Klasszikus

Harmadszor mérettetik meg magukat a jövő karmesterei

2021.09.07. 10:05
Ajánlom
A III. Nemzetközi Doráti Antal Karmesterversenyre, melynek célja hogy valódi karrierlehetőséget biztosítson a feltörekvő zenekari karmestereknek, nemtől és kortól függetlenül bárki jelentkezhetett.

A 2015 és 2018 után 2021-ben megrendezett verseny tavaszi-nyári előválogatójára több mint 200 karmester jelentkezett. Davide Chicchetti, a verseny főszervezője a szeptember 2-án tartott sajtótájékoztatón örömét fejezte ki a résztvevők nagy száma miatt, hiszen mint mondta, a 2018-as megmérettetés óta a Doráti karmesterverseny fontos szerepet tölt be a magyar kulturális életben.

A jelentkezők közül 60 karmester kapott lehetőséget arra, hogy személyesen is bemutatkozhasson a szeptember 4. és 6. Között zajló első fordulóban. Innen 20 versenyző jutott a második fordulóba, melyet szeptember 7-én és 8-án tartanak.

A szeptember 9-i középdöntő, valamint a szeptember 11-i döntő már közönség előtt zajlik, illetve a szervezők a verseny oldalán is közvetítik.

„Remek érzés, hogy úgy indul az évad, hogy hatvan fiatal tehetség áll ki a zenekar elé, akik a versenyt követően hírét viszik a MÁV Szimfonikusoknak a világban” – mondta Lendvai György, a MÁV Szimfonikusok ügyvezető igazgatója, reményét fejezve ki, hogy a verseny lehetőségekhez juttatja a fiatal tehetségeket.

A középdöntő és a döntő menete kötött: a szeptember 9-i előadáson minden versenyzőnek 30 perc áll rendelkezésére, hogy meggyőzze a zsűrit és a közönséget, míg a finálé két résztvevőjének egy előre kijelölt zenekari csoportot kell majd dirigálnia szeptember 11-én, legfeljebb 75 percben.

Amíg a nemzetközi zsűri meghozza a döntést, a Jávorkai Brothers ad elő egy rövid műsort. Pablo de Sarasate Zigeunerweisen című művét Rimszkij-Korszakov A dongója követi, a virtuóz játékot Hacsaturján Kardtánca zárja.

A szakmai zsűri tagjai John Axelrod, aki a Kiotói Szimfonikus Zenekar vezető vendégkarmestere és a Real Orquesta Sinfónica de Sevilla művészeti igazgatója, Oleg Caetani, a torinói RAI és a berlini Karajan győztese, Anna Duczmal Mroz, a lengyel rádió Amadeus Kamarazenekarának művészeti igazgatója, Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekarának ügyvezető igazgatója, Myron Michailidis, a Philharmonisches Orchester Erfurt és az Erfurt Opera főzeneigazgatója és Sergey Symbatyan, az Örmény Állami Szimfonikus Zenekar művészeti igazgatója és vezető karmestere.

A versenyzők a döntőben három zeneművet dirigálnak, egy Doráti- és két Csajkovszkij-tételt.

A Nocturne and Capriccio – Notturno: Andante után az első döntős Csajkovszkij 5. szimfóniájának 1. tételét, az Andante – Allegro con animát vezényli, majd a 3. tételt, az Allegro moderatót. A második döntős a 6. szimfónia 3. tételével, az Allegro molto vivacét és a 4. tételt, a Finale. Adagio lamentosóval készül.

Doráti Antal, a verseny névadójának pályája csaknem hét évtizedet ölel fel, elhivatottsága pedig kimagasló példa a magyarországi kulturális életben. A szervezők ezt a szellemi örökséget szeretnék a kezdeményezéssel átmenteni a mába, nem feledve, hogy Doráti szellemiségét már a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenye megidézte 1974-ben, közel hozva magához az egymástól eltérő kultúrákat és nemzeteket.

A mostani eseménysorozat a Classics Management Kft. és az Overture Nonprofit Közhasznú Kft., a MÁV Szimfonikus Zenekar, a BRAAAVI Performing Arts Group cégcsoport és az Artes Italia közreműködésével, valamint a Nemzeti Filharmonikusok és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem támogatásával valósul meg.

Fejléckép: A szeptember 2-i sajtótájékoztató résztvevői (fotó forrása: Doráti Antal Karmesterverseny)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Plusz

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Hiány két hang között – Nádas Péter és Haydn a BMC-ben

Az író nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett Nádas Péter Budapestje programsorozat egyik különleges összművészeti eseménye lesz a BMC-ben rendezett koncert.
Klasszikus ajánló

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.
Klasszikus interjú

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.
Klasszikus kritika

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.