Klasszikus

Happy Birthday, Bartók Béla

2006.03.31. 00:00
Ajánlom
Bármilyen furcsa, vagy lehet, hogy nem is furcsa, de pénteken az Operaház az örökös engedélye nélkül fogja bemutatni Bartók Béla A csodálatos mandarin című pantomimját.

Ami, ha jól értem a dolgokat, azt jelenti, hogy az Opera pontosan úgy viselkedik, mint a szenegáli árus a tengerparton, aki házilag másolt CD-kkel kereskedik, és fut, hogyha meglátja a közeledő rendőrt. Csak itt még futni sem kell. Az ország első színházát elfoglalták a kalózok, és ha kérdezik őket, nyilván azt mondják majd, hogy Bartók közérdek, és fontosabb, hogy méltóképpen megemlékezzünk a születésnapjáról, mint mindenféle jogi helyzetek tiszteletben tartása.

Fontosabb? De hát a szenegáli árus, ha futás közben interjút adna, bizonyára ugyancsak a közérdekre hivatkozna, és elmondaná, mennyire érdeke a köznek, hogy a szerényebb jövedelműek is megismerkedjenek az aktuális slágerekkel. Fontosabb? Lehet. De ha valaki azt találná ki, hogy a Kékszakállút igazán hatásosan csak a lakásunkban lehet jól előadni, és hiába tiltakoznék, hiszen ők már meghirdették az előadást, eladták a jegyeket, és nagyobb érdek fűződik az előadáshoz, mint a lakásunkhoz, akkor minden rendben volna?

Mi a fontos érdek? Mert azt még értem, hogy a jelenlegi vezetésnek csak egy számít: meglegyen az előadás. Ha az elmúlt év terméseként csak egy elmaradt bemutatót tudnának a változás egyértelmű jeleként fölmutatni, az mégis kissé kellemetlen lenne. Így viszont meg lehet mozgatni a sajtót, ki lehet jelenteni, hogy az örökös, Vásárhelyi Gábor művészeti tényezővé akarja föltolni magát, pedig nem ért semmihez, csak akadályozza mások munkáját. Lehet. De a jog az övé. Ha meg akar tiltani egy előadást, joga van hozzá, mert ifjabb Bartók Béla őt jelölte meg örököseként, és rábízta, hogy védje akár hatvan évvel a halála után is Bartók emlékét. Hogy ő ezt a feladatot hogyan akarja ellátni, az is Vásárhelyi Gábor dolga. Ha mától fogva megtiltja Bartók bármelyik művének az előadását, azt is megteheti. Ő dönt, neki kell elszámolni a döntéseivel, és közben ő esik el a jogdíjaktól.

Nagyon szeretném elkerülni az olyan mondatokat, amelyek így kezdődnek: "ebben az országban". Ha ilyen helyzet előállhat, az nem csak arról szól, hogy mennyi érzékünk van a tulajdon szentsége iránt, vagy hogy el lehet-e várni a jogkövetést egy olyan ország polgáraitól, amelyben az állami intézmények vezetői fütyülnek a szabályokra. Az is világosnak látszik, hogy az örökös perel, és feltehetőleg meg is nyeri majd a pert. Nyilván fizetni is kell majd évek múlva valakinek, de addigra már az állami intézmény vezetői nem ugyanazok lesznek, akik ma a művészi szabadságra hivatkozva törvényt sértenek. És valami azt súgja, hogy a felelősöknek nem lesznek nyugtalan álmaik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus Film

Különleges film nyújt bepillantást a Budapesti Filharmóniai Társaság életébe

Ünnepi hangverseny helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság.