Klasszikus

Hans Landesmanné az IAMA-díj

2009.05.05. 00:00
Ajánlom
Hans Landesmann lett idén a klasszikus zenei szervezők legjobbja. A Salzburgi Biennale művészeti vezetője a Művészeti Menedzserek Nemzetközi Szövetségének (IAMA) londoni díjkiosztó gáláján vette át a kitüntetést.

Hans Landesmann

Hans Landesmann 1932-ben látta meg a napvilágot Bécsben. Zongoratanulmányait is itt kezdte, 1938-tól ’45-ig pedig Budapesten, majd Párizsban folytatta. New York-ban kémiát tanult, majd hazatérve 1957-ben beszállt a családi vállalkozásukba. Néhány évnyi elnökségi tagság után 1977-ben a Bécsi Konzerthaus főigazgatói címét vette át, és későbbi pályafutása alatt is az osztrák főváros zenei életének kulcsfigurája maradt. 1986-ban Claudio Abbadóval megalapította a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekart, amely éppen idén áprilisban lépett fel Budapesten a Müpában. Rendezett továbbá két fesztivált Anton Weber tiszteletére, és a bécsi Konzerthaus közönségét lépésről lépésre készítette fel a kortárs programokra. Emellett jelentős segítséget nyújtott a Wien Modern nevet viselő fesztivál megalapításában, majd 1989-ben megkapta a koncertrendezői állást a Salzburgi Ünnepi Játékokon. 2001-ben Gerard Mortier társaságában otthagyta az Ünnepi Játékokat és a Bécsi Ünnepi Hetek zenei rendezője lett, 2007 óta pedig a Salzburgi Biennale művészeti vezetője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.