Klasszikus

Harmincadszor Tavaszi Fesztivál

2010.02.24. 12:07
Ajánlom
Jubileumot ünnepel idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelynek programbázisát más, kerek évfordulók adják. Az Erkel-, a Chopin-év és természetesen a születésnap alkalmából a hazai és külföldi művészek legjava lép fel a rendezvényeken.

Az Erkel-évhez kapcsolódóan összesen hat közkedvelt és kevésbé ismert Erkel-operát tűztek műsorra a Tavaszi Fesztivál szervezői: az jól ismert Hunyadi László és a Bánk bán mellett olyan ritkaságokat is láthatnak az érdeklődők, mint a Sarolta, a Dózsa György, a Báthory Mária és a Brankovics György. Az előadások előtti beavató beszélgetések hangvételéért Fábry Sándor, Falusi Mariann, Fáy Miklós, Hajós András és Kentaur felelnek. A Chopin évforduló kapcsán rendezett koncertek közül Vásáry Tamás estje emelkedik ki, aki március 28-án Mazurkákat és az op. 58-as h-moll szonátát játssza az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára a kedden tartott sajtótájékoztatón többek között a Rebecca című Lévay-Kunze musicalt emelte ki, ami a Budapesti Operettszínházban látható március 19. és 21. között, valamint a március 27-én látható Rossini: Ory grófja című operát, ami a Szegedi Nemzeti Színházzal koprodukcióban jön létre, és amelynek női főszerepét Miklósa Erika alakítja. Schneider Márta hozzátette, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére az idén is a Fesztiváliroda rendelkezésére tudtak bocsátani 192 millió forintot, amelynek segítségével a magyar és a nemzetközi élet kiválóságai mutatkozhatnak be új produkcióikkal a közönségnek.

Demszky Gábor főpolgármester hangsúlyozta, hogy Budapest kulturális élete előkelő helyen szerepel a nemzetközi megítélés szerint is, melyhez a BTF és annak programjai is jelentősen hozzájárulnak. A programok közül a társadalmi felelősségvállalás jegyében létrejött Roma vagyok - magyar vagyok sorozat eseményeit emelte ki, valamint a Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelynek legizgalmasabbnak ígérkező eseménye Shakespeare: Lear király című drámájának bemutatója lesz. A darab Varró Dániel új fordításával, Gothár Péter rendezésében jön létre, Lear király szerepét Kulka János játssza majd.

Az idei fesztivál vendége Dánia lesz. Dánia magyarországi nagykövete Mads Sandau-Jensen örömét fejezte ki az együttműködés létrejötte miatt és kiemelte, hogy a programokat a magyarok állították össze, míg ők a közvetítő szerepét vállalták. A három évig tartó szervezőmunka eredményképp itt lesz a Dán Királyi Balett, a Dán Nemzeti Kamarazenekar Fischer Ádám vezényletével, a Hotel Pro Forma és az Ars Nova Copenhagen kórus is. A kamarazene kedvelőinek a Trio con Brio Copenhagen játszik, a programban Bent Sørensen, az új dán zene kimagasló egyéniségének egyik műve is helyet kapott. A vendégország - a hagyományoknak megfelelően - nemcsak zenei és táncművészeti programokkal, hanem kiállításokkal is bemutatkozik. A fesztivál ünnepélyes nyitóeseményére a Ludwig Múzeumban kerül sor, ahol dán művészek és művészcsoportok munkáival találkozhatnak az érdeklődők és ahol a dán királyi pár is jelen lesz. A Hatalmi játszmák című kiállítás aktuális társadalmi és politikai problémákat, valamint a kortárs művészet szerepét vizsgálja.

Az Önkormányzati Minisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium valamint Budapesti Főváros Önkormányzata, mint fenntartók mellett a Tavaszi Fesztivál főtámogatója az OTP Bank Nyrt., ezüstfokozatú támogatója pedig a MOL Nyrt. Az OTP-vel közösen megvalósított Kreatív Kirakat keretében március 1. és április 5. között számos fiók öltözik ünneplőbe a Tavaszi Fesztivál tiszteletére. A kirakatokra szavazni is lehet, a győztes 200.000 forinttal lesz gazdagabb. A közönségszavazók közül a legszerencsésebb 2 db jegyet nyerhet június 2-ára a Thália Színházba, Coelho Tizenegy perc című világhírű regényének színpadi ősbemutatójára.

A MOL Nyrt. tehetséggondozó programjához kapcsolódóan léphet fel a BTF-en március 24-én a Festetics Palota Tükörtermében Rohmann Ditta, Mali Emese, és április 3-án ugyanitt Fenyő László Junior Prima Díjas csellóművész.

Nemzetközi hírű külföldi előadókból nem lesz hiány, hiszen ismét hazánkba érkezik a komolyzene fenegyereke Nigel Kennedy, a Concerto Budapesttel lép fel a tizenkét éves korától szinte teljesen siket ütőhangszeres művész, Evelyn Glennie. Erwin Schrott uruguayi basszbariton, a világszerte ünnepelt énekes romantikus áriaestet ad, Emma Kirkby és Michael Chance a Florilegiummal koncertezik, az Il Giordano Armonico pedig Händel egyik oratóriumát tűzi műsorára.

Igazi tavaszünnep készülődik tehát a klasszikus értékek magas színvonalú közvetítése mellett elkötelezett, az új impulzusoknak is fontosnak tartó immár harminc éves Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

http://www.btf.hu/  

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.