Klasszikus

Harminc éve hunyt el Pászti Miklós, a Nemzeti Énekkar alapítója

2019.02.12. 12:05
Ajánlom
A magyar kórusélet meghatározó alakja sokat tett azért, hogy megvalósítsa a kodályi elképzelést a hazai zenei életről.

Pászti Miklós 1928-ban született, a második világháború idején volt kamasz. Zenei tanulmányait tizenhat évesen kezdte, két évvel később pedig a Zeneakadémiára is felvették, egyházkarnagyképző és zeneszerzés szakra, mások mellett Bárdos Lajos tanította. „Mivel az évfolyam legkiválóbb diákja volt, az akkor alakuló Állami Népi Együttesnél kapott állást, mint tanár és korrepetitor. A gyönyörű hangú énekesek tanítását egészen az alapoktól kellett kezdeni, a kottaolvasás nem volt felvételi követelmény.

Ekkor még csak 3 év telt el Kodály Zoltán 100 éves tervének megjelenésétől,

amelyben megfogalmazta a vágyott célt: a magyar zenekultúra fejlesztését a zenei írás-olvasás iskolán keresztüli oktatásával” – írja Saárossy Csilla, a Nemzeti Énekkar énekese.

paszti-104220.jpg

Sulyok Kálmán, Antal Mátyás, Pászti Miklós, Forrai Miklós. Bárdos Lajos, 1985 (Fotó/Forrás: pasztimiklos.com)

Később egyaránt foglalkozott amatőr és profi együttesekkel és énekesekkel, 1960-ban a Belügyminisztérium kórusánál mégis felmondott, „művészeti irányvonal kérdésében oly sajnálatos ellentét”-re hivatkozva. Szállítómunkásként, majd a Népművelési Intézetnél helyezkedett el félállásban.

1984-bardos-koncert-103848.jpg

Pászti Miklós 1984-ben (Fotó/Forrás: pasztimiklos.com)

1963-ban került az Állami Népi Együttes Énekkarának élére, érdeklődése egyre inkább az egyházzene és a népi hagyományok felé fordult. Kórusával egyaránt énekelt Palestrina- és Liszt-műveket.

Javarészt ebből a kórusból alakult meg később, 1986-ban a Magyar Állami Énekkar, amelyet ma Nemzeti Énekkar néven ismerünk.

A Nemzeti Énekkar az első jelentősebb hangversenyükön Liszt-műveket adtak elő. Még alakulásuk évében énekelték Doráti Antal vezényletével Beethoven Missa solemnisét.

Pászti Miklós zenét is szerzett – népdalfeldolgozásokat, dalokat, kantátákat. Ezekkel több nemzetközi díjat nyert, itthon pedig Liszt-díjjal tüntették ki.

1989. február 12-én hunyt el, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. Halála után Bodonyi Katalin, majd Ugrin Gábor vette át a Nemzeti Énekkar irányítását, de csak rövid időre. 1990-től, mintegy negyed évszázadon át Antal Mátyás vezette az együttest, jelenleg pedig Somos Csaba a karigazgató.

Pászti nevét Biatorbágyon és Móron alapfokú művészetoktatási intézmény őrzi, azonkívül vegyeskar és több alapítvány is. Az évfordulóra emlékezve áprilisban Pászti Napokat rendeznek Biatorbágyon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Klasszikus

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör márciusi programjából

Korcsolán Orsolya, Kristóf Réka, az Anima Musicae, Fejérvári Zoltán és a Mini Acoustic Trio koncertjeit ajánlja az Óbudai Társaskör márciusban.
Klasszikus virtuózok

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.
Klasszikus koktélparti

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Klasszikus ajánló

Indul a Cziffra Fesztivál

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.
Klasszikus szerelem

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.