Klasszikus

Harmincadszor Tavaszi Fesztivál

2010.02.24. 12:07
Ajánlom
Jubileumot ünnepel idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelynek programbázisát más, kerek évfordulók adják. Az Erkel-, a Chopin-év és természetesen a születésnap alkalmából a hazai és külföldi művészek legjava lép fel a rendezvényeken.

Az Erkel-évhez kapcsolódóan összesen hat közkedvelt és kevésbé ismert Erkel-operát tűztek műsorra a Tavaszi Fesztivál szervezői: az jól ismert Hunyadi László és a Bánk bán mellett olyan ritkaságokat is láthatnak az érdeklődők, mint a Sarolta, a Dózsa György, a Báthory Mária és a Brankovics György. Az előadások előtti beavató beszélgetések hangvételéért Fábry Sándor, Falusi Mariann, Fáy Miklós, Hajós András és Kentaur felelnek. A Chopin évforduló kapcsán rendezett koncertek közül Vásáry Tamás estje emelkedik ki, aki március 28-án Mazurkákat és az op. 58-as h-moll szonátát játssza az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára a kedden tartott sajtótájékoztatón többek között a Rebecca című Lévay-Kunze musicalt emelte ki, ami a Budapesti Operettszínházban látható március 19. és 21. között, valamint a március 27-én látható Rossini: Ory grófja című operát, ami a Szegedi Nemzeti Színházzal koprodukcióban jön létre, és amelynek női főszerepét Miklósa Erika alakítja. Schneider Márta hozzátette, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére az idén is a Fesztiváliroda rendelkezésére tudtak bocsátani 192 millió forintot, amelynek segítségével a magyar és a nemzetközi élet kiválóságai mutatkozhatnak be új produkcióikkal a közönségnek.

Demszky Gábor főpolgármester hangsúlyozta, hogy Budapest kulturális élete előkelő helyen szerepel a nemzetközi megítélés szerint is, melyhez a BTF és annak programjai is jelentősen hozzájárulnak. A programok közül a társadalmi felelősségvállalás jegyében létrejött Roma vagyok - magyar vagyok sorozat eseményeit emelte ki, valamint a Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelynek legizgalmasabbnak ígérkező eseménye Shakespeare: Lear király című drámájának bemutatója lesz. A darab Varró Dániel új fordításával, Gothár Péter rendezésében jön létre, Lear király szerepét Kulka János játssza majd.

Az idei fesztivál vendége Dánia lesz. Dánia magyarországi nagykövete Mads Sandau-Jensen örömét fejezte ki az együttműködés létrejötte miatt és kiemelte, hogy a programokat a magyarok állították össze, míg ők a közvetítő szerepét vállalták. A három évig tartó szervezőmunka eredményképp itt lesz a Dán Királyi Balett, a Dán Nemzeti Kamarazenekar Fischer Ádám vezényletével, a Hotel Pro Forma és az Ars Nova Copenhagen kórus is. A kamarazene kedvelőinek a Trio con Brio Copenhagen játszik, a programban Bent Sørensen, az új dán zene kimagasló egyéniségének egyik műve is helyet kapott. A vendégország - a hagyományoknak megfelelően - nemcsak zenei és táncművészeti programokkal, hanem kiállításokkal is bemutatkozik. A fesztivál ünnepélyes nyitóeseményére a Ludwig Múzeumban kerül sor, ahol dán művészek és művészcsoportok munkáival találkozhatnak az érdeklődők és ahol a dán királyi pár is jelen lesz. A Hatalmi játszmák című kiállítás aktuális társadalmi és politikai problémákat, valamint a kortárs művészet szerepét vizsgálja.

Az Önkormányzati Minisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium valamint Budapesti Főváros Önkormányzata, mint fenntartók mellett a Tavaszi Fesztivál főtámogatója az OTP Bank Nyrt., ezüstfokozatú támogatója pedig a MOL Nyrt. Az OTP-vel közösen megvalósított Kreatív Kirakat keretében március 1. és április 5. között számos fiók öltözik ünneplőbe a Tavaszi Fesztivál tiszteletére. A kirakatokra szavazni is lehet, a győztes 200.000 forinttal lesz gazdagabb. A közönségszavazók közül a legszerencsésebb 2 db jegyet nyerhet június 2-ára a Thália Színházba, Coelho Tizenegy perc című világhírű regényének színpadi ősbemutatójára.

A MOL Nyrt. tehetséggondozó programjához kapcsolódóan léphet fel a BTF-en március 24-én a Festetics Palota Tükörtermében Rohmann Ditta, Mali Emese, és április 3-án ugyanitt Fenyő László Junior Prima Díjas csellóművész.

Nemzetközi hírű külföldi előadókból nem lesz hiány, hiszen ismét hazánkba érkezik a komolyzene fenegyereke Nigel Kennedy, a Concerto Budapesttel lép fel a tizenkét éves korától szinte teljesen siket ütőhangszeres művész, Evelyn Glennie. Erwin Schrott uruguayi basszbariton, a világszerte ünnepelt énekes romantikus áriaestet ad, Emma Kirkby és Michael Chance a Florilegiummal koncertezik, az Il Giordano Armonico pedig Händel egyik oratóriumát tűzi műsorára.

Igazi tavaszünnep készülődik tehát a klasszikus értékek magas színvonalú közvetítése mellett elkötelezett, az új impulzusoknak is fontosnak tartó immár harminc éves Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

http://www.btf.hu/  

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.