Klasszikus

Harminc éve felfelé

2013.12.26. 10:04
Ajánlom
A Budapest Kongresszusi Központban különös koncertre kerül sor december 26-án este: kívánsághangverseny várja a közönséget. 1983 karácsonyán ugyanis éppen ezen a napon adta első koncertjét a Zeneakadémián egy olyan zenekar, amelyet azóta a világ legjobb szimfonikus együttesei között tartanak számon.

A Fischer Iván és Kocsis Zoltán által alapított, harmincadik születésnapját ünneplő Budapesti Fesztiválzenekar zenészei  a jubileumi estén előre meghatározott műsor helyett kottákkal érkeznek a Kongresszusi Központba, és hallgatóikra bízzák, hogy megszavazzák a programot. Ők csak játszanak.

Ez a koncertforma még számukra is újdonság, noha az együttestől egyébként sosem állt távol a kísérletező szellem. A zenekari és kamarazenekari esték mellett barokk és kortárs zenei műsorok előadására specializálódott kisebb együtteseket is létrehoztak már, tartanak próbatermi előadásokat, illetve gyerekeknek szóló, úgynevezett Kakaókoncerteket és Hangszerkóstolókat, néhány éve pedig bevezették az éjszakai hangversenyeket is Midnight Music címmel. Friss ötletekben tehát sosem volt hiány, mindez azonban mindig a lehető legtermészetesebb attitűddel párosult. A megújulás állandó igénye mögött álló szellemi munkát firtató kérdésre Fischer Iván - jellemző természetességgel -  mindössze ennyit válaszolt egy korábbi interjúban: "ilyenek vagyunk".

A változatos koncertformák mellett sokszínűek a zenekar által létrehozott fesztiváljellegű események is: éveken át futott nagy sikerrel a szeptemberi, évadnyitó Mahler-fesztivál, minden évben nagy érdeklődés mellett zajlik az egy-egy zeneszerző - Schubert, Bartók vagy éppen Bach - életművének keresztmetszetét bemutató, egész napos maratoni rendezvénysorozat, és 2013-ban útjára indult a Bridging Europe - Európai hidak elnevezésű fesztivál is, amelyet az együttes minden évben egy-egy európai nemzet és kultúra megismerésének szentel a Művészetek Palotájával együttműködve. Mindemellett rendkívül sikeresek a Fesztiválzenekar operaelőadásai is: Mozart és Da Ponte három egyedülálló remekművének, a Figaro házasságának, a Don Giovanninak és a Così fan tutténak a bemutatója egyszeri ötletként született ugyan meg, mégis egészen fantasztikus nemzetközi elismerésekig jutott. A Figaróval az együttes 2013 augusztusában New Yorkban is fellépett a Mostly Mozart Fesztiválon, és a produkció lelkes méltatásokat váltott ki a kritikusokból. A New York magazin például még decemberben is az év tíz legemlékezetesebb kulturális eseményét felsoroló listájának élén emlékezett meg az előadásról.

Egy harmincéves zenekar fiatalnak számít, a három évtizednyi, meredeken felfelé ívelő pályát kísérő siker azonban messze nem szokványos dolog. A Fesztiválzenekar évente hatvannál is több hangversenyt ad Budapesten, és rendszeresen fellép más magyar városokban is. Az elmúlt évtizedekben a zenei világ olyan sztárjaival léptek pódiumra, mint Solti György (aki haláláig az együttes első vendégkarmestere volt), Yehudi Menuhin, Pinchas Zukerman, Gidon Kremer, Radu Lupu, Végh Sándor, Schiff András és Richard Goode. A magyar kultúra nagyköveteiként rendszeresen koncerteznek a világ legfontosabb zenei központjaiban, többek között a Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben, a bécsi Konzerthauban és az amszterdami Concertgebouw-ban. A jelentős nemzetközi zenei fesztiválok is elmaradhatatlan vendégként hívják meg újra és újra Fischer Iván együttesét.

Első hanglemezük sok gyűjtemény becses darabja, kereken harmincéves: az 1983 karácsonyán rendezett bemutatkozó koncerten készült. A Hungaroton, a Quintana és a Philips lemeztársaságok után az utóbbi néhány esztendőben egy viszonylag kicsi, de roppant sikeres, vállalkozó szellemű és kísérletező kedvű, kivételes hangminőségű és megalkuvás nélküli művészi színvonalú lemezeiről ismert cég, a hollandiai székhelyű Channel Classics adja ki a Fesztiválzenekar felvételeit. Az együttes eddig két Gramophone-díjat nyert, az elsőt Bartók táncjátéka, A csodálatos mandarin 1998-as felvételéért, a másodikat pedig Mahler 2. szimfóniájáért. A Gramophone a klasszikus zene „Oscarja", a szakma egyik legfontosabb elismerése. 2013-ban a Budapesti Fesztiválzenekart Mahler 1. szimfóniáját tartalmazó lemezéért Grammy-díjra is jelölték.

A zenekar 2006-ban kapta meg a Holland Zenei Díjat, 2008-ban pedig vezető zenekritikusok a világ kilencedik legjobb zenekarának választották.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.