Klasszikus

Hangversenyzongora közadakozásból

2014.06.26. 14:56
Ajánlom
Széleskörű társadalmi összefogásnak köszönhetően kapott hangversenyzongorát a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ, a Steinway D-274 típusú hangszert június 26-án mutatta be Kószó Péter alpolgármester és Vágó János zeneiskola igazgató.

Az alpolgármester emlékeztetett rá, hogy a művelődési központ 2012-es átadását követően merült fel az ötlet, miszerint a megújult intézményben szükség lenne egy világszínvonalú hangversenyzongorára. A hangszer megvásárlásához csaknem százötven magánszemély és vállalkozás járult hozzá, összességében több mint ötvenmillió forinttal. A támogatók között voltak olyanok, aki néhány ezer forintos megtakarításukat adták a zongoraalapba, míg a sikeres vállalkozások nagyobb összegekkel segítették a zongoravásárlást. A kézzel készült hangszert a múlt hónapban választotta ki a Steinway and Sons hamburgi műhelyében Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész és a civilben szintén muzsikus Almási István polgármester. A szakértők által is a világ egyik legjobb és legcsodálatosabb hangzású zongorájának tartott Steinway D-274-es június 25-én érkezett meg a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba.

A zongorát eleinte minél többet kell használni, hogy a kalapácsok filcei optimális kopást érjenek el. A város így lehetőséget biztosít zongora szakos hallgatóknak, zongoratanároknak és tanítványaiknak, hogy e nagyszerű hangszeren gyakoroljanak. Lesznek majd nyílt napok is, amikor a város polgárai megtekinthetik az új zongorát. A 2014/15-ös évadban két olyan komolyzenei hangversenybérletet tervez a város és az intézmény, amelynek a "főszereplője" a város új zongorája lesz. A Zongora virtuózok egy négy előadásból álló zongora-hangversenybérlet lesz, amellyel megköszönik a város polgárainak a hangszerre összeadott támogatást. A sorozat szeptember 28-án Hegedűs Endre szólóestjével indul. Hódmezővásárhely szülötte, a Kossuth- és Liszt-, valamint Bessenyei-díjas művész hatvanadik születésnapján a város új zongorájával szülővárosának polgáraival együtt ünnepel. A másik tervezett előadássorozatban a városból elszármazott művészek lépnek majd fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.