Klasszikus

Hans Koessler emlékhangverseny

2008.11.27. 00:00
Ajánlom
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a budapesti Goethe Intézet közös emlékhangversenyt rendez Hans Koessler tiszteletére. Az előadók a Régi Zeneakadémián tisztelegnek a szerző előtt Magyarországon először hallható műveinek bemutatásával november 27-én, este fél nyolckor.

"...Még soha zenepedagógus ennyi kiváló tanítványt nem nevelt ..." - méltatta a zeneszerzőt Csáth Géza épp 100 esztendővel ezelőtt a Nyugat hasábjain. Koessler 1882-ben került Magyarországra, ahol a Zeneakadémia orgona-, majd 1883-tól, zeneszerzés tanára lett. 1908-ig egy nagy magyar zeneszerző-nemzedék, a többi között Bartók Béla, Dohnányi Ernő, Kodály Zoltán, Jacobi Viktor, Kálmán Imre, Siklós Albert és Weiner Leó mestere volt. Zeneszerzői és pedagógiai munkásságát a brahmsi örökség hagyománya jellemzi.

A most bemutatásra kerülő két Koessler-mű – amelyből 2005-ben hanglemezfelvétel készüét a Hungaroton gondozásában – első alkalommal hangzik el Magyarországon, müncheni és budapesti művészek előadásában. A koncerten Hans Koessler kamaraművei mellett közeli barátja, Johannes Brahms, valamint növendéke, Dohnányi Ernő egy-egy műve hangzik el.

(2008. november 27. 19:30 Régi Zeneakadémia (Budapest) - Hans Koessler emlékhangverseny; km.: David Frühwirth, Guido Gartner (hegedű), Johannes Zahlten (brácsa), Szabó Péter (gordonka), Kollár Zsuzsa (zongora); Koessler: Trió-szvit; F-dúr zongoraötös; Dohnányi: fisz-moll zongoranégyes; Brahms: c-moll trió, op. 101)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Február 28-ig jelentkezhetsz kedvezményesen a Crescendóra

Február végéig kedvezményesen várja jelentkezőit a nemzetközi komolyzenei mesterkurzus, a Crescendo Nyári Akadémia, melyre 17. alkalommal kerül sor Tokajban 2021. július 21. és augusztus 2. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Klasszikus hír

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.