma ünnepli tizenötöd születésnapját, mely alkalomból Tizenöt év 15 tételben címmel nagyszabású hangversenyre várják az érdeklődőket, a „kintrekedtek” pedig a Bartók Rádió élő adásában hallhatják a neves muzsikosok játékát.

Az MTA dísztermében a Dama Dama Közép-európai Ütőhangszeres Együttes az ütősirodalom néhány kiváló darabját mutatja be; a Spinoza Házban pedig a Discantus Énekegyüttes németalföldi madrigálokat ad elő. A Magyar Állami Operaházban Zemlinsky: A törpe, valamint Fekete: A megmentett város című operája hangzik fel; a Debreceni Filharmonikus Zenekar Verdi: Aida című művét adja elő a Bartók-teremben.

A Budapesti Fesztiválzenekar Veszprémben ad hangversenyt Stravinsky, Dohnányi és Rimszkij-Korszakov műveiből. A Szolnoki Szimfonikus Zenekar délután Mezőtúron, este pedig Szolnokon hallható: Beethoven-műveket, illetve Kodály Székelyfonó című darabját játsszák. A győri Filharmonikus Zenekar a Bartók Fesztivál keretében ad kortárs zenei estet, a Borsodi Zenei Társaság a miskolci Zenepalotában lesz hallható, míg az Évszakok Kamarazenekar Tatabányán ad koncertet. Fertődön, az Eszterházy-kastélyban a Fertődi Zeneiskola 25 éves jubileuma alkalmából rendeznek koncertet egykori és jelenlegi növendékek közreműködésével.

A közszolgálati igénnyel működő rádiós és televíziós csatornák is kiemelkedő zenei eseményeket közvetítenek élőben vagy felvételről: a Magyar Rádió például minden nagyobb budapesti eseményen jelen lesz. Emellett nem véletlen az sem, hogy világszerte számos zenei fesztivált időzítenek az október 1-ét is felölelő időszakra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Vizuál

A macsó, aki nőként aratta első sikerét

Jack Lemmon oldalán tipegett be a világhírnévbe, de később is olyan partnerekkel dolgozott, mint Roger Moore. Magyar gyökerei mindig fontosak voltak számára. 2010. szeptember 29-én halt meg  Tony Curtis.
Plusz

Málta magának követeli az őscápafogat, amelyet György brit herceg kapott ajándékba

Katalin és Vilmos kisfia, a hétéves brit herceg a hétvégén kapott egy különleges ajándékot Sir David Attenborough-tól a világhírű természetfilmes új filmjének bemutatása alkalmából. A műkincsek és a kulturális örökség részét képező tárgyak kérdése amúgy is sok vita tárgya, de abban talán megegyezhetünk, hogy a máltai reakció marketing szempontból meglehetősen elhibázott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A zene világnapját ünnepli a MUS-E

A Menuhin nevelési koncepciója nyomán életre hívott szervezet rövid videóban mutatta be munkáját. Október 1-jén ünnepeljük – a neves hegedűművész kezdeményezésére – A zene világnapját.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkijra fókuszál a ma kezdődő Orosz Zenei Fesztivál

Csajkovszkij születésének 180. évfordulója alkalmából olyan műsort állítottak össze, amellyel az orosz zeneszerző színes zenei világát mutatja meg az október 10-ig tartó rendezvényen.
Klasszikus hír

Magyar állampolgár lett Gilbert Varga

A Pannon Filharmonikusok egyik vezető karmestere október 1-jén, a Zene Világnapján vette át a magyar állampolgárságát igazoló dokumentumot.
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.