Klasszikus

Hans Koessler emlékhangverseny

2008.11.27. 00:00
Ajánlom
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a budapesti Goethe Intézet közös emlékhangversenyt rendez Hans Koessler tiszteletére. Az előadók a Régi Zeneakadémián tisztelegnek a szerző előtt Magyarországon először hallható műveinek bemutatásával november 27-én, este fél nyolckor.

"...Még soha zenepedagógus ennyi kiváló tanítványt nem nevelt ..." - méltatta a zeneszerzőt Csáth Géza épp 100 esztendővel ezelőtt a Nyugat hasábjain. Koessler 1882-ben került Magyarországra, ahol a Zeneakadémia orgona-, majd 1883-tól, zeneszerzés tanára lett. 1908-ig egy nagy magyar zeneszerző-nemzedék, a többi között Bartók Béla, Dohnányi Ernő, Kodály Zoltán, Jacobi Viktor, Kálmán Imre, Siklós Albert és Weiner Leó mestere volt. Zeneszerzői és pedagógiai munkásságát a brahmsi örökség hagyománya jellemzi.

A most bemutatásra kerülő két Koessler-mű – amelyből 2005-ben hanglemezfelvétel készüét a Hungaroton gondozásában – első alkalommal hangzik el Magyarországon, müncheni és budapesti művészek előadásában. A koncerten Hans Koessler kamaraművei mellett közeli barátja, Johannes Brahms, valamint növendéke, Dohnányi Ernő egy-egy műve hangzik el.

(2008. november 27. 19:30 Régi Zeneakadémia (Budapest) - Hans Koessler emlékhangverseny; km.: David Frühwirth, Guido Gartner (hegedű), Johannes Zahlten (brácsa), Szabó Péter (gordonka), Kollár Zsuzsa (zongora); Koessler: Trió-szvit; F-dúr zongoraötös; Dohnányi: fisz-moll zongoranégyes; Brahms: c-moll trió, op. 101)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.