Klasszikus

Hangversenyek az Operában

2015.01.15. 14:06
Ajánlom
Január végén a holokauszt áldozatainak emlékére is rendez koncertet az Opera a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának két hangversenye között. A téli sorozatban neves karmesterek és fiatal, díjnyertes szólisták lépnek színpadra.

A magyarországi holokauszt-emlékévre visszatekintve az Operaházban is fejet hajtanak a náci vérengzés áldozatai előtt. A január 26-i hangversenyen azokra emlékeznek, akik a táborokban lelték halálukat, köztük a Magyar Állami Operaház számos művészére és dolgozójára. Az emlékhangversenyt Szinetár Miklós címzetes főigazgató beszéde nyitja, a műsorban pedig Arnold Schönberg: Egy varsói túlélő című műve is felcsendül, emellett a kissé elemelkedettebb, a tragédia okozta fájdalomnak inkább szellemi vonatkozásait megragadó alkotás is: Henryk Górecki III. szimfóniája, melyben szólistaként közreműködik Rőser Orsolya Hajnalka. A két opusz mellett Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét Varga Gabriella mondja el. A karmesteri dobogón Ari Rasilainen finn karmestert üdvözölheti a közönség; a világjáró művész Európa és az Amerikai Egyesült Államok számos szimfonikus zenekarát dirigálta az elmúlt években. A holokauszt áldozatainak emlékére szervezett emlékhangversenyre mindazokat várják, akik egy ünnepi alkalommal közösen adnák meg a tiszteletet az elhunytaknak. A hangversenyen a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara játszik.

Az emlékkoncert kísérőrendezvényeként az Opera Vörös Szalonjában kiállítást rendeznek a holokauszt muzsikus áldozatainak emlékére. A kiállított plakettsorozat a II. világháború idején érzéketlenül, alávaló módon megölt tömegeknek csupán egy töredékét képviseli; Bársony Péter brácsaművész 150 meggyilkolt muzsikus sorsát tárta fel. A gyűjtemény azonban valamennyi zenészáldozat élete, munkája és  tragikus sorsa előtt tiszteleg és emlékeztet: felmérhetetlen és jóvátehetetlen veszteség érte a magyar és az egyetemes kultúrát is.  A sorozat alkotója: Gerő Katalin.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara a január 26-i alkalmat megelőzően 19-én ad hangversenyt az Operaházban. A 19.30-kor kezdődő, különösen gazdag kínálattal bíró estet Vásáry Tamás vezényli, műsoron Kodály Páva-variációi mellett Liszt Magyar fantáziája és Beethoven VII. szimfóniája hangzik fel. A hangverseny szólistája az 1997-es születésű ifjú zongoraművész, Berecz Mihály, aki több zenei versenyen nyert el kiemelt helyezést, különdíjat.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának utolsó téli hangversenye február 9-én lesz. A budapesti Operában immár visszatérő vendég a nemzetközi hírű karmester, Christian Badea. Herbert von Karajan mentoráltja több évtizedes pályáján bejárta a világ legnagyobb zenei színpadait; szimfonikus karmesterként épp oly elismert, mint operakarmesterként. A New York-i Metropolitanben több mint 160 előadást dirigált. A február 9-i hangverseny előtt a Magyar Állami Operaházban éppen befejezi A bolygó hollandi-sorozatát, tavasszal pedig újra hazánkba érkezik a Parsifal előadások dirigenseként. A szimfonikus koncerten Anton Webern: Passacaglia című szerzeményét, Johannes Brahms Hegedűversenyét és Stravinsky híres balettzenéjét, a Tavaszi áldozatot vezényli. A Brahms-hegedűversenyt a moldáviai származású Alexandra Conunova interpretálja. A fiatal művész a 2012-es Joseph Joachim Hegedűverseny elsődíjasa, Európa zenei színpadainak visszatérő vendége, tavaly Távol-Keleten is bemutatkozott. Az Operaház hangversenyeire korlátozott számban kaphatók még jegyek, információ: http://www.opera.hu/.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.