Klasszikus

Harminc éve hunyt el Pászti Miklós, a Nemzeti Énekkar alapítója

2019.02.12. 12:05
Ajánlom
A magyar kórusélet meghatározó alakja sokat tett azért, hogy megvalósítsa a kodályi elképzelést a hazai zenei életről.

Pászti Miklós 1928-ban született, a második világháború idején volt kamasz. Zenei tanulmányait tizenhat évesen kezdte, két évvel később pedig a Zeneakadémiára is felvették, egyházkarnagyképző és zeneszerzés szakra, mások mellett Bárdos Lajos tanította. „Mivel az évfolyam legkiválóbb diákja volt, az akkor alakuló Állami Népi Együttesnél kapott állást, mint tanár és korrepetitor. A gyönyörű hangú énekesek tanítását egészen az alapoktól kellett kezdeni, a kottaolvasás nem volt felvételi követelmény.

Ekkor még csak 3 év telt el Kodály Zoltán 100 éves tervének megjelenésétől,

amelyben megfogalmazta a vágyott célt: a magyar zenekultúra fejlesztését a zenei írás-olvasás iskolán keresztüli oktatásával” – írja Saárossy Csilla, a Nemzeti Énekkar énekese.

paszti-104220.jpg

Sulyok Kálmán, Antal Mátyás, Pászti Miklós, Forrai Miklós. Bárdos Lajos, 1985 (Fotó/Forrás: pasztimiklos.com)

Később egyaránt foglalkozott amatőr és profi együttesekkel és énekesekkel, 1960-ban a Belügyminisztérium kórusánál mégis felmondott, „művészeti irányvonal kérdésében oly sajnálatos ellentét”-re hivatkozva. Szállítómunkásként, majd a Népművelési Intézetnél helyezkedett el félállásban.

1984-bardos-koncert-103848.jpg

Pászti Miklós 1984-ben (Fotó/Forrás: pasztimiklos.com)

1963-ban került az Állami Népi Együttes Énekkarának élére, érdeklődése egyre inkább az egyházzene és a népi hagyományok felé fordult. Kórusával egyaránt énekelt Palestrina- és Liszt-műveket.

Javarészt ebből a kórusból alakult meg később, 1986-ban a Magyar Állami Énekkar, amelyet ma Nemzeti Énekkar néven ismerünk.

A Nemzeti Énekkar az első jelentősebb hangversenyükön Liszt-műveket adtak elő. Még alakulásuk évében énekelték Doráti Antal vezényletével Beethoven Missa solemnisét.

Pászti Miklós zenét is szerzett – népdalfeldolgozásokat, dalokat, kantátákat. Ezekkel több nemzetközi díjat nyert, itthon pedig Liszt-díjjal tüntették ki.

1989. február 12-én hunyt el, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. Halála után Bodonyi Katalin, majd Ugrin Gábor vette át a Nemzeti Énekkar irányítását, de csak rövid időre. 1990-től, mintegy negyed évszázadon át Antal Mátyás vezette az együttest, jelenleg pedig Somos Csaba a karigazgató.

Pászti nevét Biatorbágyon és Móron alapfokú művészetoktatási intézmény őrzi, azonkívül vegyeskar és több alapítvány is. Az évfordulóra emlékezve áprilisban Pászti Napokat rendeznek Biatorbágyon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.