Klasszikus

Harc a fájlcserélők ellen

2006.05.11. 00:00
Ajánlom
Újabb fájlcserélő szolgáltatás adta meg magát az amerikai zeneiparral szemben. A BearShare üzemeltetői 30 millió dollárt (6 milliárd forintot) fizetnek azért, hogy elkerüljék a pereskedést.

A Free Peers cég abba is beleegyezett, hogy beszünteti az engedély nélküli online zenei szolgáltatást, és eladja domain nevét és technológiáját. A zeneipar további négy céggel szemben állt elő követeléssel, a Kazaa és a Morpheus hálózatok üzemeltetői ellen Los Angelesben folytatnak jogvédelmi pereket.

Egy hollywoodi filmstúdiókból és hanglemezvállalatokból álló szövetség öt éve a Grockstert perelte be; a cég tavaly egyezett bele, hogy az ügyet 50 millió dollár (10,1 milliárd forint) kártérítés kifizetésével rendezze. Az amerikai legfelső bíróság határozata alapján felelőssé tehetők azok a fájlcserélő szolgáltatást üzemeltető cégek, melyek a szerzői jogvédelem alatt álló anyagok eltulajdonítására buzdítanak.

„Nem a mi nevünkben”

Kanadában új hangvétel jelent meg: maguk a zenészek szólaltak fel annak érdelében, hogy rajongóikat ne sújtsák perekkel. Leszögezik, hogy a multinacionális lemezvállalatok nem ellenségeik, azonban külföldi anyavállalatok és nem a kanadai művészek érdekei szerint járnak el. Kormányukat arra kérik, a szerzői jogról szóló törvényt módosítsák, a nem kereskedelmi céllal letöltő egyénekre ne rójanak ki aránytalanul nagy büntetéseket.

Javaslatukban a művészek ellenzik a másolást gátló technológiák alkalmazását és a törvényi korlátozást. Szerintük a törvénynek a zenészeket és a vásárlókat kellene védeniük, nem a korlátozó technológiákat. Szeretnék, ha a megvásárolt zenei tartalmakat más hanghordozóra is át lehetne másolni anélkül, hogy duplán kelljen fizetni. A Canadian Music Creator’s Coalition nevű kezdeményezés alapítói között olyan nevekkel találkozhatunk, mint Dave Bidini, Sarah McLachlan vagy Avril Lavigne, az aláírók száma pedig folyamatosan bővül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Vizuál

Átadták a 17. Verzió Filmfesztivál díjait

Hat alkotó vehetett át díjat november 20-án a most záruló 17. Verzió Filmfesztivál keretén belül. Aki valamiért lemaradt a vetítésekről, annak sem kell csüggednie, hiszen az online megtartott seregszemle filmjeit még vasárnapig láthatják az érdeklődők.
Színház

110 éve született Both Béla

1910. november 21-én született A tanú című film Bástya elvtársa, az érdemes és kiváló művész Both Béla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus Film

Különleges film nyújt bepillantást a Budapesti Filharmóniai Társaság életébe

Ünnepi hangverseny helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság.