Klasszikus

Hangversenymaraton három estén át

2008.04.23. 00:00
Ajánlom
Beethoven összes hegedű-zongora szonátája hangzik el három egymást követő estén át 2008. április 24-26-án az MTA Dísztermében Horváth János hegedűművész és Faragó Márk zongoraművész előadásában. A különleges zenei "maraton" tartalmas kikapcsolódást kínál a Beethoven-rajongóknak.

A Zeneszalon-esteken az MTA dísztermében Beethoven kamaraműveinek első sorozatát mutaja be a két kiváló szólista közreműködésével. A zeneszerző hegedű-zongora szonátái gyönyörű erőpróba mind az előadóknak, mind a hallgatók számára, ugyanakkor igazi meditációs utazást is jelent a tíz műből álló sorozat meghallgatása. A hegedűre és zongorára írt duó-szonáták külön műfajt képviselnek a szerző kamaramuzsikáján belül. A művek alapvetően szólisztikus igénnyel íródtak, alkalmazkodva az előadók – gyakran az egykori megrendelők – technikai képességeihez, és a virtuózitásuk megcsillogtatására alkalmas zenei fordulatokban bővelkednek. E kamaramuzsika már nem az otthonok meghittségében találta meg hallgatóságát, hanem a koncerttermek szenzációra éhes közönségének kiváncsiságát kereste. A hegedű-zongora szonáták nagy technikai felkészültséget kívánnak meg az előadóktól, ahol a hegedű szolisztikus anyaga mellett a zongora sem pihenhet meg a kísérő szerepében.

(2008. április 24. 19:30 MTA Díszterem (Budapest) - Horváth János (hegedű) és Faragó Márk (zongora) koncertje; Beethoven: Hegedű-zongora szonáták - op. 12 no. 1, 2, 3; op. 23

2008. április 25. 19:30 MTA Díszterem (Budapest) - Horváth János (hegedű) és Faragó Márk (zongora) koncertje; Beethoven: "Tavaszi szonáta" op. 24; Hegedű-zongora szonáták - op. 30 no. 1, 2

2008. április 26. 19:30 MTA Díszterem (Budapest) - Horváth János (hegedű) és Faragó Márk (zongora) koncertje; Beethoven: Hegedű-zongora szonáták - op. 30, no. 3; op. 96; "Krautzer szonáta" op. 47)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.