Klasszikus

Harminc éve felfelé

2013.12.26. 10:04
Ajánlom
A Budapest Kongresszusi Központban különös koncertre kerül sor december 26-án este: kívánsághangverseny várja a közönséget. 1983 karácsonyán ugyanis éppen ezen a napon adta első koncertjét a Zeneakadémián egy olyan zenekar, amelyet azóta a világ legjobb szimfonikus együttesei között tartanak számon.

A Fischer Iván és Kocsis Zoltán által alapított, harmincadik születésnapját ünneplő Budapesti Fesztiválzenekar zenészei  a jubileumi estén előre meghatározott műsor helyett kottákkal érkeznek a Kongresszusi Központba, és hallgatóikra bízzák, hogy megszavazzák a programot. Ők csak játszanak.

Ez a koncertforma még számukra is újdonság, noha az együttestől egyébként sosem állt távol a kísérletező szellem. A zenekari és kamarazenekari esték mellett barokk és kortárs zenei műsorok előadására specializálódott kisebb együtteseket is létrehoztak már, tartanak próbatermi előadásokat, illetve gyerekeknek szóló, úgynevezett Kakaókoncerteket és Hangszerkóstolókat, néhány éve pedig bevezették az éjszakai hangversenyeket is Midnight Music címmel. Friss ötletekben tehát sosem volt hiány, mindez azonban mindig a lehető legtermészetesebb attitűddel párosult. A megújulás állandó igénye mögött álló szellemi munkát firtató kérdésre Fischer Iván - jellemző természetességgel -  mindössze ennyit válaszolt egy korábbi interjúban: "ilyenek vagyunk".

A változatos koncertformák mellett sokszínűek a zenekar által létrehozott fesztiváljellegű események is: éveken át futott nagy sikerrel a szeptemberi, évadnyitó Mahler-fesztivál, minden évben nagy érdeklődés mellett zajlik az egy-egy zeneszerző - Schubert, Bartók vagy éppen Bach - életművének keresztmetszetét bemutató, egész napos maratoni rendezvénysorozat, és 2013-ban útjára indult a Bridging Europe - Európai hidak elnevezésű fesztivál is, amelyet az együttes minden évben egy-egy európai nemzet és kultúra megismerésének szentel a Művészetek Palotájával együttműködve. Mindemellett rendkívül sikeresek a Fesztiválzenekar operaelőadásai is: Mozart és Da Ponte három egyedülálló remekművének, a Figaro házasságának, a Don Giovanninak és a Così fan tutténak a bemutatója egyszeri ötletként született ugyan meg, mégis egészen fantasztikus nemzetközi elismerésekig jutott. A Figaróval az együttes 2013 augusztusában New Yorkban is fellépett a Mostly Mozart Fesztiválon, és a produkció lelkes méltatásokat váltott ki a kritikusokból. A New York magazin például még decemberben is az év tíz legemlékezetesebb kulturális eseményét felsoroló listájának élén emlékezett meg az előadásról.

Egy harmincéves zenekar fiatalnak számít, a három évtizednyi, meredeken felfelé ívelő pályát kísérő siker azonban messze nem szokványos dolog. A Fesztiválzenekar évente hatvannál is több hangversenyt ad Budapesten, és rendszeresen fellép más magyar városokban is. Az elmúlt évtizedekben a zenei világ olyan sztárjaival léptek pódiumra, mint Solti György (aki haláláig az együttes első vendégkarmestere volt), Yehudi Menuhin, Pinchas Zukerman, Gidon Kremer, Radu Lupu, Végh Sándor, Schiff András és Richard Goode. A magyar kultúra nagyköveteiként rendszeresen koncerteznek a világ legfontosabb zenei központjaiban, többek között a Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben, a bécsi Konzerthauban és az amszterdami Concertgebouw-ban. A jelentős nemzetközi zenei fesztiválok is elmaradhatatlan vendégként hívják meg újra és újra Fischer Iván együttesét.

Első hanglemezük sok gyűjtemény becses darabja, kereken harmincéves: az 1983 karácsonyán rendezett bemutatkozó koncerten készült. A Hungaroton, a Quintana és a Philips lemeztársaságok után az utóbbi néhány esztendőben egy viszonylag kicsi, de roppant sikeres, vállalkozó szellemű és kísérletező kedvű, kivételes hangminőségű és megalkuvás nélküli művészi színvonalú lemezeiről ismert cég, a hollandiai székhelyű Channel Classics adja ki a Fesztiválzenekar felvételeit. Az együttes eddig két Gramophone-díjat nyert, az elsőt Bartók táncjátéka, A csodálatos mandarin 1998-as felvételéért, a másodikat pedig Mahler 2. szimfóniájáért. A Gramophone a klasszikus zene „Oscarja", a szakma egyik legfontosabb elismerése. 2013-ban a Budapesti Fesztiválzenekart Mahler 1. szimfóniáját tartalmazó lemezéért Grammy-díjra is jelölték.

A zenekar 2006-ban kapta meg a Holland Zenei Díjat, 2008-ban pedig vezető zenekritikusok a világ kilencedik legjobb zenekarának választották.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?