Klasszikus

Hangversenyek a Zene Világnapján

2003.10.01. 00:00
Ajánlom
A Zene Világnapját csaknem három évtizede, 1975 óta – Yehudi Menuhin és az UNESCO zenei tanácsának kezdeményezésére – tartják számon. Ez alkalomból országszerte számos komolyzenei eseményre számíthatnak a zene kedvelői.

A Zeneakadémia nagytermében Weiner Leó életművének talán legfontosabb műve, a Csongor és Tünde című verses mesedrámához írt kísérőzenéje hangzik fel, hangversenytermi változatban. Vörösmarty drámájából - egy 1957-ben a Magyar Rádióban készült felvétel alapján – részletek hangzanak el többek között Gábor Miklós, Ruttkai Éva és Gobbi Hilda tolmácsolásában. A kísérőzenét a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Női Kara kelti életre Héja Domonkos vezényletével.

Az Uránia Filmszínházban a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok adnak koncertet Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével. Az Óbudai Társaskör ma ünnepli tizenötöd születésnapját, mely alkalomból Tizenöt év 15 tételben címmel nagyszabású hangversenyre várják az érdeklődőket, a „kintrekedtek” pedig a Bartók Rádió élő adásában hallhatják a neves muzsikosok játékát.

Az MTA dísztermében a Dama Dama Közép-európai Ütőhangszeres Együttes az ütősirodalom néhány kiváló darabját mutatja be; a Spinoza Házban pedig a Discantus Énekegyüttes németalföldi madrigálokat ad elő. A Magyar Állami Operaházban Zemlinsky: A törpe, valamint Fekete: A megmentett város című operája hangzik fel; a Debreceni Filharmonikus Zenekar Verdi: Aida című művét adja elő a Bartók-teremben.

A Budapesti Fesztiválzenekar Veszprémben ad hangversenyt Stravinsky, Dohnányi és Rimszkij-Korszakov műveiből. A Szolnoki Szimfonikus Zenekar délután Mezőtúron, este pedig Szolnokon hallható: Beethoven-műveket, illetve Kodály Székelyfonó című darabját játsszák. A győri Filharmonikus Zenekar a Bartók Fesztivál keretében ad kortárs zenei estet, a Borsodi Zenei Társaság a miskolci Zenepalotában lesz hallható, míg az Évszakok Kamarazenekar Tatabányán ad koncertet. Fertődön, az Eszterházy-kastélyban a Fertődi Zeneiskola 25 éves jubileuma alkalmából rendeznek koncertet egykori és jelenlegi növendékek közreműködésével.

A közszolgálati igénnyel működő rádiós és televíziós csatornák is kiemelkedő zenei eseményeket közvetítenek élőben vagy felvételről: a Magyar Rádió például minden nagyobb budapesti eseményen jelen lesz. Emellett nem véletlen az sem, hogy világszerte számos zenei fesztivált időzítenek az október 1-ét is felölelő időszakra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.