Klasszikus

Hangversenyzongora közadakozásból

2014.06.26. 14:56
Ajánlom
Széleskörű társadalmi összefogásnak köszönhetően kapott hangversenyzongorát a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ, a Steinway D-274 típusú hangszert június 26-án mutatta be Kószó Péter alpolgármester és Vágó János zeneiskola igazgató.

Az alpolgármester emlékeztetett rá, hogy a művelődési központ 2012-es átadását követően merült fel az ötlet, miszerint a megújult intézményben szükség lenne egy világszínvonalú hangversenyzongorára. A hangszer megvásárlásához csaknem százötven magánszemély és vállalkozás járult hozzá, összességében több mint ötvenmillió forinttal. A támogatók között voltak olyanok, aki néhány ezer forintos megtakarításukat adták a zongoraalapba, míg a sikeres vállalkozások nagyobb összegekkel segítették a zongoravásárlást. A kézzel készült hangszert a múlt hónapban választotta ki a Steinway and Sons hamburgi műhelyében Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész és a civilben szintén muzsikus Almási István polgármester. A szakértők által is a világ egyik legjobb és legcsodálatosabb hangzású zongorájának tartott Steinway D-274-es június 25-én érkezett meg a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba.

A zongorát eleinte minél többet kell használni, hogy a kalapácsok filcei optimális kopást érjenek el. A város így lehetőséget biztosít zongora szakos hallgatóknak, zongoratanároknak és tanítványaiknak, hogy e nagyszerű hangszeren gyakoroljanak. Lesznek majd nyílt napok is, amikor a város polgárai megtekinthetik az új zongorát. A 2014/15-ös évadban két olyan komolyzenei hangversenybérletet tervez a város és az intézmény, amelynek a "főszereplője" a város új zongorája lesz. A Zongora virtuózok egy négy előadásból álló zongora-hangversenybérlet lesz, amellyel megköszönik a város polgárainak a hangszerre összeadott támogatást. A sorozat szeptember 28-án Hegedűs Endre szólóestjével indul. Hódmezővásárhely szülötte, a Kossuth- és Liszt-, valamint Bessenyei-díjas művész hatvanadik születésnapján a város új zongorájával szülővárosának polgáraival együtt ünnepel. A másik tervezett előadássorozatban a városból elszármazott művészek lépnek majd fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.