Klasszikus

Hangversenyek az éjszakában

2009.07.31. 11:30
Ajánlom
Augusztuban két spanyolországi zenei fesztivál is vendégei sorába hívta az Óbudai Danubia Zenekart. A koncertek egyik különlegessége, hogy az éghajlati jellemzők miatt azok csak este tízkor kezdődnek.

Az együttes először a Torroella de Montgri Zenei Fesztiválon játszik augusztus 19-én. Műsorukon Eduardo Rincón A teremtés kilencedik napja című műve szerepel, majd Beethoven hegedűversenye szólal meg Sergey Krilov előadásában, az est befejezéseként pedig Schumann III., Rajnai szimfóniáját játsszák az ifjú magyar muzsikusok Alexis Soriano spanyol karmester irányításával. Az idén 29. alkalommal, július 27. és augusztus 26. között megrendezésre kerülő fesztiválon az Óbudai Danubia Zenekar nem kisebb művészek sorában játszik, mint az Arditti Quartett és Boris Berezovsky.

A következő helyszín a 29. Nemzetközi Pablo Casals - vagy ahogyan a katalánok mondják - Pau Casals Zenei Fesztivál El Vendrellben, Casals szülővárosában. A város a Casals tiszteletére létesített múzeum mellett multikulturális zenei fesztivállal is őrzi az 1876-ban született nagyszerű művész emlékét, amely idén július 11-től augusztus 29-ig tart. Casals kívánsága szerint klasszikus-, jazz-  és popzene is szerepel a gazdag eseménysorozat műsorán. A rangos nemzetközi vendégművészek sorában a Cseh Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Maria Joao Pires és a Kandinksy Trio neve is feltűnik.

Az Óbudai Danubia Zenekar koncertjének szólistája ezúttal az ifjú gordonkaművész Várdai István lesz, aki Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára című művét játssza. A karmester pedig ismét Alexis Soriano, aki már korábban dirigálta a zenekart Budapesten. Maestro Soriano generációjának legkeresettebb karmestere, a Szentpétervári Spanyol Estek Fesztivál művészeti vezetője, valamint a Hermitage Orchestra állandó vemdégkarmestere.

http://www.odz.hu/

http://www.torroella.org/

http://www.elvendrell.net/

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.