Klasszikus

Hangversenyzongora Veszprémnek közadakozásból

2014.05.21. 14:05
Ajánlom
Nemzetközi hírű zongoristákat és produkciókat fogadhat majd a város új koncerttermének és leendő hangversenyzongorájának köszönhetően. A kezdeményezés a Veszprémi Hangversenyteremért Alapítvány és a Veszprémi Turisztikai Egyesület ötlete volt, majd többen melléjük álltak, köztük Vásáry Tamás Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, karmester.

Sok éve álmodtak a veszprémi kultúrakedvelők arról, hogy városunknak egyszer saját hangversenyterme lesz, egy olyan modern létesítmény, amely megfelel a 21. század kihívásainak, és ahol meghatározó koncertélményt szerezhet a közönség. Ez az álom megvalósult: a tavalyi évben átadták a Hangvilla nevű kulturális központot. "Részben ez ihletett bennünket arra, hogy életre hívjunk egy olyan közösséget, amelynek a tagjai még eggyel tovább lépnek, tudnak és akarnak áldozni annak érdekében, hogy összegyűljön a pénz egy hangversenyzongorára, amelynek méltó otthona lehet a Hangvilla koncertterme. Egy Steinway zongorát szeretnénk vásárolni, amely igen magas színvonalú produkciók bemutatását teszi lehetővé. Ha zongoristákat kérdezek, százból kilencvenkilenc biztosan a Steinwayt választaná, hiszen ez az a hangszer, amely a nagy koncerttermek akusztikájának leginkább megfelel." - magyarázta Kováts Péter hegedűművész, a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar vezetője.

A városban több helyszínen és az esemény honlapján is lehetőség lesz az adományok felajánlására névvel vagy akár név nélkül; a honlapon folyamatosan nyomon követhető lesz az adakozás. "Hegedűművészként büszke vagyok arra, hogy 2015-ben Veszprém nemzetközi hegedűversenyt és hegedűfesztivált rendez, amelyet Auer Lipótról neveztek el" - mondta Kováts Péter. "Szeretnénk azonban - hangsúlyozta a művész -, ha Veszprém nemcsak a hegedű, hanem más komolyzenei műfajok, hangszerek otthona is lenne; ezt hivatott beteljesíteni a most életre hívott kezdeményezés."

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Zenés színház

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.