Klasszikus

Harminc éve hunyt el Pászti Miklós, a Nemzeti Énekkar alapítója

2019.02.12. 12:05
Ajánlom
A magyar kórusélet meghatározó alakja sokat tett azért, hogy megvalósítsa a kodályi elképzelést a hazai zenei életről.

Pászti Miklós 1928-ban született, a második világháború idején volt kamasz. Zenei tanulmányait tizenhat évesen kezdte, két évvel később pedig a Zeneakadémiára is felvették, egyházkarnagyképző és zeneszerzés szakra, mások mellett Bárdos Lajos tanította. „Mivel az évfolyam legkiválóbb diákja volt, az akkor alakuló Állami Népi Együttesnél kapott állást, mint tanár és korrepetitor. A gyönyörű hangú énekesek tanítását egészen az alapoktól kellett kezdeni, a kottaolvasás nem volt felvételi követelmény.

Ekkor még csak 3 év telt el Kodály Zoltán 100 éves tervének megjelenésétől,

amelyben megfogalmazta a vágyott célt: a magyar zenekultúra fejlesztését a zenei írás-olvasás iskolán keresztüli oktatásával” – írja Saárossy Csilla, a Nemzeti Énekkar énekese.

paszti-104220.jpg

Sulyok Kálmán, Antal Mátyás, Pászti Miklós, Forrai Miklós. Bárdos Lajos, 1985 (Fotó/Forrás: pasztimiklos.com)

Később egyaránt foglalkozott amatőr és profi együttesekkel és énekesekkel, 1960-ban a Belügyminisztérium kórusánál mégis felmondott, „művészeti irányvonal kérdésében oly sajnálatos ellentét”-re hivatkozva. Szállítómunkásként, majd a Népművelési Intézetnél helyezkedett el félállásban.

1984-bardos-koncert-103848.jpg

Pászti Miklós 1984-ben (Fotó/Forrás: pasztimiklos.com)

1963-ban került az Állami Népi Együttes Énekkarának élére, érdeklődése egyre inkább az egyházzene és a népi hagyományok felé fordult. Kórusával egyaránt énekelt Palestrina- és Liszt-műveket.

Javarészt ebből a kórusból alakult meg később, 1986-ban a Magyar Állami Énekkar, amelyet ma Nemzeti Énekkar néven ismerünk.

A Nemzeti Énekkar az első jelentősebb hangversenyükön Liszt-műveket adtak elő. Még alakulásuk évében énekelték Doráti Antal vezényletével Beethoven Missa solemnisét.

Pászti Miklós zenét is szerzett – népdalfeldolgozásokat, dalokat, kantátákat. Ezekkel több nemzetközi díjat nyert, itthon pedig Liszt-díjjal tüntették ki.

1989. február 12-én hunyt el, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. Halála után Bodonyi Katalin, majd Ugrin Gábor vette át a Nemzeti Énekkar irányítását, de csak rövid időre. 1990-től, mintegy negyed évszázadon át Antal Mátyás vezette az együttest, jelenleg pedig Somos Csaba a karigazgató.

Pászti nevét Biatorbágyon és Móron alapfokú művészetoktatási intézmény őrzi, azonkívül vegyeskar és több alapítvány is. Az évfordulóra emlékezve áprilisban Pászti Napokat rendeznek Biatorbágyon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Zenés színház

Operajátszás, rendkívüli időkben

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk arról, hogyan változnak az operajátszási szokások, és mivel lehet hatékonyan megszólítani a közönséget. Ezúttal két zenetörténész-kritikussal, Mácsai Jánossal és Mesterházi Mátéval ültek le beszélgetni.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Klasszikus hír

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus ajánló

A Goldberg-variációkkal lép színpadra a fiatal Berecz Mihály

Berecz Mihály zongoraművész ad szólóestet január 12-én az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban. Az online követhető esten Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című műve hangzik el.
Klasszikus ajánló

Idén is folytatódnak a Müpa ingyenes online közvetítései

A nehézségek ellenére a Müpa számtalan digitális fejlesztést, új programokat valósított meg a 2020-as évben - mondta Káel Csaba vezérigazgató. Koncertjeik továbbra is élőben, ingyenesen követhetők az intézmény online platformjain.