Klasszikus

Harminc éve hunyt el Pászti Miklós, a Nemzeti Énekkar alapítója

2019.02.12. 12:05
Ajánlom
A magyar kórusélet meghatározó alakja sokat tett azért, hogy megvalósítsa a kodályi elképzelést a hazai zenei életről.

Pászti Miklós 1928-ban született, a második világháború idején volt kamasz. Zenei tanulmányait tizenhat évesen kezdte, két évvel később pedig a Zeneakadémiára is felvették, egyházkarnagyképző és zeneszerzés szakra, mások mellett Bárdos Lajos tanította. „Mivel az évfolyam legkiválóbb diákja volt, az akkor alakuló Állami Népi Együttesnél kapott állást, mint tanár és korrepetitor. A gyönyörű hangú énekesek tanítását egészen az alapoktól kellett kezdeni, a kottaolvasás nem volt felvételi követelmény.

Ekkor még csak 3 év telt el Kodály Zoltán 100 éves tervének megjelenésétől,

amelyben megfogalmazta a vágyott célt: a magyar zenekultúra fejlesztését a zenei írás-olvasás iskolán keresztüli oktatásával” – írja Saárossy Csilla, a Nemzeti Énekkar énekese.

paszti-104220.jpg

Sulyok Kálmán, Antal Mátyás, Pászti Miklós, Forrai Miklós. Bárdos Lajos, 1985 (Fotó/Forrás: pasztimiklos.com)

Később egyaránt foglalkozott amatőr és profi együttesekkel és énekesekkel, 1960-ban a Belügyminisztérium kórusánál mégis felmondott, „művészeti irányvonal kérdésében oly sajnálatos ellentét”-re hivatkozva. Szállítómunkásként, majd a Népművelési Intézetnél helyezkedett el félállásban.

1984-bardos-koncert-103848.jpg

Pászti Miklós 1984-ben (Fotó/Forrás: pasztimiklos.com)

1963-ban került az Állami Népi Együttes Énekkarának élére, érdeklődése egyre inkább az egyházzene és a népi hagyományok felé fordult. Kórusával egyaránt énekelt Palestrina- és Liszt-műveket.

Javarészt ebből a kórusból alakult meg később, 1986-ban a Magyar Állami Énekkar, amelyet ma Nemzeti Énekkar néven ismerünk.

A Nemzeti Énekkar az első jelentősebb hangversenyükön Liszt-műveket adtak elő. Még alakulásuk évében énekelték Doráti Antal vezényletével Beethoven Missa solemnisét.

Pászti Miklós zenét is szerzett – népdalfeldolgozásokat, dalokat, kantátákat. Ezekkel több nemzetközi díjat nyert, itthon pedig Liszt-díjjal tüntették ki.

1989. február 12-én hunyt el, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. Halála után Bodonyi Katalin, majd Ugrin Gábor vette át a Nemzeti Énekkar irányítását, de csak rövid időre. 1990-től, mintegy negyed évszázadon át Antal Mátyás vezette az együttest, jelenleg pedig Somos Csaba a karigazgató.

Pászti nevét Biatorbágyon és Móron alapfokú művészetoktatási intézmény őrzi, azonkívül vegyeskar és több alapítvány is. Az évfordulóra emlékezve áprilisban Pászti Napokat rendeznek Biatorbágyon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A díva, akit "kitoloncoltak" az opera világából

Harcoljunk az álmainkért – javasolja Miklósa Erika, ahogy teszi Siv Wennberg svéd operaénekesnő is, akiről izgalmas dokumentumfilm látható a BIDF versenyprogramjában. A magyar operaénekesnő már látta a filmet és arra biztat, hogy mi se hagyjuk ki.
Színház

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.
Vizuál

Meghalt Terry Jones, a Monty Python tagja

A legendás angol humorista csapat tagja hosszú betegség után, 77 éves korában hunyt el.  
Könyv

Íme az Aegon Művészeti Díj idei jelöltjei!

A 15. átadóra átalakul a kiválasztás menete. Mutatjuk a rövidlista húsz jelöltjét!
Vizuál

Szabadon elérhetőek a Diák-Oscar díjas magyar filmek

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vimeo csatornáján egy hétig szabadon hozzáférhetővé teszik az egyetem Diák-Oscar-jelölt- és nyertes filmjeit. Mutatjuk!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Kraszna László klarinétművész, tanár

Halálhírét a Snétberger Zenei Tehetség Központ közölte, ahol az utóbbi években tanított. Korábban az Állami Hangversenyzenekar művésze volt, ő alapított a Budapesti Klarinétegyüttest.
Klasszikus Nők a zenében

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Klasszikus börtön

Börtönben ad koncertet Gidon Kremer

A híres hegedűművész elítéltek előtt fog játszani Brit-Kolumbiában. Korábban még soha nem csinált ilyet. De Kanadában sem igazán történt még hasonló.
Klasszikus concerto budapest

Rangos francia fesztiválra kapott meghívást a Concerto Budapest

Tizenhárom koncerten adja elő Beethoven műveit a Concerto Budapest kiemelt meghívott zenekarként januárban a Folle Journée komolyzenei fesztiválon Franciaországban.
Klasszikus ajánló

„Hallhatóvá” teszi a hallássérültek számára a zenét az Óbudai Danubia Zenekar

Nem mindennapi vállalkozással teszi emlékezetessé Beethoven születésének 250. évfordulóját az Óbudai Danubia Zenekar. Egy különleges koncertélmény segítségével a klasszikus zenei formáció most pont azoknak mutat utat a zenéhez, akik a zeneszerző szenvedésével leginkább azonosulni tudnak: a hallássérülteknek.