Klasszikus

Harminc éve felfelé

2013.12.26. 10:04
Ajánlom
A Budapest Kongresszusi Központban különös koncertre kerül sor december 26-án este: kívánsághangverseny várja a közönséget. 1983 karácsonyán ugyanis éppen ezen a napon adta első koncertjét a Zeneakadémián egy olyan zenekar, amelyet azóta a világ legjobb szimfonikus együttesei között tartanak számon.

A Fischer Iván és Kocsis Zoltán által alapított, harmincadik születésnapját ünneplő Budapesti Fesztiválzenekar zenészei  a jubileumi estén előre meghatározott műsor helyett kottákkal érkeznek a Kongresszusi Központba, és hallgatóikra bízzák, hogy megszavazzák a programot. Ők csak játszanak.

Ez a koncertforma még számukra is újdonság, noha az együttestől egyébként sosem állt távol a kísérletező szellem. A zenekari és kamarazenekari esték mellett barokk és kortárs zenei műsorok előadására specializálódott kisebb együtteseket is létrehoztak már, tartanak próbatermi előadásokat, illetve gyerekeknek szóló, úgynevezett Kakaókoncerteket és Hangszerkóstolókat, néhány éve pedig bevezették az éjszakai hangversenyeket is Midnight Music címmel. Friss ötletekben tehát sosem volt hiány, mindez azonban mindig a lehető legtermészetesebb attitűddel párosult. A megújulás állandó igénye mögött álló szellemi munkát firtató kérdésre Fischer Iván - jellemző természetességgel -  mindössze ennyit válaszolt egy korábbi interjúban: "ilyenek vagyunk".

A változatos koncertformák mellett sokszínűek a zenekar által létrehozott fesztiváljellegű események is: éveken át futott nagy sikerrel a szeptemberi, évadnyitó Mahler-fesztivál, minden évben nagy érdeklődés mellett zajlik az egy-egy zeneszerző - Schubert, Bartók vagy éppen Bach - életművének keresztmetszetét bemutató, egész napos maratoni rendezvénysorozat, és 2013-ban útjára indult a Bridging Europe - Európai hidak elnevezésű fesztivál is, amelyet az együttes minden évben egy-egy európai nemzet és kultúra megismerésének szentel a Művészetek Palotájával együttműködve. Mindemellett rendkívül sikeresek a Fesztiválzenekar operaelőadásai is: Mozart és Da Ponte három egyedülálló remekművének, a Figaro házasságának, a Don Giovanninak és a Così fan tutténak a bemutatója egyszeri ötletként született ugyan meg, mégis egészen fantasztikus nemzetközi elismerésekig jutott. A Figaróval az együttes 2013 augusztusában New Yorkban is fellépett a Mostly Mozart Fesztiválon, és a produkció lelkes méltatásokat váltott ki a kritikusokból. A New York magazin például még decemberben is az év tíz legemlékezetesebb kulturális eseményét felsoroló listájának élén emlékezett meg az előadásról.

Egy harmincéves zenekar fiatalnak számít, a három évtizednyi, meredeken felfelé ívelő pályát kísérő siker azonban messze nem szokványos dolog. A Fesztiválzenekar évente hatvannál is több hangversenyt ad Budapesten, és rendszeresen fellép más magyar városokban is. Az elmúlt évtizedekben a zenei világ olyan sztárjaival léptek pódiumra, mint Solti György (aki haláláig az együttes első vendégkarmestere volt), Yehudi Menuhin, Pinchas Zukerman, Gidon Kremer, Radu Lupu, Végh Sándor, Schiff András és Richard Goode. A magyar kultúra nagyköveteiként rendszeresen koncerteznek a világ legfontosabb zenei központjaiban, többek között a Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben, a bécsi Konzerthauban és az amszterdami Concertgebouw-ban. A jelentős nemzetközi zenei fesztiválok is elmaradhatatlan vendégként hívják meg újra és újra Fischer Iván együttesét.

Első hanglemezük sok gyűjtemény becses darabja, kereken harmincéves: az 1983 karácsonyán rendezett bemutatkozó koncerten készült. A Hungaroton, a Quintana és a Philips lemeztársaságok után az utóbbi néhány esztendőben egy viszonylag kicsi, de roppant sikeres, vállalkozó szellemű és kísérletező kedvű, kivételes hangminőségű és megalkuvás nélküli művészi színvonalú lemezeiről ismert cég, a hollandiai székhelyű Channel Classics adja ki a Fesztiválzenekar felvételeit. Az együttes eddig két Gramophone-díjat nyert, az elsőt Bartók táncjátéka, A csodálatos mandarin 1998-as felvételéért, a másodikat pedig Mahler 2. szimfóniájáért. A Gramophone a klasszikus zene „Oscarja", a szakma egyik legfontosabb elismerése. 2013-ban a Budapesti Fesztiválzenekart Mahler 1. szimfóniáját tartalmazó lemezéért Grammy-díjra is jelölték.

A zenekar 2006-ban kapta meg a Holland Zenei Díjat, 2008-ban pedig vezető zenekritikusok a világ kilencedik legjobb zenekarának választották.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.