Klasszikus

Hangversenymaraton három estén át

2008.04.23. 00:00
Ajánlom
Beethoven összes hegedű-zongora szonátája hangzik el három egymást követő estén át 2008. április 24-26-án az MTA Dísztermében Horváth János hegedűművész és Faragó Márk zongoraművész előadásában. A különleges zenei "maraton" tartalmas kikapcsolódást kínál a Beethoven-rajongóknak.

A Zeneszalon-esteken az MTA dísztermében Beethoven kamaraműveinek első sorozatát mutaja be a két kiváló szólista közreműködésével. A zeneszerző hegedű-zongora szonátái gyönyörű erőpróba mind az előadóknak, mind a hallgatók számára, ugyanakkor igazi meditációs utazást is jelent a tíz műből álló sorozat meghallgatása. A hegedűre és zongorára írt duó-szonáták külön műfajt képviselnek a szerző kamaramuzsikáján belül. A művek alapvetően szólisztikus igénnyel íródtak, alkalmazkodva az előadók – gyakran az egykori megrendelők – technikai képességeihez, és a virtuózitásuk megcsillogtatására alkalmas zenei fordulatokban bővelkednek. E kamaramuzsika már nem az otthonok meghittségében találta meg hallgatóságát, hanem a koncerttermek szenzációra éhes közönségének kiváncsiságát kereste. A hegedű-zongora szonáták nagy technikai felkészültséget kívánnak meg az előadóktól, ahol a hegedű szolisztikus anyaga mellett a zongora sem pihenhet meg a kísérő szerepében.

(2008. április 24. 19:30 MTA Díszterem (Budapest) - Horváth János (hegedű) és Faragó Márk (zongora) koncertje; Beethoven: Hegedű-zongora szonáták - op. 12 no. 1, 2, 3; op. 23

2008. április 25. 19:30 MTA Díszterem (Budapest) - Horváth János (hegedű) és Faragó Márk (zongora) koncertje; Beethoven: "Tavaszi szonáta" op. 24; Hegedű-zongora szonáták - op. 30 no. 1, 2

2008. április 26. 19:30 MTA Díszterem (Budapest) - Horváth János (hegedű) és Faragó Márk (zongora) koncertje; Beethoven: Hegedű-zongora szonáták - op. 30, no. 3; op. 96; "Krautzer szonáta" op. 47)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.