Klasszikus

Harmadszor mérettetik meg magukat a jövő karmesterei

2021.09.07. 10:05
Ajánlom
A III. Nemzetközi Doráti Antal Karmesterversenyre, melynek célja hogy valódi karrierlehetőséget biztosítson a feltörekvő zenekari karmestereknek, nemtől és kortól függetlenül bárki jelentkezhetett.

A 2015 és 2018 után 2021-ben megrendezett verseny tavaszi-nyári előválogatójára több mint 200 karmester jelentkezett. Davide Chicchetti, a verseny főszervezője a szeptember 2-án tartott sajtótájékoztatón örömét fejezte ki a résztvevők nagy száma miatt, hiszen mint mondta, a 2018-as megmérettetés óta a Doráti karmesterverseny fontos szerepet tölt be a magyar kulturális életben.

A jelentkezők közül 60 karmester kapott lehetőséget arra, hogy személyesen is bemutatkozhasson a szeptember 4. és 6. Között zajló első fordulóban. Innen 20 versenyző jutott a második fordulóba, melyet szeptember 7-én és 8-án tartanak.

A szeptember 9-i középdöntő, valamint a szeptember 11-i döntő már közönség előtt zajlik, illetve a szervezők a verseny oldalán is közvetítik.

„Remek érzés, hogy úgy indul az évad, hogy hatvan fiatal tehetség áll ki a zenekar elé, akik a versenyt követően hírét viszik a MÁV Szimfonikusoknak a világban” – mondta Lendvai György, a MÁV Szimfonikusok ügyvezető igazgatója, reményét fejezve ki, hogy a verseny lehetőségekhez juttatja a fiatal tehetségeket.

A középdöntő és a döntő menete kötött: a szeptember 9-i előadáson minden versenyzőnek 30 perc áll rendelkezésére, hogy meggyőzze a zsűrit és a közönséget, míg a finálé két résztvevőjének egy előre kijelölt zenekari csoportot kell majd dirigálnia szeptember 11-én, legfeljebb 75 percben.

Amíg a nemzetközi zsűri meghozza a döntést, a Jávorkai Brothers ad elő egy rövid műsort. Pablo de Sarasate Zigeunerweisen című művét Rimszkij-Korszakov A dongója követi, a virtuóz játékot Hacsaturján Kardtánca zárja.

A szakmai zsűri tagjai John Axelrod, aki a Kiotói Szimfonikus Zenekar vezető vendégkarmestere és a Real Orquesta Sinfónica de Sevilla művészeti igazgatója, Oleg Caetani, a torinói RAI és a berlini Karajan győztese, Anna Duczmal Mroz, a lengyel rádió Amadeus Kamarazenekarának művészeti igazgatója, Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekarának ügyvezető igazgatója, Myron Michailidis, a Philharmonisches Orchester Erfurt és az Erfurt Opera főzeneigazgatója és Sergey Symbatyan, az Örmény Állami Szimfonikus Zenekar művészeti igazgatója és vezető karmestere.

A versenyzők a döntőben három zeneművet dirigálnak, egy Doráti- és két Csajkovszkij-tételt.

A Nocturne and Capriccio – Notturno: Andante után az első döntős Csajkovszkij 5. szimfóniájának 1. tételét, az Andante – Allegro con animát vezényli, majd a 3. tételt, az Allegro moderatót. A második döntős a 6. szimfónia 3. tételével, az Allegro molto vivacét és a 4. tételt, a Finale. Adagio lamentosóval készül.

Doráti Antal, a verseny névadójának pályája csaknem hét évtizedet ölel fel, elhivatottsága pedig kimagasló példa a magyarországi kulturális életben. A szervezők ezt a szellemi örökséget szeretnék a kezdeményezéssel átmenteni a mába, nem feledve, hogy Doráti szellemiségét már a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenye megidézte 1974-ben, közel hozva magához az egymástól eltérő kultúrákat és nemzeteket.

A mostani eseménysorozat a Classics Management Kft. és az Overture Nonprofit Közhasznú Kft., a MÁV Szimfonikus Zenekar, a BRAAAVI Performing Arts Group cégcsoport és az Artes Italia közreműködésével, valamint a Nemzeti Filharmonikusok és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem támogatásával valósul meg.

Fejléckép: A szeptember 2-i sajtótájékoztató résztvevői (fotó forrása: Doráti Antal Karmesterverseny)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Színház

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Vizuál

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Európai körutazás a tánc nyelvén: Erdélytől Örményországon át Spanyolországig a Liszt Ünnepen

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nevéhez méltóan a kontinens különböző szegleteit hozza el a magyar fővárosba október 8. és október 24. között, mégpedig nem is akármilyen előadások formájában! A tánc- és mozgásművészet legkülönfélébb műfajai invitálják kulturális utazásra a nézőket: flamenco, néptánc, balett és fizikai színház várja a közönséget.
Klasszikus ajánló

Brahms, magyar zene és kortárs darabok a Concerto Budapest évadában

A Bartók, Liszt és Josef Suk műveinek szentelt évadnyitó dupla koncert után az ősz folyamán több rövid fesztivál is megvalósul a zenekar szervezésében, elsőként októberben a Magyar Kincsek Ünnepe.
Klasszikus ajánló

Szupersztár, lángész, egyetem és kisbolygó – történetek Lisztről és egy vadonatúj fesztiválról

Sokan az első „rocksztárnak” tekintik, akiért addig sosem látott módon rajongott a közönség, még többen egyszerűen korszakalkotó zenei géniusznak tartják, teljes joggal: Budapesten, Európa és a világ nagyvárosaiban számtalan köztéri szobor idézi meg alakját, de neveztek el róla egyetemet, repteret, sőt kisbolygót is.
Klasszikus interjú

A zene fölszabadít – jótékonysági koncert neves fellépőkkel a Zeneakadémián

Október 3-án délután neves zenészek adnak jótékonysági koncertet a Zeneakadémia Nagytermében. Olyan muzsikusok, mint Vásáry Tamás, Sümegi Eszter, Rajk Judit, Rolla János és a művésszé érett „csodagyerek”, Gertler Teo. A jegybevételt az EKC Szent János Kórház I. Belgyógyászati-Gasztroenterológiai osztálya kapja. Az eseményről, valamint a zene és a gyógyítás kapcsolatáról az osztályvezető főorvossal, egyben a rendezvény házigazdájával, dr. Székely Györggyel beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.