Klasszikus

Hangversenyzongora Veszprémnek közadakozásból

2014.05.21. 14:05
Ajánlom
Nemzetközi hírű zongoristákat és produkciókat fogadhat majd a város új koncerttermének és leendő hangversenyzongorájának köszönhetően. A kezdeményezés a Veszprémi Hangversenyteremért Alapítvány és a Veszprémi Turisztikai Egyesület ötlete volt, majd többen melléjük álltak, köztük Vásáry Tamás Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, karmester.

Sok éve álmodtak a veszprémi kultúrakedvelők arról, hogy városunknak egyszer saját hangversenyterme lesz, egy olyan modern létesítmény, amely megfelel a 21. század kihívásainak, és ahol meghatározó koncertélményt szerezhet a közönség. Ez az álom megvalósult: a tavalyi évben átadták a Hangvilla nevű kulturális központot. "Részben ez ihletett bennünket arra, hogy életre hívjunk egy olyan közösséget, amelynek a tagjai még eggyel tovább lépnek, tudnak és akarnak áldozni annak érdekében, hogy összegyűljön a pénz egy hangversenyzongorára, amelynek méltó otthona lehet a Hangvilla koncertterme. Egy Steinway zongorát szeretnénk vásárolni, amely igen magas színvonalú produkciók bemutatását teszi lehetővé. Ha zongoristákat kérdezek, százból kilencvenkilenc biztosan a Steinwayt választaná, hiszen ez az a hangszer, amely a nagy koncerttermek akusztikájának leginkább megfelel." - magyarázta Kováts Péter hegedűművész, a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar vezetője.

A városban több helyszínen és az esemény honlapján is lehetőség lesz az adományok felajánlására névvel vagy akár név nélkül; a honlapon folyamatosan nyomon követhető lesz az adakozás. "Hegedűművészként büszke vagyok arra, hogy 2015-ben Veszprém nemzetközi hegedűversenyt és hegedűfesztivált rendez, amelyet Auer Lipótról neveztek el" - mondta Kováts Péter. "Szeretnénk azonban - hangsúlyozta a művész -, ha Veszprém nemcsak a hegedű, hanem más komolyzenei műfajok, hangszerek otthona is lenne; ezt hivatott beteljesíteni a most életre hívott kezdeményezés."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.