Klasszikus

Harc a fájlcserélők ellen

2006.05.11. 00:00
Ajánlom
Újabb fájlcserélő szolgáltatás adta meg magát az amerikai zeneiparral szemben. A BearShare üzemeltetői 30 millió dollárt (6 milliárd forintot) fizetnek azért, hogy elkerüljék a pereskedést.

A Free Peers cég abba is beleegyezett, hogy beszünteti az engedély nélküli online zenei szolgáltatást, és eladja domain nevét és technológiáját. A zeneipar további négy céggel szemben állt elő követeléssel, a Kazaa és a Morpheus hálózatok üzemeltetői ellen Los Angelesben folytatnak jogvédelmi pereket.

Egy hollywoodi filmstúdiókból és hanglemezvállalatokból álló szövetség öt éve a Grockstert perelte be; a cég tavaly egyezett bele, hogy az ügyet 50 millió dollár (10,1 milliárd forint) kártérítés kifizetésével rendezze. Az amerikai legfelső bíróság határozata alapján felelőssé tehetők azok a fájlcserélő szolgáltatást üzemeltető cégek, melyek a szerzői jogvédelem alatt álló anyagok eltulajdonítására buzdítanak.

„Nem a mi nevünkben”

Kanadában új hangvétel jelent meg: maguk a zenészek szólaltak fel annak érdelében, hogy rajongóikat ne sújtsák perekkel. Leszögezik, hogy a multinacionális lemezvállalatok nem ellenségeik, azonban külföldi anyavállalatok és nem a kanadai művészek érdekei szerint járnak el. Kormányukat arra kérik, a szerzői jogról szóló törvényt módosítsák, a nem kereskedelmi céllal letöltő egyénekre ne rójanak ki aránytalanul nagy büntetéseket.

Javaslatukban a művészek ellenzik a másolást gátló technológiák alkalmazását és a törvényi korlátozást. Szerintük a törvénynek a zenészeket és a vásárlókat kellene védeniük, nem a korlátozó technológiákat. Szeretnék, ha a megvásárolt zenei tartalmakat más hanghordozóra is át lehetne másolni anélkül, hogy duplán kelljen fizetni. A Canadian Music Creator’s Coalition nevű kezdeményezés alapítói között olyan nevekkel találkozhatunk, mint Dave Bidini, Sarah McLachlan vagy Avril Lavigne, az aláírók száma pedig folyamatosan bővül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.