Klasszikus

Hangversenyzongora közadakozásból

2014.06.26. 14:56
Ajánlom
Széleskörű társadalmi összefogásnak köszönhetően kapott hangversenyzongorát a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ, a Steinway D-274 típusú hangszert június 26-án mutatta be Kószó Péter alpolgármester és Vágó János zeneiskola igazgató.

Az alpolgármester emlékeztetett rá, hogy a művelődési központ 2012-es átadását követően merült fel az ötlet, miszerint a megújult intézményben szükség lenne egy világszínvonalú hangversenyzongorára. A hangszer megvásárlásához csaknem százötven magánszemély és vállalkozás járult hozzá, összességében több mint ötvenmillió forinttal. A támogatók között voltak olyanok, aki néhány ezer forintos megtakarításukat adták a zongoraalapba, míg a sikeres vállalkozások nagyobb összegekkel segítették a zongoravásárlást. A kézzel készült hangszert a múlt hónapban választotta ki a Steinway and Sons hamburgi műhelyében Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész és a civilben szintén muzsikus Almási István polgármester. A szakértők által is a világ egyik legjobb és legcsodálatosabb hangzású zongorájának tartott Steinway D-274-es június 25-én érkezett meg a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba.

A zongorát eleinte minél többet kell használni, hogy a kalapácsok filcei optimális kopást érjenek el. A város így lehetőséget biztosít zongora szakos hallgatóknak, zongoratanároknak és tanítványaiknak, hogy e nagyszerű hangszeren gyakoroljanak. Lesznek majd nyílt napok is, amikor a város polgárai megtekinthetik az új zongorát. A 2014/15-ös évadban két olyan komolyzenei hangversenybérletet tervez a város és az intézmény, amelynek a "főszereplője" a város új zongorája lesz. A Zongora virtuózok egy négy előadásból álló zongora-hangversenybérlet lesz, amellyel megköszönik a város polgárainak a hangszerre összeadott támogatást. A sorozat szeptember 28-án Hegedűs Endre szólóestjével indul. Hódmezővásárhely szülötte, a Kossuth- és Liszt-, valamint Bessenyei-díjas művész hatvanadik születésnapján a város új zongorájával szülővárosának polgáraival együtt ünnepel. A másik tervezett előadássorozatban a városból elszármazott művészek lépnek majd fel.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.